doosbestel Pandemic - 2nd Edition bij bol.com

Pandemie

Pandemie

doosbestel Pandemic - 2nd Edition bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 41,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Alle spelers spelen samen tegen het spel. Lukt het om de vier uitgebroken virussen onder bedwang te krijgen of zal er een pandemie uitbreken?

materiaal

5 pionnen, 6 onderzoeksstations, 6 markeerders, 96 ziekteblokjes, 1 spelbord, 59 speelkaarten, 48 infectiekaarten, 5 personagekaarten en 4 overzichtskaarten.

begin

Alle gekleurde blokjes worden naast het spel geplaatst. De infectiekaarten worden geschud en op het spelbord geplaatst. In de stapel speelkaarten worden een aantal epidemiekaarten geschud, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Van de infectiekaarten worden drie keer drie kaarten open gedraaid. Op de steden van de eerste drie kaarten komen drie virusblokjes, op de tweede set komen twee virusblokjes en op de derde set komt één virusblokjes. Iedere speler krijgt een aantal speelkaarten, afhankelijk van het aantal spelers. Verder krijgt iedere speler een rol toebedeeld. Plaats de markeerfiches op het speelbord.

verloop

fotospelsituatie

Pandemie is een Coöperatief spel en dus kunnen de spelers continu overleggen. Elke beurt mag een speler vier acties doen. Er zijn acht soorten acties, die je meerdere keren kan doen. 1. Een stap verplaatsen naar een naastgelegen stad. 2. Verplaatsen naar een stad waarvan je een speelkaart hebt. 3. Verplaatsen van een stad waarvan je een speelkaart hebt, naar een willekeurige andere stad. 4. Verplaatsen van een onderzoekscentrum naar een ander onderzoekscentrum. 5. Bouwen van een onderzoeksstation. 6. Ontwikkelen van een geneesmiddel. 7. Verwijderen van een ziekteblokje. 8. Wisselen van een speelkaart met een andere speler in de desbetreffende stad.
Het leuke is dat iedere speler een eigen rol heeft. Elke rol kan één van de bovengenoemde acties sneller of beter dan de anderen. Zo kan iedereen een geneesmiddel maken met vijf speelkaarten van dezelfde kleur als hij of zij in een onderzoekscentrum staat. Maar de Wetenschapper kan dit al met vier speelkaarten van dezelfde kleur.
Nadat je de vier acties hebt gebruikt, pak je twee speelkaarten van de stapel. Wanneer je één van de epidemiekaarten trekt, start er een epidemie. Bij enkele steden komen extra virusblokjes. Verder worden de reeds getrokken infectiekaarten terug op de trekstapel gelegd.
Als een vierde virusblokje op een stad zou moeten worden gelegd, dan is er een uitbraak van het virus. Dit wordt weergegeven op het speelbord en de omliggende steden krijgen er een virusblokje bij. Dit kan leiden tot een kettingreactie.

eind

De spelers kunnen op drie manieren verliezen. De eerste is als er geen virusblokjes meer zijn van een kleur. De tweede manier is als er acht uitbraken van virussen zijn geweest. En ook als de stapel speelkaarten op is, hebben de spelers het spel Pandemie verloren. De spelers winnen Pandemie als alle vier de geneesmiddelen zijn gefabriceerd. Het is niet nodig om alle virusblokjes voor het einde van het spel te verwijderen.

positief

  • Het genre coöperatie is vrij beperkt. Een goed spel in dit genre, zoals Pandemie, is dus vrij uniek.
  • De verdeling van de epidemiekaarten maakt het mogelijk om de moeilijkheidsgraad per spel aan te passen.
  • Richting het einde van het spel wordt het altijd spannend. Kan je een uitbraak voorkomen, breekt er een kettingreactie uit en kan je de medicijnen op tijd ontwikkelen.

negatief

  • Dit genre spelen is niet voor diegene die zijn tegenstanders altijd een hak wil zetten. Je wint samen en niet alleen.
  • Voor dit spel geldt nog meer dan voor andere spellen, dat je het samen leuk moet maken. Als één persoon de boventoon voert, en alles regelt, dan is er voor de andere geen plezier aan te beleven.

strategie

Speel de eerste keren zeker met gemakkelijkste variant. De moeilijkere varianten zijn echt pittig. Verder is het spel snel voorbij, dus denk samen goed na wat je wanneer doet. Je hebt zeker geen tijd om rustig een medicijn te maken.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
5678910
spellengek (Dagmar)5 / 5
2345
vlaams spellenarchief4 / 4
234
boardgamegeek7½ / 8
67
hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345

gemiddeld10 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

uitbreiding

Het spel heeft meerdere uitbreidingen. Twee volledige uitbreidingen zijn: Pandemic: the lab en Pandemic: Oe Brink. On the Brink brengt allerelei nieuwe variaties, waaronder de mogelijkheid om het met vijf spelers te spelen. Pandemic In the Lab geeft een extra speelbord met een laboratorium waar ook medicijnen kunnen worden ontwikkeld. Met deze uitbreiding kan zelfs met zes spelers gespeeld worden.
De andere twee zijn geen volwaardige uitbreidingen. Pandemie De Generalist is slechts één kaartje, één rol. Deze rol heeft als speciale mogelijkheden dat hij of zij vijf acties mag doen in plaats van vier.
Als je het basisispel voor 2013 hebt gekocht dan heb je voor deze uitbreidingen helaas nieuwe kaarten nodig voor je basisset. In 2013 is het spel met alle uitbreidingen overgestapt op een nieuw uiterlijk. Daarvoor is het Pandemic Replacement Deck op de markt gekomen, met alle nieuwe onderdelen.

Pandemic In the LabPandemic On the Brink

weetjes

2009 itemPandemie is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2009.
2009 itemPandemie is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2009.
2009 itemPandemie is genomineerd voor de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2009.

verwijzingen

Z-Man Games
Pegasus Spiele
Filosofia Editions
Quined Games
White Goblin Games