doos

Paniek in de Wei

Paniek in de Wei

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen hun twee schapen in de kudde zo to positioneren, dat deze bij een telling zoveel mogelijk punten opleveren.

materiaal

8 gekleurde schapen en 1 zwart schaap, 1 schaapscheerder, 1 Ramon de Ram, 1 telbord, 1 kuddefiche, 1 paniekdobbelsteen, 1 groepeerdobbelsteen en voor elke speler: 1 kaart met acties en 12 markeerstenen in zijn spelerskleur.

Het zwarte schaapPaniekdobbelsteenkuddeficheKaart met 12 acties

begin

Elke speler ontvangt een telsteen, een kaart met 12 acties en 12 markeerstenen in zijn spelerskleur. De spelers plaatsen hun telsteen op het telbord. Hier komt ook het kuddefiche.
Rambo de Ram en de Schaapscheerder worden klaargezet. De 8 gekleurde schapen worden samen met het zwarte schaap in een rooster van 3 × 3 gezet. Dit vormt de kudde. Vervolgens gooien de spelers om de beurt met de paniekdobbelsteen. Deze dobbelsteen bepaalt de kleur van het schaap dat moet worden verplaatst. De speler kiest één van de twee schapen in die kleur en verplaatst dit schaap één stap in een richting naar keuze: naar rechts, naar links, naar boven of naar onderen. Als op deze plaats al een schaap staat, wordt dit schaap in dezelfde richting een stap opzij geduwd. Als hier ook al een schaap staat wordt ook dit schaap weer weggeduwd, enzovoorts. Als een schaap los komt van de kudde (het schaap raakt de kudde alleen maar diagonaal), dan moet de speler het schaap weer aan de kudde aansluiten door het één stap op te schuiven. Toont de paniekdobbelsteen een wit vlak, dan moet de speler elk schaap in de kudde een kwartslag naar links of naar rechts draaien. Dit is de startopstelling.

verloop

telbord

Paniek in de Wei wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt kiest de speler een actie van zijn kaart. Hij legt hier een markeersteen op en voert de gekozen actie uit. Hierdoor verandert de positie van één of meer schapen in de kudde.Er zijn verschillende acties mogelijk: de speler kan bijvoorbeeld een schaap in zijn spelerskleur verplaatsen in een richting naar keuze of hij kan een eigen schaap naar een aangrenzend vrij veld plaatsen, hij kan een (virtueel) hek plaatsen en alle schapen erheen laten lopen, elke schaap in de kudde een kwartslag draaien of een schaap over een rij laten springen. Elke actie op de kaart kan slechts eenmaal worden uitgevoerd.
Het getal bij de gekozen actie (1, 2 of 3) geeft aan hoeveel velden het kuddefiche op het telbord moet worden verplaatst. Eindigt het kuddefiche op een rood veld, dan gooit de actieve speler met de paniekdobbelsteen en voert de bijbehorende actie uit.
Het kuddefiche op het telbord doorloopt een spoor door vier verschillende weiden. De positie van het kuddefiche bepaalt wanneer een telling plaatsvindt:

 1. Eindigt het kuddefiche op een veld in de eerste weide, dan ontvangt de actieve speler 2 punten als zijn schapen horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen, en 1 punt als ze diagonaal grenzen.
 2. Eindigt het kuddefiche in de tweede weide op of over een bruin veld, dan wordt Rambo de Ram voor de kudde geplaatst. Elke speler ontvangt 4 punten per schaap als zijn schaap in de eerste rij voor Rambo staat. Voor elk schaap in een volgende rij wordt steeds 1 punt minder verkregen.
 3. Eindigt het kuddefiche in de derde weide, dan ontvangt de actieve speler 2 punten per schaap als het schaap horizontaal of verticaal grenst aan het zwarte schaap en 1 punt per schaap als het schaap diagonaal aan het zwarte schaap grenst.
 4. Eindigt het kuddefiche in de vierde weide op of over een bruin veld, dan wordt de schaapscheerder voor de kudde geplaatst. Alle schapen in de eerste rij voor de schaapscheerder worden uit het spel verwijderd en elke speler ontvangt 4 punten als zijn schaap in de rij staat die het verst van de scheerder is verwijderd. Voor elk schaap in een volgende rij wordt steeds 1 punt minder verkregen.

eind

Het spel eindigt na de tweede telling in de vierde weide. De spelers die bij het scheren twee schapen hebben verloren, kunnen niet meer winnen. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De schapen zijn echt leuk! Alleen om die reden al een aanschaf waard.
 • Het thema is leuk verweven met de verschillende spelmechanismen. De schapen spelen tikkertje, willen bij Ramon de Ram in de buurt komen en juist niet bij de schaapscheerder!
 • Je moet niet alleen rekening houden met de positie van je eigen schapen, maar je probeert ook de schapen van je medespelers op een ongunstige positie te positioneren. Naarmate het spel vordert, staan je minder acties ter beschikking. Je zou dat hek wel kunnen gebruiken, maar ja: daar heb je al een markeersteen op liggen!

negatief

 • Je kunt je verkijken op de vormgeving: het lijkt een kinderspel, maar blijkt dan uit te pakken tot een vrij abstract spel. En daar moet je maar net van houden.
 • Op je kaart worden de mogelijke akties met symbolen aangegeven. Niet alle symbolen zijn echter even duidelijk. De eerste paar keren dat je het spel speelt, moet je regelmatig even nazoeken wat er met een bepaalde actie wordt bedoeld.
 • Speel je met mensen die erg lang nadenken en alle mogelijkheden willen doorrekenen, dan kan een beurt wel eens lang duren. Het is namelijk niet echt mogelijk vooruit te denken, omdat dit afhangt van de positie van je schapen in de kudde en de positie van het kuddefiche op het telbord.
 • De factor geluk is vrijwel geheel afwezig. Alleen de worp met de dobbelsteen kan je plannetje soms in de war gooien: heb je net al je schapen in de beurt van Ramon de ram geplaatst, komt het kuddefiche op een rood vakje en bepaalt de dobbelsteen dat alle schapen een kwartslag moeten worden gedraaid!

waardering van andere sites

kulkmanns gamebox10 / 10
456789
goodgameguide9 / 9
56789
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spelwereld7 / 8
5678
spieletest9 / 10
5678910
spieleteufel7 / 10
5678910
boardgamegeek6½ / 8
67
spieleteufel (HOlg)7 / 10
567910
hall90004 / 6
345
spellenclub137½ / 10
789
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
spellengek (dagmar)2 / 5
2345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Paniek in de Wei is de Nederlandstalige heruitgave van het spel Shear Panic, dat op de spellenbeurs in Essen 2005 werd gepresenteerd in een gelimiteerde oplage van 500 stuk.
Zoch zum Spielen heeft het spel onder de naam Haste Bock? in een iets andere uitvoering op de Duitse markt gebracht.

Haste Bock? - ZochShear Panic - Fragor Games

feitjes

weetjes

30-04-2007 itemShear Panic is genomineerd voor de Origins Awards-verkiezing 2006 in de categorie Board Game or Expansion of the Year.
27-10-2006 item999Games presenteert Paniek in de Wei op Spellenspektakel 2006 in Eindhoven.
19-10-2006 itemZoch zum Spielen presenteert Haste Bock? op Spiel 2006 in Essen.
08-06-2006 itemPaniek in de Wei is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2006 in de categorie 8 - 12 jaar.
13-10-2005 itemFragor Games presenteert Shear Panic op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

speluitleg Paniek in de Wei
999Games
Mayfair Games
Zoch zum Spielen
Fragor Games