doos

Oase

Oase

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door handig bieden en taktisch plaatsen van landschappen zo groot mogelijke groepen met hun stamhoofden te bezetten. Maar let op: zonder bronnen is je oase niets waard!

materiaal

spelbord, 88 landschapsfiches, 54 kaarten, 62 waarderingsfiches, 5 rangkaarten en voor elke speler: 20 kamelen en 4 spelfiguren in zijn spelerskleur

landschapsfichelandschapsfichewaarderingsfichewaarderingsfichewaarderingsficherangkaartrangkaartkaart01kaart02kaart03

begin

Het spelbord toont de Gobi-woestijn. Een Y-vormig pad verdeelt de woestijn in drie gebieden. Elk gebied is onderveeld in velden die steppe, oase of steenhopen voorstellen. Op deze velden plaatsen de spelers in de loop van het spel de verschillende landschapsfiches. Op het pad is plaats voor de kamelenkaravanen.
Elke speler ontvangt 20 kamelen en 4 spelfiguren (=stamhoofden) in zijn spelerskleur. De kaarten worden geschud en elke speler ontvangt 5 kaarten, die hij ongezien in een gedekte stapel voor zich neerlegt. Elke kaart toont een mogelijke aktie.
De ronde rangkaarten worden gedekt geschud en elke speler ontvangt één rangkaart. Elke rangkaart toont een waarde van 1 - 5, waarbij rangkaart 1 de hoogste in rang is.

verloop

spelbord

Het spel verloopt over verschillende ronden, die elk zijn onderverdeeld in twee fasen: een biedfase en een legfase.
Biedfase: De speler met de hoogste rang draait de bovenste kaart van zijn stapel open neer. Als hij wil, mag hij nog een tweede of derde kaart open neer leggen. Deze openliggende kaarten vormen zijn aanbod. Naarmate de speler meer kaarten open neerlegt, ontvangt hij minder nieuwe kaarten van de trekstapel. Nieuw ontvangen kaarten worden steeds ongezien onderop zijn stapel geplaatst. Nu gaat de beurt naar de speler lager in rang, tot alle spelers één of meer kaarten open hebben neergelegd. De speler met de hoogste rang kiest als eerste een aanbod van een medespeler en geeft hem zijn rangkaart. Nu gaat de beurt naar de speler lager in rang, tot alle spelers een aanbod hebben gekozen. Alleen de laatste speler kan zijn eigen aanbod houden!
Legfase: De speler die nu de hoogste rangkaart heeft, voert als eerste de akties op de kaart(en) van zijn gekozen aanbod uit. Hij mag als bonus een extra kameel plaatsen of een landschapsfiche naar keuze. De volgende akties staan op de kaarten afgebeeld:

 • Waarderingsfiches: de speler neemt de getoonde waarderingsfiches van de voorraad en legt deze gedekt voor zich neer. Er zijn waarderingsfiches met kamelenkwastjes, paarden, bronnen en heilige stenen.
 • Landschapsfiches: de speler neemt de getoonde landschapsfiches van de voorraad en plaatst deze op het spelbord. Er zijn steppen, oases en steenhopen. De speler mag een stamhoofd in zijn spelerskleur op het geplaatse fiche zetten, als het fiche niet grenst aan een groep die al door een stamhoofd is bezet. Twee bezette groepen dezelfde landschapsfiches mogen nooit aan elkaar komen te grenzen.
 • Kamelen: de speler neemt het aantal getoonde kamelen van zijn voorraad en plaatst deze op het spelbord.
 • Kaarten: de speler neemt het aantal getoonde kaarten van de trekstapel en plaatst deze ongezien onder zijn stapel.
De gespeelde kaarten komen op de aflegstapel en een nieuwe ronde begint.

eind

Het spel eindigt na de ronde waarin het laatste fiche van één van de soorten landschapsfiches op het spelbord wordt geplaatst of als het laatste veld op het kamelenpad wordt bezet. Elke speler telt zijn punten: het aantal kamelen van zijn grootste groep aaneengesloten kamelen wordt vermenigvuldigd met het aantal kamelenkwastjes dat hij bezit. Het aantal landschapsfiches van de groepen waar hij een stamhoofd heeft staan, wordt vermenigvuldigd met het aantal bijbehorende waarderingsfiches: steppen horen bij paarden, oases bij bronnen en steenhopen bij heilige stenen. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Het is duidelijk te zien dat de paarden bij de steppefiches horen en de bronnen bij de oase. Uit de afbeeldingen op de kaarten is duidelijk op te maken welke aktie daarbij hoort.
 • Je kunt elkaar lekker in de weg zitten bij het plaatsen van je landschapsfiches en kamelen. Zo blokkeer je de uitbreidingsmogelijkheden van je medespeler. En bij de kamelen geldt: alleen de grootste groep telt!
 • Je komt steeds weer voor lastige keuzes te staan: wil je zelf de eerste keuze hebben, dan moet je zorgen dat de speler met de hoogste rang voor jouw aanbod kiest. Maar als je je aanbod te mooi maakt, geef je veel punten weg! Is je aanbod echter zeer onaantrekkelijk, dan loop je kans hier zelf mee te blijven zitten.
 • De verkregen waarderingsfiches worden gedekt neergelegd. Je moet dus een beetje onthouden welke fiches je medespelers verkrijgen. Veel kwastjes zonder kamelen levert niets op en andersom ook niet.

negatief

 • Het spelbord toont een scorespoor dat je gedurende het spel helemaal niet nodig hebt. Je gebruikt het scorespoor alleen om aan het eind van het spel de score wat makkelijker vast te leggen.
 • Met 3 spelers komt het spel niet goed tot z'n recht. Je zit elkaar nog niet echt in de weg. Het spel speelt het best met 4 of 5 spelers.
 • Elke ronde verloopt weer over dezelfde fasen. Je moet wel een beetje de vaart in het spel houden, anders wordt het wel een beetje saai.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
5678910
speelduivel5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spellengek (wendy)4 / 5
2345
spieleteufel8 / 10
5678910
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spelwereld6½ / 8
5678
vlaams spellenarchief3 / 4
234
hall90004 / 6
345

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

22-05-2004 itemOase staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2004.
05-02-2004 itemSchmidt Spiele presenteert Oase op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Schmidt Spiele
Uberplay
www.spellink.nl