doos

Othello

Othello

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 27,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het taktisch plaatsen van fiches, aan het eind van het spel de meeste fiches in hun spelerskleur op het spelbord te hebben liggen.

materiaal

1 spelbord, 64 fiches (één zijde wit en de andere zijde zwart)

begin

Het spelbord toont een rooster van 8×8 velden. De ene speler speelt met de witte kant van de fiches, de andere speler met de zwarte kant. In de middelste vier vakken worden vier fiches geplaatst, twee witte en twee zwarte, zodanig dat op de diagonalen twee fiches in dezelfde kleur liggen.

verloop

Zwart begint. In zijn beurt plaatst de speler een fiche in zijn kleur op een leeg vak op het spelbord. Hij mag alleen een fiche plaatsen als hij daarmee één of meer fiches van zijn medespeler insluit tussen een eigen fiche en het zojuist geplaatste fiche. Alle ingesloten fiches worden omgedraaid, zodat de kleur van de actieve speler zichtbaar wordt. Als een speler geen fiche kan plaatsen, moet hij passen. De beurt gaat nu naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als alle velden bezet zijn. De speler die de meeste fiches in zijn kleur op het spelbord heeft liggen, is de winnaar van het spel.

positief

  • De regels zijn simpel. Je kan direct met spelen beginnen. Maar het spel winnen is heel wat minder simpel.
  • Het spel duurt aangenaam kort. Tijd voor revanche!
  • Kortom, een prima klassieker voor de liefhebbers van het abstracte spel.

negatief

Wanneer je als beginneling tegen een speler met net wat meer inzicht speelt, ben je kansloos. Twee spelers van ongeveer gelijke sterkte is het leukst. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
AnderSpel7 / 9
56789
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Othello is ook bekend onder de naam Reversi.

Reversi - RavensburgerReversi Classic - Ravensburger

feitjes

verwijzingen

Veel links over Reversi
Ravensburger
Jumbo
www.spellink.nl