doos

Origo

Origo

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers breiden hun stam uit over zee en land en proberen zo de meerderheid te krijgen in de verschillende landen van West-Europa.

materiaal

spelbord, telbord, 12 grondingsstenen, 1 actiesteen, 98 spelkaarten en voor elke speler: 1 stamhoofd (= telsteen) en een set schilden in zijn spelerskleur.

kaart01kaart02kaart03spelbord

begin

Het spelbord toont een kaart van Europa met daarin 12 landen en een aantal zeeën. De kaart is onderverdeeld in een rooster van 10×10. De rijen zijn genummerd van 1 -10 en de kolommen van A - J.
De kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt 10 kaarten in zijn hand. De 12 grondingsstenen worden op de betreffende velden van het telbord geplaatst.
Elke speler plaatst zijn stamaanvoerder (= telsteen) op het scorespoor, dat rond het spelbord loopt. Elke speler ontvangt een gelijk aantal schilden in zijn spelerskleur. Om de beurt plaatsten de spelers een schild op een leeg land- of zeeveld naar keuze. Het aantal schilden dat op het spelbord wordt geplaatst, is afhankelijk van het aantal spelers. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

Origo wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt voert de speler een aantal acties uit. De speler bepaalt zelf de volgorde:

 • Uitbreiden: De speler speelt een kaart uit zijn hand en plaatst een schild uit zijn voorraad op een leeg land- of zeeveld op het spelbord. Per beurt mag de speler deze actie tweemaal uitvoeren, wanneer hij afziet van de actie Aanvallen.
 • Aanvallen: De speler valt een land- of zeeveld aan waarop een schild van een medespeler ligt. Het gevecht wordt uitgevochten met kaarten uit hun hand. Als de aanvaller wint, plaats hij hier een schild uit zijn voorraad en het overwonnen schild wordt uit het spel genomen. Per beurt mag de speler deze actie tweemaal uitvoeren, wanneer hij afziet van de actie Uitbreiden.
 • Verplaatsen: De speler verplaatst een schild van een landveld naar een aangrenzend leeg land- of zeeveld. De speler mag hierbij over velden met eigen schilden heenspringen. Per beurt mag de speler deze actie slechts eenmaal uitvoeren. Als de speler afziet van deze actie, mag hij twee kaarten uit zijn hand afleggen en hiervoor twee nieuwe kaarten trekken.
 • Zeilen: De speler plaatst een schild van een zeeveld naar een aangrenzend leeg land- of zeeveld. De speler mag hierbij over velden met eigen schilden heenspringen. Per beurt mag de speler deze actie verschillende malen uitvoeren, maar slechts eenmaal per schild.
Aan het eind van zijn beurt vult de speler zijn hand weer aan tot 10 kaarten.
De kaarten zijn onderverdeeld in vijf soorten. Bij de actie Uitbreiden hebben de kaarten de volgende betekenis:
 • Rij of Kolom: De speler plaatst een schild op een leeg land- of zeeveld in de aangegeven rij(en) of kolom(men).
 • Land: De speler plaatst een schild op een leeg landveld in het afgebeelde land.
 • Bevolking: De speler plaatst een schild op een leeg landveld naast een landveld waar een eigen schild ligt.
 • Schip: De speler plaatst een schild op een leeg zeeveld.
Zodra het laatste vrije veld in een land wordt bedekt, wordt de meest linker grondingssteen van het telbord in het land geplaatst. De speler ontvangt hiervoor het aangegeven aantal punten. De grondingssteen blijft in het land staan, ook als het land in de loop van het spel niet meer compleet is bezet. Alleen in een land met een grondingssteen kan de actie Aanvallen worden uitgevoerd.
Na elke vierde grondingssteen wordt de lopende ronde uitgespeeld, waarna een waardering volgt. Per land wordt gekeken hoeveel schilden elke speler hier heeft staan. Per land worden punten uitgekeerd aan de eerste, tweede en derde plaats. Daarnaast zijn punten te verdienen voor schilden op zeevelden, voor de grootste zeemacht en de grootste clans (groepen aaneengesloten schilden).

eind

Het spel eindigt na de vierde telling. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De afbeeldingen en symbolen op de kaarten zijn duidelijk. Ook als je de kaarten in je hand houdt, kan je goed zien welke mogelijkheden je op handen hebt. Een klein minpuntje: Nederland is op de kaart aangegeven onder 'Belgica'!
 • De spelregels zijn zeer uitgebreid en er worden veel voorbeelden gegeven. Het is goed dat er twee overzichten met de belangrijkste regels is bijgevoegd, zodat je tijdens het spel nog snel iets kan nazoeken.
 • Het thema van het spel is leuk verweven in het spelmechanisme. Je kunt je stam uitbreiden, verder laten trekken of een andere stam aanvallen. Deze laatste actie wordt echter niet vaak uitgevoerd. Het lijkt gunstiger de actie Uitbreiden te kiezen. Dan weet je zeker dat het lukt je stam uit te breiden; met een aanval moet je het maar afwachten. Pas tegen het einde van het spel zal je meer willen aanvallen om nog net even de meerderheid te pakken in een groot land.

negatief

 • De kaart 'bevolkerung' is een beetje onduidelijk. De afbeelding laat alleen zien dat je kunt uitbreiden op een landveld dat grenst aan een landveld met een eigen schild. Betekent dit dat je niet mag uitbreiden op een zeeveld of op een landveld grenzend aan een zeeveld?
 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het aanvullen van je hand met kaarten van de dichte stapel. Je moet het doen met de kaarten in je hand. Je kunt per beurt twee kaarten afleggen en twee nieuwe kaarten trekken, als je afziet van het verder trekken over land. Je hebt echter geen idee welke kaarten je medespelers op handen hebben. Bij andere spellen kan je ook kiezen om een kaart uit een openliggende rij kaarten te trekken. Nu weten je medespelers weliswaar welke kaart je hebt getrokken, maar je hebt meer taktische mogelijkheden om die kaart te pakken die je net nodig hebt.
 • Met twee spelers is het voordeel voor de startspeler erg groot. Er zit namelijk geen limiet aan het aantal schilden dat je per beurt vanuit de zeevelden naar land kan verplaatsen. Als je bij aanvang van het spel een aantal schilden op zeevelden plaatst, kan je deze in je eerste beurt allemaal naar land verplaatsen. Als je dit een beetje taktisch doet, bezit je een corridor aan schilden, die je een sterke beginpositie geven waar je medespeler niet meer tegenop kan spelen.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
spieletest6 / 10
5678910
truus en truus6 / 9½
6789
hall90003 / 6
345
spellenhoek3 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • Origo is verschenen in de serie Autorenspiele. Deze serie is in 2006 nieuw leven ingeblazen met het spel Tal der Abenteuer.
 • Hasbro Nederland komt binnenkort met een Nederlandstalige versie van het bordspel Origo.

Tal der Abenteuer

feitjes

weetjes

01-02-2007 itemParker presenteert Origo Origo op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.

verwijzingen

Hasbro
Parker