doosbestel Het Padvinderspel - Kaartspel bij bol.com

Het Padvinderspel

Het Padvinderspel

doosbestel Het Padvinderspel - Kaartspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
16,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig uitspelen van kaarten als eerste hun hand leeg te spelen. Wie verzamelt het eerst 250 punten?

materiaal

5 patrouilles, genummerd van 1 -10

achterkantLeider stieren patrouilleLeeuwen patrouilleUilen patrouille

begin

De kaarten worden geschud en gedekt onder de spelers verdeeld. De spelers nemen hun kaarten op hand. Elke kaart hoort bij één van de vijf patrouilles: stieren (rood), leeuwen (oranje), uilen (blauw), wolven (zwart) en kemphaan (groen). Elke patrouille bestaat uit 10 kaarten, genummerd van 1 - 10. De kaart met nummer 1 is de leider. Let op: bij de puntentelling telt deze leider voor 15 punten.

verloop

Het padvinderspel wordt gespeeld in de richting van de klok. De speler links van de deler is de startspeler. De startspeler kiest een kaart uit zijn hand en legt deze open neer. Dit is de startkaart. Elke volgende speler moet één kaart uit zijn hand passend aanleggen of de speler past. Een speler mag alleen passen, als hij geen enkele kaart passend kan aanleggen.
Een kaart passend aanleggen betekent:

  1. Of: de kaart is precies 1 nummer hoger dan een reeds gespeelde kaart van dezelfde patrouille.
  2. Of: de kaart heeft hetzelfde nummer als de startkaart.
Dus als de eerste speler kaart 4 uit de uilenpatrouille speelt, kan de volgende speler kaart 3 of kaart 5 van de uilenpatrouille aanleggen, of kaart 4 van een andere patrouille.
Als een speler al zijn kaarten achter elkaar kan aanleggen, dan mag hij al zijn kaarten uitspelen. Hiermee eindigt de ronde. Deze speler is de winnaar van de ronde. Hij ontvangt net zoveel punten als de som van de kaartnummers die zijn medespelers nog op handen hebben. Elke leider (nummer 1) telt voor 15 punten.
De kaarten worden opnieuw geschud en uitgedeeld. De startspeler wisselt en de volgende ronde begint.

eind

De speler die het eerst 250 heeft verzameld, is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kan direct met spelen beginnen.
  • Je bent gedurende het hele spel actief. Ook als je niet aan de beurt bent, moet je goed opletten welke kaarten je medespelers aanleggen en op welke kaart ze wachten. Probeer deze kaart zo lang mogelijk vast te houden om hen zo te 'dwingen' de kaarten te spelen waar jij op wacht.
  • Echt veel diepgang heeft het spel niet, maar het spel bevat genoeg 'geniepige' elementen om het toch spannend te houden.
  • Kortom: een vlot spel voor even tussendoor!

negatief

  • Het thema heeft eigenlijk niets met het spel te maken. Het is gewoon pure nostalgie. In mijn vroege jeugd hebben we het spel grijs gespeeld!
  • Het spel speelt het best met 4 of 5 spelers. In een spel met 2 of 3 spelers is de situatie op het speelveld niet veel veranderd als je weer aan de beurt komt. Dan wil het niet echt spannend worden.
  • De geluksfactor is natuurlijk sterk aanwezig. Als je pecht hebt zit je met de 1 en de 10 van dezelfde patrouille. Je moet het toch echt doen met de kaarten in je hand.

strategie

Bekijk je handkaarten bij aanvang van elke ronde goed door. Zeker als je de startspeler bent. Let vervolgens goed op welke kaarten je medespelers aanleggen en op welke kaart ze wachten. Probeer deze kaart zo lang mogelijk vast te houden om hen zo te 'dwingen' de kaarten te spelen waar jij op wacht.
Als startspeler heb je een belangrijke troef in handen. Heb je veel hoge kaarten, kies dan ook een hoge kaart als startkaart. Als je van een patrouille slechts één kaart bezit (of een aantal oplopende nummers), probeer deze kaart dan zo lang mogelijk vast te houden. Als je de startspeler bent, kies dan een kaart met hetzelfde nummer, maar van een andere patrouille. Nu kan je die ene kaart vasthouden om hen zo te 'dwingen' de kaarten te spelen waar jij op wacht.

feitjes

verwijzingen

Goliath Games
Parker