doos

Onderuit

Onderuit

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen ieder voor zich als eerst al hun spelstukken naar beneden te krijgen.

materiaal

1 spelbord, 1 grondplaat en voor elke speler: 2×5 spelstukken

begin

Het spelbord toont vijf draaischijven met uitsparingen waar de spelstukken precies inpassen. De uitsparingen zijn niet voor beide zijden op dezelfde plek aanwezig. Het spelbord wordt op de grondplaat geklikt en tussen de spelers gezet. In een spel met twee spelers kiest elke speler twee kleuren en plaatst de 2×5 spelstukken in het spelbord.

verloop

De speler probeert zijn spelstukken via de uitsparingen in de draaischijven naar beneden te laten zakken, tot ze onder in de opvangbak van de grondplaat terechtkomen. In zijn beurt draait de speler aan een draaischijf naar keuze. Alleen de draaischijf die de vorige speler heeft gedraaid, mag niet worden gekozen. De gekozen draaischijf mag slechts één kant op worden gedraaid. De speler mag zelf weten hoever hij de draaischijf draait.

eind

Het spel eindigt zodra een speler al zijn spelstukken beneden in de opvangbak heeft verzameld. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • De spelregels van Onderuit zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
 • Het spelmateriaal is uitgevoerd in vrolijk gekleurd plastic.
 • Het spel heeft een aangenaam korte spelduur.
 • Kortom: een spel waaraan vooral de jonge spelers heel wat plezier aan kunnen beleven.

negatief

 • Soms valt een spelstuk niet in een uitsparing, terwijl dit wel het geval had moeten zijn. Dan moet je het spelstuk even een handje helpen.
 • De spelers spelen ieder voor zich, er is eigenlijk geen enkele interactie.
 • Voor de wat oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging.

strategie

Probeer een draaischijf alvast 'klaar' te zetten, door een uitsparing zodanig te plaatsen dat een spelstuk uit de bovengelegen draaischijf hier precies in kan vallen. Als je deze bovenliggende draaischijf draait, en het spelstuk is in de uitsparing gevallen, draai de draaischijf net zolang door tot deze ook weer klaarstaat voor het spelstuk dat hierna nog in deze draaischijf moet worden meegenomen. In het gunstigste geval kan je een nieuw spelstuk uit de draaischijf erboven meenemen en de schijf doordraaien tot ook dit spelstuk weer klaarligt om naar beneden te vallen.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
spieletest7 / 10
45678910
spielephase4 / 6
345
boardgamegeek5½ / 7
6
AnderSpel6 / 9
5678
speelduivel1 / 5
1234

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Je kunt ook afspreken dat de spelstukken in een vaste volgorde eruit moeten vallen. Elk spelstuk heeft een nummer (1-5). De spelstukken worden aan het begin van het spel in de volgorde in het spelbord geplaatst en moeten er in deze volgorde ook uit komen rollen. De speler die dit als eerste lukt, wint het spel. De speler wint ook als é,én van de spelstukken van zijn medespeler op het verkeerde moment eruit komt rollen.

algemeen

 • Onderuit is ook verkrijgbaar in een handige reisuitvoering.
 • In de nieuwe spelversie is het spelbord alleen opgebouwd uit de draaischijven, waardoor het geheel een wat futuristische uitstraling krijgt.

Reis OnderuitOnderuit nieuwe spelversie

feitjes

 • jaar van uitgave
  1977
 • uitgever
 • ook bekend als
  Down Fall (USA), Slotter (Duitsland), Dix de chute (Frankrijk)

weetjes

10-02-2005 itemMB presenteert de nieuwste versie van Slotter op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

MB
Hasbro
www.spellink.nl