doos

Villa Paletti

Villa Paletti

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
evenwichtspel

prijsindicatie

prijs
€ 30,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen hun zuilen zo hoog mogelijk in de villa neer te zetten. Maar pas op dat het bouwwerk niet instort!

materiaal

1 grondplaat, 1 haakje, 1 bouwmeesterzegel, 5 verdiepingen in verschillende grootte en voor elke speler: 5 zuilen in zijn spelerskleur

begin

Alle zuilen worden willekeurig op de grondplaat gezet. Vervolgens wordt de blauwe verdieping hier bovenop gelegd. De jongste speler gooit met de zegel om zijn kleur te bepalen. De overige spelers kiezen kloksgewijs hun kleur uit.

verloop

fotospelsituatie

Een speler mag in zijn beurt één zuil in zijn spelerskleur van een lagere verdieping nemen en op de bovenste verdieping plaatsen. Bij het wegnemen van een zuil gelden de volgende regels:

  • hij mag beide handen gebruiken;
  • hij mag gebuik maken van het haakje;
  • hij mag de verdieping tegenhouden;
  • hij mag geen andere zuilen verplaatsen.
Bij het plaatsen van een zuil gelden de volgende regels:
  • hij mag de verdieping niet tegenhouden;
  • de zuil moet altijd helemaal op de verdieping staan, met uitzondering van de bovenste.
Als de speler merkt dat hij de zuil niet kan wegnemen, zonder dat de boel omkiepert, dan moet hij de zuil terugzetten en is zijn beurt voorbij. Deze zuil mag de rest van het spel niet meer weggenomen worden.
Als de speler bij aanvang van zijn beurt aangeeft dat hij geen zuil meer kan wegnemen, kunnen zijn medespelers protest aantekenen: Lukt het een medespeler een zuil in de betreffende spelerskleur weg te nemen en op de hoogste verdieping te plaatsen, dan wordt deze zuil uit het spel verwijderd. De beurt gaat nu naar de volgende speler. Lukt het de medespeler niet, dan mag de speler een zuil van de protesterende medespeler wegnemen. Tekenen zijn medespelers geen protest aan, dan mag de speler een nieuwe verdieping plaatsen. De volgorde hierbij is: (blauw,) groen, geel, oranje, rood.
De speler die de meeste punten op de hoogste verdieping heeft staan ontvangt de bouwmeesterzegel. Hierbij heeft de dikste, ronde zuil waarde 3, de zeskantige zuil waarde 2 en de dunne ronde zuilen zijn 1 punt waard. Verkrijgt een medespeler meer punten op de bovenste verdieping, dan ontvangt hij de bouwmeesterzegel. De bouwmeesterzegel wordt altijd zo neergelegd, dat de kleur van de vorige eigenaar naar boven wijst.

eind

Het spel is afgelopen als het bouwwerk instort of als niemand meer een zuil kan verplaatsen. De speler met de bouwmeesterzegel is de winnaar, tenzij hij het bouwwerk liet instorten. Dan wint de speler wiens kleur door de bouwmeesterzegel wordt aangegeven.

positief

  • Erg simpele regels. Iedereen kan gelijk meedoen. Het spelmateriaal is goed verzorgd en ook het bijgeleverde haakje is erg handig.
  • De verdiepingen zijn grillig gevormd en naarmate de villa vordert, zijn de verdiepingen kleiner. Door het plaatsen van de verdiepingen en je zuilen, kun je je medespelers leuk dwars zitten. Hoe hoger de villa wordt, des te spannender! Wanneer gaat het wankelen over in instorten?

negatief

  • Zorg voor een stabiele tafel en verwijder alle te kleine kinderen en huisdieren uit de kamer! Het is niet leuk als het bouwwerk instort en er is geen schuldige medespeler aan te wijzen.
  • Ik houd persoonlijk niet zo van behendigheidsspellen maar voor de liefhebbers is Villa Paletti een goed uitgevoerd, spannend spel.

strategie

Bij het plaatsen van een verdieping zorg je ervoor dat het plateau op zo min mogelijk eigen zuilen komt te staan.
Probeer te voorspellen welke speler de volgende verdieping mag plaatsen en zet je zuilen zo dicht mogelijk bij hem in de buurt.

waardering van andere sites

spellengek (wendy)4 / 4
1234
spellenclub138 / 8
45678
speelduivel4 / 5
1234
boardgamegeek6½ / 7
6
spieletest9 / 10
45678910
spiele-truhe5 / 6
3456
hall90004½ / 5
45
vlaams spellenarchief3 / 4
234
AnderSpel7 / 9
5678
goodgameguide7 / 9
56789
spielephase4 / 6
345
spellenhoek4 / 5
345
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
3456

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Voor twee en drie spelers zijn de regels wat aangepast:
2 spelers: Elke speler speelt met twee kleuren. De punten van beide kleuren tellen mee bij het bepalen van de eigenaar van de bouwmeesterzegel.
3 spelers: Het spel wordt gespeeld met 20 zuilen. Eén kleur is neutraal. Zodra een nieuwe verdieping is geplaatst, moet elke speler eerst een neutrale zuil verplaatsen, voor hij een zuil in zijn eigen spelerskleur mag zetten. Op elke verdieping moet minstens één neutrale zuil achterblijven.

feitjes

weetjes

15-09-2002 itemVilla Paletti bereikt de vierde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2002.
23-06-2002 itemVilla Paletti is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 2002.
03-06-2002 itemVilla Paletti is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2002.
16-05-2002 itemVilla Paletti staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2002.
18-10-2001 itemZoch zum Spielen presenteert Villa Paletti op Spiel 2001 in Essen.

verwijzingen

Zoch zum Spielen
Jumbo
Gigamic
www.spellink.nl