doos

Odins Raben

Odins Raben

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van Odins raven, die verschillende landschappen doorkruisen. Zij proberen hierbij met een zo groot mogelijke voorsprong te finishen.

materiaal

112 kaarten, twee raven, 1 Odin-steen

landschap01landschap02actiekaart01actiekaart02

begin

Odins Raben wordt gespeeld over verschillende spelronden, waarbij elke ronde op dezelfde manier verloopt. Eerst wordt het parcours uitgelegd. Hiertoe worden aaneensluitend 9 etappekaarten open neergelegd. Elke etappekaart toont twee landschappen. De ene komt in het parcours van de ene speler, de andere in het parcours van de andere speler. De raven worden voor de eerste etappekaart geplaatst.
Vervolgens wordt een 'magische' etappekaart getrokken en open neergelegd. De speler die hier aan het einde van de ronde de meeste vluchtkaarten in de afgebeelde landschappen heet uitgespeeld, ontvangt drie bonuspunten. Dit is de startopstelling.
Elke speler ontvangt zijn set vluchtkaarten in zijn spelerskleur. De set bevat kaarten om de afgebeelde landschappen te doorkruisen en Odinkaarten om speciale acties uit te voeren. Elke speler neemt de vijf bovenste kaarten in zijn hand.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt mag een speler maximaal drie kaarten uit zijn hand spelen. Daarnaast mag de speler tot drie kaarten van zijn extra trekstapel uitspelen. Bij aanvang van het spel is deze stapel leeg, maar gedurende het spel kan de speler met kaarten uit ijn hand deze extra trekstapel opbouwen. De speler mag deze stapel altijd zelf inzien, zolang hij de volgorde maar niet verandert. Het principe 'last in, first out' is van toepassing: de speler moet steeds de bovenste kaart van de stapel het eerst uitspelen.
Door het uitspelen van een passende vluchtkaart, mag de raaf op de volgende etappekaart worden geplaatst. Als er meer dan één dezelfde landschappen achter elkaar in het parcours liggen, wordt de raaf op de laatste etappekaart in dit rijtje geplaatst. De speler mag echter ook twee willekeurige, dezelfde vluchtkaarten spelen; deze fungeren dan als joker. Als de Odin-steen op de eerstvolgende etappekaart ligt, moet een vluchtkaart extra worden uitgespeeld om deze te passeren. De speler kan ook vluchtkaarten bij de magische etappekaart plaatsen. Aan het eind van zijn beurt kan de speler het parcours verlengen door een etappekaart van de stapel te nemen en deze achteraan het parcours te plaatsen.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Zodra een speler de laatste kaart in het parcours betreedt, eindigt de ronde. De speler ontvangt net zoveel punten als het aantal etappekaarten dat hem scheidt van zijn medespeler. De speler met de meeste kaarten bij de magische etappekaart ontvangt drie bonuspunten. Zodra een speler aan het eind van een spelronde 12 punten heeft verzameld, eindigt het spel. Deze speler is de winnaar van het spel. Zo niet, dan wordt een nieuwe ronde gespeeld.

positief

  • Het spel kent een aantal verrassende, nieuwe elementen, zoals bijvoorbeeld de extra trekstapel. Deze maakt het mogelijk meer kaarten per beurt uit te spelen (tot wel zes kaarten!). Ook kan je kaarten die je nu nog niet kunt uitspelen op het parcours, hier even parkeren. Je moet echter wel opletten wat je hier neerlegt: je mag de volgorde van de kaarten namelijk niet meer veranderen!.
  • Door het parcours aan het eind van je beurt te verlengen, kan je zelf bepalen op welke manier je de landschapskaart neerlegt. Als beide spelers elke beurt het parcours verlengen, kan een ronde wel erg lang duren!

negatief

  • De aktiekaarten bevatten aardig wat tekst. En dat in het Duits! Helaas maakt de afbeelding niet duidelijk om welke aktiekaart het gaat.
  • Je moet het spel een aantal keer hebben gespeeld om het effect van de actiekaarten en de overige spelprincipes te leren kennen.
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van de kaarten van een dichte stapel. Als je pech hebt, heb je net de kaarten die je nodig hebt niet in je hand. Dan kan het handig zijn, een aantal kaarten op je extra trekstapel te plaatsen, zodat je je hand kan aanvullen met nieuwe kaarten.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
truus en truus8 / 9½
6789
speelduivel4 / 6
3456
spiele-truhe5 / 6
3456
spieleteufel7 / 10
5678910
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide6 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Odin is de oppergod van de Noorse mythologie. Hij is de god van de oorlog, dichtkunst, wijsheid en kennis en werd vergezeld door twee raven 'Hugin' (Verstand) en 'Mugin' (Geheugen), die voor hem de wereld rondvlogen om nieuws te verzamelen.

feitjes

weetjes

17-10-2002 itemKosmos presenteert Odins Raben op Spiel 2002 in Essen.

verwijzingen

Kosmos
Rio Grande Games
Tilsit
www.spellink.nl