doosbestel Ora et Labora - Bordspe bij bol.com

Ora et Labora

Ora et Labora

doosbestel Ora et Labora - Bordspe bij bol.com

aantal spelers

spelers
1 - 4

speelduur

duur
120 - 180

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 46,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

Met de verkregen goederen kun je gebouwen en dorpen realiseren. Wie overal goed rekening mee houdt en de andere spelers goed volgt, kan gaan voor de winst. Wie de meeste punten heeft verdient met goederen, gebouwen en dorpen, wint het spel.

materiaal

650 onderdelen die na het in elkaar zetten en opgeteld bestaan uit 2 spelborden, 2 oogstwielen, 22 landschapskaarten, 440 fiches verdeeld over 11 soorten dubbelzijdige goederenfiches, 8 wonderfiches, 2 startspelerfiches, 41 dubbelzijdige gebouwenkaarten, 4 keer 8 dorpskaarten, 37 dubbelzijdige veen-/boskaarten, 4 keer 3 geestelijken, 4 speloverzichten, 10 stenen voor op het oogstwiel, 1 scoreblok, 15 plastic zakjes en 4 handleidingen.

Goederentegel OrnamentGoederentegel RelikwieGoederentegel BoekGoederentegel Keramiek

begin

Het spel gaat over de economie van dorpen en kloosters in de middeleeuwen. In het begin worden de spelborden neergelegd, de kaarten verdeeld en de goederenfiches klaargelegd. Ondanks dat het het spel in totaal uit 650 onderdelen bestaat, valt de tijd om het spel klaar te zetten voor een dergelijk strategisch spel mee. Het spel voorziet in variaties in de regels voor twee, drie en vier personen, en voor een korte en een lange versie. Daarbij kan je bij het klaarleggen van Ora et labora kiezen voor een Frans of een Iers thema. Meerdere spelonderdelen zijn dubbelzijdig gedrukt, voor elk van deze twee thema's één kant.
Afhankelijk van het aantal spelers en de variatie, plaats je het desbetreffende oogstwiel in het midden met de tien goederenstenen. Ieder speler ontvangt drie geestelijken in de eigen kleur, een basis landschapskaart, een speloverzicht en de eerste vier dorpen van de eigen klaar. De gebouwenkaarten van de eerste ronde worden open op tafel neergelegd. De gebouwenkaarten en dorpskaarten van Ora te Labora voor de volgende ronden leg je apart op tafel. Alle goederenfiches, landschapskaarten, wonderfiches veen-/boskaarten worden op tafel gelegd.

verloop

fotospelsituatie

Het oogstwiel staat in Ora et labora centraal. Alle soorten goederen zijn vertegenwoordigd op dit wiel met een houten blokje. Elke beurt draait de pijl op het wiel één vakje waardoor de voorraad van alle goederen fictief toeneemt. Wanneer iemand een soort goed als druiven ontvangt, dan gaat het houten blokje druiven op het oogstwiel terug naar het vakje met nul. De speler ontvangt zoveel fiches van druiven als het oogstwiel aangaf.
Iedere speler kan elke beurt één actie uitvoeren. Er zijn drie acties die je kan kiezen. Je kan een geestelijke plaatsen om een actie van een gebouw te gebruiken. Je kan een gebouw bouwen door de vereiste goederen te betalen. En als derde kan je een boskaart of veenkaart van je eigen speelbord verwijderen om respectievelijk hout of veen te krijgen.
Verder zijn er enkele acties die je vaker per bord uit kan voeren. Zo zijn er een paar goederen uitwisselbaar, en kan je extra land aankopen.
Het spel bestaat uit verschillende fases. Op het oogstwiel staat wanneer de volgende fase begint. Bij een nieuwe fase mag iedere speler één van haar dorpen uit de eigen hand bouwen. Een dorp is veel punten waard aan het einde van het spel, omdat ook de dorpspunten van omliggende gebouwen nog eens extra worden opgeteld. Vervolgens krijgt iedere speler weer nieuwe dorpen in eigen voorraad en komen er nieuwe gebouwen in de algemene voorraad.

eind

Het oogstwiel van Ora et Lobara geeft aan wanneer de laatste rond van start gaat. Er zijn drie manieren om punten te verdienen. Een aantal goederenfiches geeft aan dat je daar ook punten voor krijgt, zoals een boek of een ornament. Verder is elk gebouw dat je hebt een aantal punten of minpunten waard. Als derde zijn de dorpen met de omliggende gebouwen punten waard.

positief

  • Het spel is op verschillende manieren uitgelegd. Er is dus altijd een manier dat je het begrijpt. Ook als je nog iets na wilt zoeken, kan je altijd wel het antwoord vinden voor jouw specifieke spelsituatie.
  • Een echt uitdagend strategisch spel voor de liefhebber, met een leuk en mooi vormgegeven thema.
  • Het spel biedt vele variaties. Je kan het spel spelen met regels voor twee, drie en vier spelers. Ora et Labora heeft telkens een korte en een lange variant. En de kaartjes zijn dubbelzijdig, waardoor je met twee thema's kan spelen, Frans en Iers.

negatief

  • Ora et Labora is voor de doorgewinterde strategische speler een goede uitdaging, maar voor de meeste spelers is dit net iets te veel. Voor dit spel is het dan ook erg nuttig om het de eerste keer te spelen met iemand die al weet hoe Ora et Labora werkt. Ondanks de vele regels hebben de spelmakers er achteraf veel aangedaan om spelregels op verschillende manieren uit te leggen, en op verschillende plekken nog een hint te geven. Een voorbeeld is dat op het productiewiel aangegeven staat wie er die ronde aan de beurt is.

strategie

  • Het doel van het spel is op een gegeven moment wel duidelijk. Het belangrijkste is om tijdens het spel gebruik te maken van alle mogelijkheden en uitzonderingen. Als snel vergeet je één van deze opties.
  • Het niet plaatsen van de derde geestelijke kan een slimme optie zijn. Een andere speler kan gebruik maken van jouw geestelijke. Je ontvangt geld van die andere speler en je begint je beurt met alle drie de geestelijken.
  • Andersom moet je niet vergeten dat het ook mogelijk is om de geestelijke van de ander speler te gebruiken. Dit kan zeker interessant zijn als de tegenspeler slechts één geestelijke heeft gebruikt. Dan houdt die speler namelijk slechts één geestelijke over, wat zijn opties verminderd.
  • Vergeet niet de joker in te zetten. Ook zeker niet vergeten dat je deze ook kan gebruiken voor goederen, waarvan er nog geen steen op het oogstwiel staat.

waardering van andere sites

AnderSpel9 / 9
56789
boardgamegeek7½ / 8
67
hall90005 / 6
345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345

gemiddeld10 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

feitjes

uitbreiding

Ora et Labora heeft slechts één uitbreiding, Loamy Landscape. Een mini-uitbreiding welke is uitgebracht op Spiel 2011 in Essen, Duitsland. De uitbreiding bestaat uit éé gebouwkaart: Loamy Landscape. Je kan deze gebouwkaart inzetten om twee goederenstenen op het oogstwiel te wisselen van plaats. Bovendien biedt het de kans om specifiek genoemde goederen eenmaal om te zetten.

weetjes

2012 itemOra et Labora bereikt de vierde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2012.

verwijzingen

Lookout Games
999Games
Filosofia Editions
Z-Man Games