doos

Volgende Patiënt

Volgende Patiënt

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
18,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van patiënten en proberen met behulp van de viruspolitie als eerste alle 5 verschillende virussen te verslaan.

materiaal

1 spelbord, vragenkaarten, 1 speciale dobbelsteen, 3 rode en 3 blauwe dobbelstenen, 5 virusschijven, 5×5 viruschips, viruspolitiefiches en voor elke speler: 1 spelfiguur en 1 gevangeniskaart in zijn spelerskleur

dobbelsteenspelfiguurviruspolitievirusschijvenviruschips

begin

Het spelbord toont een startveld met toegang tot 6 verschillende banen, die elk bestaan uit verschillende velden. De viruschips in 5 verschillende kleuren worden geschud en gedekt op de betreffende velden op de banen gelegd.
Elke speler ontvangt een spelfiguur en een gevangeniskaart in zijn spelerskleur. De gevangeniskaart biedt plaats aan 5 viruschips, één voor elke kleur. Alle spelfiguren worden op het startveld geplaatst.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbelsteen.

 • Gooit de speler 1, 2, 3 of 4, dan moet de speler zijn spelfiguur precies dat aantal velden verzetten.
 • Gooit de speler een 'ster', dan mag hij kiezen of hij zijn spelfiguur 1, 2, 3 of 4 velden verzet, of terugkeert op het startveld.
Vanaf het startveld kan de speler kiezen welke baan hij wil volgen. De baan wordt doorlopen in de richting van de pijlen.
 • Landt de spelfiguur op een veld met een '?' dan moet de speler links van hem een vragenkaartje met een meerkeuzevraag voorlezen. Bij een goed antwoord, ontvangt de actieve speler een aantal viruspolitiefiches. Deze fiches zijn nodig om tegen de virussen te strijden.
 • Landt de spelfiguur op een veld waar een viruschip op ligt, dan mag de speler de chip openleggen. Op de chip staat een cijfer, dat het aantal virussen aangeeft waartegen de speler moet strijden. De strijd wordt gestreden met de rode en blauwe dobbelstenen. Als de actieve speler drie of meer viruspolitiefiches heeft, mag hij met drie rode dobbelstenen gooien. De speler links van hem speelt voor de virussen: hij ontvangt net zoveel virusschijven als het cijfer op de viruschip aangeeft en gooit met de blauwe dobbelstenen. Vervolgens worden beide worpen van hoog naar laag naast elkaar gelegd. De actieve speler moet voor elke dobbelsteen van de ander die hoger is, een viruspolitiefiche inleveren. En voor elke dobbelsteen van de ander die lager is, wordt een virusschijf ingeleverd. Als de speler alle virusschijven heeft verslagen, mag hij de viruschip op zijn gevangeniskaart leggen.
 • Landt de spelfiguur op een leeg veld dan gebeurt er niets.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler alle 5 verschillende virussen op zijn gevangeniskaart heeft liggen. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • De meerkeuzevragen sluiten goed aan bij de belevingswereld van de doelgroep, al kunnen ze bij sommige vragen wel wat hulp gebruiken. En je moet goed opletten: de ene keer moet je het antwoord noemen dat fout is, een andere keer juist het antwoord dat goed is.
 • Voor volwassenen of oudere kinderen zijn de vragen wat aan de eenvoudige kant. Je zou kunnen afspreken, dat zij de helft van het aantal te verdienen politievirusfiches ontvangen bij het geven van het juiste antwoord.
 • Het duelleren van de patient met de virussen verloopt op dezelfde manier als bij het spel Risk. De beschrijving van dit mechanisme oogt erg ingewikkeld. Gelukkig is er in het spelregelboekje ruime toelichting en voorbeelden gegeven, en dan blijkt het snel opgepikt te worden.

negatief

 • Als je pech hebt, kom je steeds net niet op het fiche dat je nog moet hebben!
 • Nadat je het spel een aantal keer hebt gespeeld, heb je alle vragenkaartjes al een keer gehad. Maar ook dan blijft er genoeg over om het spel spannend te houden.

algemeen

Volgende Patiënt is een spel uit dezelfde serie als Een 10 voor topo en Zakgeldspel.

Zakgeldspelbestel Zakgeldspel (toys) bij bol.comEen 10 voor Topobestel Een 10 voor Topo (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • ontwerper
 • uitgever
 • ook bekend als
  Der Nächste bitte (Duitsland)

weetjes

01-06-2004 itemVolgende Patiënt is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2004 in de categorie 8 jaar - 12 jaar.
05-02-2004 itemJumbo presenteert Der Nächste bitte op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Jumbo
www.spellink.nl