doos

New Amigos!

New Amigos!

doos

aantal spelers

spelers
1 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 51,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het juist vertalen van woorden en zinnen als eerste 7 kaartjes te verzamelen. Lukt het om alle vragen achter elkaar goed te vertalen?

materiaal

spelbord, vragenkaarten, dobbelsteen en voor elke speler: een spelfiguur in zijn spelerskleur

begin

Elke speler ontvangt een spelfiguur in zijn spelerskleur. Het spelbord toont een parcours met verschillende velden. Voor elk spelersniveau is een eigen parcours afgebeeld. De spelers kiezen hun spelniveau (beginner, gevorderd of expert) en plaatsen hun spelfiguur met het huisje naar boven op het veld met de raaf.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld over drie rondes:

 1. Thuisronde: De speler beantwoordt vragen in zijn eigen moedertaal. Als hij 7 kaartjes heeft verzameld, gaat hij door naar de volgende ronde.
 2. Reisronde: De speler beantwoordt vragen in de vreemde taal. Als hij 7 kaartjes heeft verzameld, gaat hij door naar de volgende ronde.
 3. Eindronde: De speler moet de vragen van zijn laatste talenkaartjes goed beantwoorden.
In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen en verplaatst zijn spelfiguur net zoveel stappen vooruit als het aantal ogen op de dobbelsteen aangeeft. Zijn rechterbuurman neemt een kaart in de overeenkomstige categorie en leest deze voor. Als de speler de vraag goed beantwoordt, ontvangt hij het vragenkaartje en mag hij nog een keer. Hierna gaat de beurt naar de volgende speler. Als het antwoord niet goed is, wordt het kaartje doorgegeven zodat iedereen het juiste antwoord kan lezen. Het vragenkaartje komt weer boven op de stapel.
Enkele speciale velden:
 • Joker: Eindigt de speler op een joker, dan mag hij een vragenkaartje van een willekeurig niveau kiezen en proberen deze goed te beantwoorden.
 • Raaf: Eindigt de speler op een raaf, dan mag hij een vragenkaartje van een medespeler aanwijzen en proberen deze goed te beantwoorden.
 • Rood uitroepteken: Eindigt de speler op een veld met het rode uitroepteken, dan wordt een quizvraag voorgelezen. De speler beantwoordt de vraag in zijn moedertaal.
 • Rood en geel uitroepteken: Eindigt de speler op een veld met het rode en gele uitroepteken, dan wordt een verrassingskaart getrokken. Dit kan een quizvraag zijn of een rollenspel. De speler beantwoordt de quizvraag in zijn moedertaal of voert het rollenspel uit in de vreemde taal.
Zodra een speler 7 kaarten heeft verzameld, worden zijn talenkaarten bovenop de betreffende stapels teruggelegd en de quizkaarten onderop. Zijn spelfiguur wordt met het vliegtuig naar boven op het veld met de raaf gezet. De speler moet de talenkaarten nu in de vreemde taal vertalen.

eind

Als de speler 7 kaarten heeft verzameld, plaatst hij zijn spelfiguur in het midden van het bord. In de volgende beurt moet hij al zijn talenkaarten achter elkaar goed beantwoorden. Lukt dit, dan is hij de winnaar van het spel. Lukt het niet, dan neemt hij alle kaarten nog eens goed door en probeert het de volgende beurt nog een keer.

positief

 • New Amigos is verkrijgbaar in verschillende talencombinaties: Nederlands/Engels, Nederlands/Frans, Nederlands/Italiaans of Nederlands/Spaans. Het spel heeft drie spelniveau's, zodat het gespeeld kan worden door beginners en experts.
 • Als een fout beantwoord vragenkaartje bovenop de stapel wordt teruggelegd, moet je goed onthouden wat de juiste vertaling is. Dan kan je de volgende keer dit vragenkaartje winnen. Op deze manier leer je de taal spelenderwijs.
 • Het leukste zijn de rollenspellen. Hiermee oefen je je woordenschat en grammatica. Je medespelers moeten beoordelen hoe je het er hebt afgebracht!

negatief

 • Je moet van te voren afspreken hoe letterlijk je de zinnen moet kunnen vertalen. Je moet het spel niet spelen om te winnen, maar meer om het plezier van het (beter) leren spreken van een nieuwe taal.
 • Als één speler het spel op een bepaald niveau speelt, en de andere spelers op een ander niveau, heeft de ene speler de kans van zijn eigen fouten te leren, terwijl de overige spelers ook van elkaars fouten profiteren.

algemeen

New Amigos is verkrijgbaar in verschillende talencombinaties: Nederlands/Engels, Nederlands/Frans, Nederlands/Italiaans of Nederlands/Spaans.

New Amigos! Nederlands - Italiaansbestel New Amigos! Nederlands - Italiaans (toys) bij bol.comNew Amigos! Nederlands - Fransbestel New Amigos! Nederlands - Frans (toys) bij bol.comNew Amigos Dutch - English

feitjes

weetjes

08-06-2006 itemNew Amigos! is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2006 in de categorie 8 - 12 jaar.

verwijzingen

Achtergrondinformatie over New Amigos!
University Games
Californian Products