intro
Met de verkregen goederen kun je gebouwen en dorpen realiseren. Wie overal goed rekening mee houdt en de andere spelers goed volgt, kan gaan voor de winst. Wie de meeste punten heeft verdient met goederen, gebouwen en dorpen, wint het spel.
materiaal
650 onderdelen die na het in elkaar zetten en opgeteld bestaan uit 2 spelborden, 2 oogstwielen, 22 landschapskaarten, 440 fiches verdeeld over 11 soorten dubbelzijdige goederenfiches, 8 wonderfiches, 2 startspelerfiches, 41 dubbelzijdige gebouwenkaarten, 4 keer 8 dorpskaarten, 37 dubbelzijdige veen-/boskaarten, 4 keer 3 geestelijken, 4 speloverzichten, 10 stenen voor op het oogstwiel, 1 scoreblok, 15 plastic zakjes en 4 handleidingen.
begin
Het spel gaat over de economie van dorpen en kloosters in de middeleeuwen. In het begin worden de spelborden neergelegd, de kaarten verdeeld en de goederenfiches klaargelegd. Ondanks dat het het spel in totaal uit 650 onderdelen bestaat, valt de tijd om het spel klaar te zetten voor een dergelijk strategisch spel mee. Het spel voorziet in variaties in de regels voor twee, drie en vier personen, en voor een korte en een lange versie. Daarbij kan je bij het klaarleggen van Ora et labora kiezen voor een Frans of een Iers thema. Meerdere spelonderdelen zijn dubbelzijdig gedrukt, voor elk van deze twee thema's één kant.
Afhankelijk van het aantal spelers en de variatie, plaats je het desbetreffende oogstwiel in het midden met de tien goederenstenen. Ieder speler ontvangt drie geestelijken in de eigen kleur, een basis landschapskaart, een speloverzicht en de eerste vier dorpen van de eigen klaar. De gebouwenkaarten van de eerste ronde worden open op tafel neergelegd. De gebouwenkaarten en dorpskaarten van Ora te Labora voor de volgende ronden leg je apart op tafel. Alle goederenfiches, landschapskaarten, wonderfiches veen-/boskaarten worden op tafel gelegd.
verloop

Het oogstwiel staat in Ora et labora centraal. Alle soorten goederen zijn vertegenwoordigd op dit wiel met een houten blokje. Elke beurt draait de pijl op het wiel één vakje waardoor de voorraad van alle goederen fictief toeneemt. Wanneer iemand een soort goed als druiven ontvangt, dan gaat het houten blokje druiven op het oogstwiel terug naar het vakje met nul. De speler ontvangt zoveel fiches van druiven als het oogstwiel aangaf.
Iedere speler kan elke beurt één actie uitvoeren. Er zijn drie acties die je kan kiezen. Je kan een geestelijke plaatsen om een actie van een gebouw te gebruiken. Je kan een gebouw bouwen door de vereiste goederen te betalen. En als derde kan je een boskaart of veenkaart van je eigen speelbord verwijderen om respectievelijk hout of veen te krijgen.
Verder zijn er enkele acties die je vaker per bord uit kan voeren. Zo zijn er een paar goederen uitwisselbaar, en kan je extra land aankopen.
Het spel bestaat uit verschillende fases. Op het oogstwiel staat wanneer de volgende fase begint. Bij een nieuwe fase mag iedere speler één van haar dorpen uit de eigen hand bouwen. Een dorp is veel punten waard aan het einde van het spel, omdat ook de dorpspunten van omliggende gebouwen nog eens extra worden opgeteld. Vervolgens krijgt iedere speler weer nieuwe dorpen in eigen voorraad en komen er nieuwe gebouwen in de algemene voorraad.
eind
Het oogstwiel van Ora et Lobara geeft aan wanneer de laatste rond van start gaat. Er zijn drie manieren om punten te verdienen. Een aantal goederenfiches geeft aan dat je daar ook punten voor krijgt, zoals een boek of een ornament. Verder is elk gebouw dat je hebt een aantal punten of minpunten waard. Als derde zijn de dorpen met de omliggende gebouwen punten waard.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]
uitbreiding
Ora et Labora heeft slechts één uitbreiding, Loamy Landscape. Een mini-uitbreiding welke is uitgebracht op Spiel 2011 in Essen, Duitsland. De uitbreiding bestaat uit éé gebouwkaart: Loamy Landscape. Je kan deze gebouwkaart inzetten om twee goederenstenen op het oogstwiel te wisselen van plaats. Bovendien biedt het de kans om specifiek genoemde goederen eenmaal om te zetten.