doos

Pecunia Non Olet

Pecunia Non Olet

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
20 - 40

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van eigenaars van een openbaar toilet (latrine) in het oude Rome en proberen als eerste zoveel mogelijk belasting te innen. Maar pas op: de concurrentie probeert je langzame schijters in de schoenen te schuiven!

materiaal

70 Romeinenkaarten, 40 aktiekaarten, 43 munten, 60 telstokjes en voor elke speler een latrine met drie zitplaatsen

Romeinenkaart - VrouwRomeinenkaart - Slaaf DarmoklesRomeinenkaart - AchterkantAktiekaart - Latrinenwechsel

begin

Elke speler ontvangt een latrine met plaats voor drie Romeinen en legt deze voor zich neer.
De Romeinenkaarten en de aktiekaarten worden geschud en als twee gedekte trekstapels neergelegd. Elke speler neemt twee Romeinenkaarten. De ene kaart wordt open boven de linker latrinezitplaats gelegd en de andere boven de rechter.
Elke kaart toont een Romein: een slaaf, burger, senator of vrouw. Linksboven staat aangegeven hoeveel beurten deze Romein in de latrine blijft zitten. Op de kaart worden net zoveel telstokjes neergelegd. Rechtsboven staat aangegeven hoeveel belasting deze Romein oplevert bij het verlaten van de latrine. Vervolgens ontvangt elke speler vijf Romeinenkaarten die hij in een rij onder zijn latrine plaatst. Dit is de wachtrij. Tenslotte ontvangt elke speler twee aktiekaarten in zijn hand. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

'Pecunia Non Olet' wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt doorloopt de speler de volgende fasen:

 1. Telstokjes verwijderen: Van elke Romein boven zijn latrine wordt een telstokje verwijderd.
 2. Belasting innen: Elke Romein boven zijn latrine, die geen telstokje meer bevat, wordt op de aflegstapel gelegd en de speler ontvangt het aangegeven aantal munten als belasting.
 3. Latrine opvullen: Lege plaatsen boven zijn latrine worden opgevuld. De voorste Romein uit zijn rij wordt als eerste geplaatst. Een senator en een slaaf mogen niet naast elkaar plaatsnemen. Is de plek naast een senator leeg, en is de eerste Romein in de rij een slaaf, dan kan de lege plaats niet worden opgevuld. Andersom geldt hetzelfde. Op elke zitplaats is plek voor één Romein. Vrouwen vormen een uitzondering: zij kunnen met z'n tweeën op één zitplaats plaatsnemen.
 4. Aktiekaart trekken: De speler trekt een nieuwe aktiekaart.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler. Een speler mag op elke moment in zijn beurt een aktiekaart spelen. Met sommige aktiekaarten kan de speler de volgorde in een wachtrij veranderen. Met andere aktiekaarten kan de speler een kaart ruilen met een medespeler naar keuze. Als een speler geen Romeinen meer in zijn rij heeft, moet hij meteen vijf nieuwe kaarten trekken en deze in de getrokken volgorde in de rij plaatsen.

eind

Het spel eindigt als een speler een bepaald aantal munten heeft verzameld. Hij is de winnaar van het spel. Het aantal munten is afhankelijk van het aantal spelers: bij 2 spelers 30 munten, bij 3 spelers 25 munten en bij 4 tot 6 spelers 20 munten.

positief

 • Het thema van het spel is een beetje bizar: poepende Romeinen die daarvoor belasting betalen. Het schijnt gebaseerd te zijn op een waargebeurd verhaal.
 • De kaarten zijn grappig getekend en elke Romein heeft zijn eigen, soms flauwe naam. Zo heb je een slaaf met de naam Darmokles. Dit past prima bij het humoristische karakter van het spel.
 • Je kunt door het uitspelen van een aktiekaart de volgorde in de rijen veranderen (net zoals in het spel Guillotine), zodat je die langzame schijtert kwijt bent, en er een vlotte voor terugkrijgt. Doordat je ook de rij of latrines van je medespelers kunt veranderen, kan je elkaar aardig dwars zitten. Minder leuk als je dit zelf overkomt!
 • De regels zijn simpel en het spel speelt vlot weg: geen moeilijke keuzes of diep denkwerk, gewoon de beste aktiekaart spelen in de gegeven omstandigheden.

negatief

 • De factor geluk is tamelijk sterk aanwezig. Je moet maar afwachten welke aktiekaart je trekt en voor je het weet is je wachtrij weer veranderd. Lange termijn planning is niet goed mogelijk.
 • De Duitstalige tekst op de aktiekaarten is vaak vrij lang. Als deze taal een probleem voor je is, kan je een vertaling van de kaarten goed gebruiken.
 • De achterkant van de doos vermeldt een spelersaantal van 2 tot 4 personen. In tegenstelling tot de spelregels; hier staat 2 tot 6 spelers. En dat komt ook overeen met de inhoud van de doos.

waardering van andere sites

AnderSpel7 / 9
56789
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spielephase4 / 6
3456
spieletest7 / 10
5678910
hall90003½ / 6
345
jeux 2 rody3 / 5
345
goodgameguide6 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

16-10-2006 itemPecunia Non Olet bereikt de derde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2006.
22-08-2006 itemPecunia Non Olet is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2006 in de categorie Spellen voor de familie.
13-10-2005 itemGoldsieber presenteert Pecunia Non Olet op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Homepage Pecunia Non Olet
Goldsieber