doos

Packhuys

Packhuys

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers kruipen in de huid van kooplieden die samen een haven bouwen en hun pakhuizen vullen met thee, wijn en specerijen. De winnaar van het spel is degene die in de meeste havengebieden een overwicht in goederen heeft verworven.

materiaal

44 havenkaarten, 44 waterkaarten, 6 speciale kaarten, 20 munten, 48 havenpakhuizen, 10 havenmeesterpionnen, 1 houten schip en voor elke speler: 1 informatiekaart

ANKERKAARTWATERKAARTHAVENKAARTACHTERKANTHAVENKROEGVLOEDKAARTINFORMATIEKAART

begin

Opmerking: je speelt het spel met 2 of 4 spelers. In dat laatste geval speel je in 2 teams.
De waterkaarten worden als dichte stapel neergelegd. Met de ankerkaart en enkele waterkaarten wordt een beginopstelling open op tafel neergelegd. Elke speler ontvangt twee waterkaarten in zijn hand. Hierna wordt de waterkaartenstapel omgedraaid zodat de bovenste kaart open ligt. De ene speler ontvangt de rode havenkaarten en de rode pakhuismeersters, de ander de zwarte. De havenkaarten worden als dichte stapel neergelegd. Elke speler ontvangt drie eigen havenkaarten in zijn hand en 4 munten.

verloop

fotospelsituatie

Een beurt bestaat uit de volgende acties, waarbij niet van de volgorde mag worden afgeweken:

  • Het bieden: De spelers leggen een handkaart gedekt op tafel. De kaarten worden tegelijk omgedraaid. Toont de kaart van je medespeler een munt, dan moet je een munt aan de stadskas (= de voorraadstapel) betalen. Kan een speler niet betalen, dan moet hij zijn kaart terug in zijn hand nemen en gaat zijn beurt voorbij. De speler die de kaart met het hoogste getal heeft gespeeld begint.
  • Kaart aanleggen: De speler legt zijn kaart aan de kaarten die op tafel liggen. Hierbij moet minstens een zijde grenzen aan een reeds liggende kaart. Staan op de gespeelde kaart goederen afgebeeld, dan mag hij de bijbehorende pakhuizen daarop plaatsen. Heeft de speler een havenkaart gespeeld, dan trekt hij een nieuwe havenkaart en anders pakt hij een nieuwe waterkaart, waarbij hij tevens een munt ontvangt. Vervolgens mag de andere speler een kaart aanleggen etc. Zijn beide spelers aan de beurt geweest, dan begint een nieuwe ronde. Een speler kan ervoor kiezen te passen en ontvangt in ruil daarvoor een munt. De andere speler speelt deze ronde alleen.
Alle aan elkaar grenzende havenkaarten vormen een gebied. In een gebied kunnen zich havenkaarten van beide spelers bevinden. Een gebied dat geheel is afgesloten met waterkaarten (of de rand van het speelveld) is een afgesloten gebied. In een afgesloten gebied wordt een pakhuismeerster geplaatst door de speler die in dat gebied het grootste, meeste of belangrijkste goederenoverwicht heeft.

eind

Het spel eindigt direct als het speelveld van 6×6 kaarten wordt volgelegd. Elke geplaatste pakhuismeester levert een overwinningspunt op. Winnaar is degene met de meeste overwinningspunten.

positief

  • Grappig dat er een spel is ontworpen met een typisch hollands thema.
  • In de spelregels staan allerlei varianten vermeld en op de website van de ontwerper Michael Schacht zijn verschillende uitbreidingen te downloaden. Zo kun je nieuwe elementen in het spel brengen en gewoon kijken of het je bevalt!

negatief

  • De doos is te groot voor de inhoud en een handige binnendoos waar alles mooi in past ontbreekt. Maar knutsel wat handige zakjes en klaar ben je.
  • Wat raar dat de informatie kaarten in het Duits zijn. Gelukkig is in de spelregels wel de vertaling te vinden.
  • Door de opbouw van de spelregels in een uitleg voor het basisspel en een deel voor gevorderden, is het terugzoeken van een spelregel erg lastig. Want waar staat nou de uitleg van de havenkroeg? Het is even zoeken . . . . .
  • Het spelen van het basisspel is absoluut niet leuk! Lees snel verder in de spelregels en speel het spel voor gevorderden. Je moet het spel een aantal keer spelen voordat je het idee krijgt dat je de loop van het spel kunt sturen. Het duurt even voordat je de gevolgen van bepaalde akties kunt overzien.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
spieletest8 / 10
5678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
hall90004 / 6
345
spellenclub137½ / 10
789
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
boardgamegeek5½ / 8
67
AnderSpel5 / 9
56789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

algemeen

In 2008 brengt Tilsit het spel uit onder de titel 'Amsterdam'.

Amsterdam - Tilsit

feitjes

uitbreiding

Hier zijn de spelregelvertalingen van de uitbreidingen Die Ereigniskarten, Die Aktionstafeln en Das Exportlager te lezen.

weetjes

07-02-2008 itemTilsit presenteert Amsterdam op Spielwarenmesse 2008 in Nürnberg.
18-10-2001 itemSpiele aus Timbuktu presenteert de uitbreiding Kontor - Die Aktionstafeln op Spiel 2001 in Essen.
01-02-2001 itemSpiele aus Timbuktu presenteert de uitbreiding Kontor - Die Ereigniskarten op Spielwarenmesse 2001 in Nürnberg.
26-10-2000 itemGoldsieber presenteert de uitbreiding Kontor- Das Exportlager op Spiel 2000 in Essen.
04-02-1999 itemGoldsieber presenteert Kontor op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.

verwijzingen

Uitbreiding Exportlager downloaden
999Games
Goldsieber
Tilsit
www.spellink.nl