doos

Nuggets

Nuggets

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van goudzoekers en proberen door het handig afbakenen van gebieden en het plaatsen van biedfiches in deze gebieden zoveel mogelijk winstpunten te verkrijgen.

materiaal

1 spelbord, 35 houten staafjes (afscheidingen), 8 mijnschachten (met waarde 4-8), en voor elke speler: 16 fiches (met waarde 1-5) in zijn spelerskleur

begin

Het spelbord toont een rooster van 8×5 velden. Dit stelt het land voor waar het goud kan worden gevonden. De 8 houten mijnschachten worden volgens het voorbeeld in de regels op het spelbord geplaatst. Hoe hoger de waarde van een mijnschacht, des te waardevoller het gebied waar deze mijnschacht zich in bevindt.
Elke speler ontvangt, afhankelijk van het aantal spelers, een aantal biedfiches in zijn spelerskleur en legt deze gedekt voor zich neer.

verloop

fotospelsituatie

Nuggets wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt voert de speler één van de volgende akties uit:

  1. Twee afscheidingen plaatsen.
  2. Eén eigen biedfiche plaatsen.
ad 1. De speler plaatst twee keer een afscheiding op een vrije lijn tussen twee velden. De twee geplaatste afscheidingen hoeven niet aan elkaar te grenzen. Maar let op: het is niet toegestaan dat een gebied ontstaat dat kleiner is dan vier velden. Als alle afscheidingen zijn gebruikt, kan deze aktie niet meer worden gekozen.
ad 2. De speler plaatst een eigen fiche naar keuze gedekt op een vrij veld. De speler beslist zelf welk fiche met welke waarde hij plaatst. Zijn medespelers krijgen deze waarde echter niet te zien! Als een speler geen fiches meer heeft, kan hij deze aktie niet meer kiezen.
Als een speler geen van beide akties wil uitvoeren, kan hij passen. Hij ligt hierna uit het spel.

eind

Zodra de laatste speler heeft gepast, eindigt het spel en volgt de waardering.
Alle fiches worden opengedraaid. In elk gebied wordt gekeken, welke speler de hoogste som heeft liggen. Deze speler ontvangt de waarde van de mijnschacht aan overwinningspunten. Bij gelijke stand wordt de waarde over de betreffende spelers verdeeld. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn simpel en snel uitgelegd. Het spel spelen is echter heel wat minder simpel. Pas in de loop van het spel worden de gebieden afgebakend. Je medespelers zullen erg hun best doen, met afscheidingen jouw fiches te scheiden van de mijnschachten! En jij probeert net zo hard met afscheidingen de mijnschachten voor je eigen fiches zeker te stellen. Je kunt elkaar hierbij behoorlijk dwars zitten.
  • Je hebt niet zoveel biedfiches met een hoge waarde, zodat je goed moet afwegen, wanneer je deze gaat inzetten. Lastige keuzes genoeg dus.
  • Je weet niet zeker welke waarde de biedfiches van je medespelers hebben. Hier komt ook een beetje bluf om de hoek kijken!

negatief

  • Het thema van het spel (goudzoeken) komt niet verder dan de voorkant van de doos en de naam van het spel. Nergens op het spelmateriaal is hiervan iets terug te vinden.
  • Het spelmateriaal is wel heel sober gehouden. Het ziet er een beetje 'goedkoop' uit. Hier had meer van gemaakt kunnen worden.
  • Met vier spelers wordt het spel in twee teams gespeeld. Ik vind het zelf prettiger mijn eigen 'fouten' te maken!
  • Aangezien de faktor geluk vrijwel geheel afwezig is, speelt het spel het best als de spelers aan elkaar gewaagd zijn.

waardering van andere sites

spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
hall90004 / 6
345
spieleteufel6 / 10
5678910
boardgamegeek6 / 8
67
jeux 2 rody3 / 5
345
kulkmanns gamebox6 / 10
456789
goodgameguide6 / 9
56789
spielephase3 / 6
3456

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

23-10-2003 itemWinning Moves presenteert Nuggets op Spiel 2003 in Essen.

verwijzingen

Winning Moves
www.spellink.nl