doos

Odysseus

Odysseus

doos

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van de Olympische goden en proberen het schip van Odysseus zo te sturen, dat het op plaatsen komt die voor hen punten opleveren.

materiaal

42 windkaartjes (van verschillende sterkte), 1 schip, 1 spelbord, 5 × 6 avonturenschijven en per speler: 1 godenkaart, 1 houten schijf, 1 opdrachtkaartje

kaart03achterkant01kaart02kaart01achterkant02zeusfiche

begin

Het spelbord toont een zee met daarin 18 eilanden (= cirkels) die door gekleurde lijnen met elkaar zijn verbonden. Elke cirkel heeft drie lijnen: een gele, een groene en een rode. Daarnaast staan aan de rand van het spelbord drie boten afgebeeld met de nummers 1, 2 en 3. Bij elke boot staan drie gekleurde vakken, die overeen komen met de drie gekleurde lijnen: geel, groen en rood. Van ieder avontuur worden drie schijven open op een willekeurige cirkel op het spelbord gelegd. De overige schijven worden op voorraad naast het spelbord geplaatst.
De windkaarten worden geschud en elke speler ontvangt drie kaarten in zijn hand. De overige windkaarten worden als gedekte stapel neergelegd. Elke speler ontvangt een opdrachtkaart. De spelers houden hun opdrachtkaart voor elkaar verborgen.
Afhankelijk van het aantal spelers worden bepaalde godenkaarten geschud. Elke speler ontvangt een godenkaart en de bijbehorende houten schijf en legt deze open voor zich neer.
De speler die Zeus speelt, kiest een avonturenschijf van het bord en plaatst deze terug in de voorraad. Het schip van Odysseus komt op de lege cirkel. Dit is de startpositie. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De speler links van Zeus is de startspeler.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld over verschillende rondes. Het schip van Odysseus vaart elke ronde over maximaal 3 lijnen. De spelers kunnen de koers van het schip beïnvloeden door het inzetten van windkaarten bij de boten op het spelbord. Bij boot 1 wordt de koers het schip van Odysseus bij de eerste stap bepaald, bij boot 2 de tweede stap en bij boot 3 de derde stap.
In zijn beurt mag de speler één aktie uitvoeren:

  • Eén windkaart uitspelen: de speler kiest een windkaart uit zijn hand en plaatst deze open op één van de gekleurde vakken bij één van de drie boten.
  • Passen: de speler slaat een beurt over en mag, als hij weer aan de beurt komt, weer meespelen.
  • De power van de god inzetten: elke god heeft zijn eigen powers, zo kan Zeus de ronde stopzetten, Poseidon kan één van de windrichtingen bij een boot onklaar maken en Athena kan de aktie van een god blokkeren.
  • Een Dionysuskaart spelen: de speler kiest een Dionysuskaart uit zijn hand en legt deze open op één van de gekleurde vakken bij één van de drie boten of hij ruilt zijn godenkaart met een godenkaart van een speler naar keuze. De speler mag de power van deze god in deze ronde nog inzetten, als de power deze ronde nog niet is ingezet.
Als alle spelers achter elkaar passen of als Zeus zijn power heeft ingezet die niet door Athena is geblokkeerd, eindigt de ronde. Het schip van Odysseus wordt nu verplaatst. Per boot worden de waarde van de windkaarten op elk vak bij elkaar opgeteld. De hoogste waarde bepaalt de kleur van de lijn die het schip gaat varen. Bij gelijke stand wint groen van rood, en geel van groen. Ligt er bij een boot geen enkele windkaart, dan vaart het schip niet verder.
De avonturenschijf waar het schip eindigt, wordt van het spelbord genomen en terzijde geplaatst. De spelers kunnen op hun opdrachtkaart zien, hoeveel punten deze schijf hen oplevert (1, 2, 3 of niks).
Zeus kiest een nieuwe avonturenschijf uit de voorraad en plaatst deze op de lege cirkel op het spelbord. Elke speler ontvangt twee nieuwe windkaarten. De speler naast Zeus is de startspeler voor de volgende ronde.

eind

Het spel eindigt zodra een speler 10 punten heeft verzameld.

positief

  • Het spelmateriaal is duidelijk en goed verzorgd, met uitzondering van de opdrachtkaarten. Het zou handiger zijn geweest als de afbeelding op de opdrachtkaarten precies overeen zou komen met de afbeelding op de avonturenschijven, of dat de gekleurde rand van de avonturenschijven wat breder zou zijn. Nu moet je steeds heel goed kijken welke schijven op je opdrachtkaart staan afgebeeld.
  • Elke god heeft zijn eigen powers en kan het spel daarmee behoorlijk beïnvloeden. Je moet je voortdurend afvragen op welk moment in de ronde jouw power het best tot zijn recht komt. En daar is natuurlijk ook nog Athena, die je power kan blokkeren!
  • Kortom, geen spel voor spelers die elke stap willen doorberekenen, maar een prima spel voor mensen die houden van het licht chaotische karakter van het spel.

negatief

  • Het geluk schuilt ook hier weer in het aanvullen van je handkaarten. Als je pech hebt, trek je alleen lage kaarten en natuurlijk net geen Dionysuskaartje!
  • Het spel komt bij 3 spelers niet echt goed tot zijn recht, omdat er dan ook maar drie goden in het spel zijn. En juist de grilligheid van de goden, die tot uiting komen in hun power, maakt het spel tot wat het is.
  • De verdeling van de opdrachtkaarten is volkomen willekeurig. Zo kan het in een spel met drie spelers voorkomen dat 2 spelers twee avonturen gemeenschappelijk hebben, en de derde 2 avonturen heeft, die op geen van de opdrachtkaarten van de beide anders spelers voorkomen. Die speler heeft het dan wel extra moeilijk!

waardering van andere sites

speelduivel4 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
boardgamegeek6 / 8
67
spellenclub137 / 10
789
hall90003 / 6
345
spellengek (Peter Hein)2 / 5
2345
spieletest5 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345
spellengek (wendy)2 / 5
2345

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

01-02-2001 itemJumbo presenteert Odysseus op Spielwarenmesse 2001 in Nürnberg.

verwijzingen

Jumbo
www.spellink.nl