doos

De Pedaalridders

De Pedaalridders

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van wielrenners, die door het handig uitspelen van snelheidskaarten proberen krachtenbesparend in de luwte te rijden en op het juiste moment de koppositie over te nemen.

materiaal

99 kaarten (onderverdeeld in 84 snelheidskaarten, 15 aktiekaarten waaronder 5 beklimmingskaarten, 5 tegenwindkaarten en 5 sprintkaarten), 1 gele trui, 40 achterstandsfiches (20 blauwe met waarde 1 en 20 rode met waarde 5)

kaart01kaart02achterkantactiekaart

begin

De achterstandsfiches worden op voorraad gelegd. De kaarten worden geschud. Elke speler ontvangt zes kaarten in zijn hand. Als een speler een tegenwindkaart ontvangt, wordt deze omgeruild voor een andere kaart. De overgebleven kaarten worden als een gedekte trekstapel neergelegd.
De startspeler wordt bepaald: hij is de koploper en ontvangt de gele trui. De spelers spreken af hoeveel etappes worden gereden.

verloop

fotospelsituatie

De Pedaalridders wordt gespeeld in de richting van de klok. De koploper trekt een kaart van de stapel en legt een snelheidskaart uit zijn hand open voor zich neer. De kaart van de koploper geeft het tempo aan. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
In zijn beurt trekt de speler eerst een nieuwe kaart en speelt een snelheidskaart uit zijn hand, die wordt vergeleken met de snelheid van de koploper:

 1. Hij rijdt net zo hard of maximaal 2 km/h langzamer dan de koploper: de speler rijdt in de luwte. Er verandert niets.
 2. Hij rijdt ten minste 3 km/h langzamer dan de koploper: de speler loopt achterstand op. Per 1 km/h achterstand ontvangt hij één fiche met waarde 1.
 3. Hij rijdt sneller dan de koploper: de speler wordt de nieuwe koploper en ontvangt de gele trui. Zijn gespeelde kaart bepaalt nu het tempo.
Als een speler vergeet een kaart te trekken, heeft hij pech. Hij zal met minder kaarten verder moeten spelen.
Zodra een speler achterstand heeft opgelopen, kan hij niet meer in de luwte rijden. Hij moet minstens een kaart met gelijke snelheid spelen. Rijdt hij harder dan de koploper dan loopt hij zijn achterstand in, rijdt hij langzamer dan de koploper dan loopt zijn achterstand op.
De aktiekaarten:
 • Beklimming: Deze kaart wordt bij de koploper neergelegd. Niemand kan de koppositie overnemen en niemand kan in de luwte rijden. Alleen bij gelijke of hogere snelheid wordt geen achterstand opgelopen. De kaart geldt tot de koploper weer aan de beurt is.
 • Sprint: verhoogt de snelheid met 2 km/h. De kaart wordt gelijk met een snelheidskaart gespeeld, waarna de speler zijn handkaarten weer aanvult.
 • Tegenwind: verlaagt zijn snelheid met 2 km/h. Zodra een speler een tegenwindkaart trekt, moet hij deze uitspelen, waarna de speler zijn handkaarten weer aanvult.

eind

Zodra de laatste kaart van de stapel is getrokken, wordt deze beurt nog afgemaakt en eindigt de etappe. De koploper ontvangt 1 bonuspunt en begint de volgende etappe als koploper. De overige spelers ontvangen strafpunten voor elke minuut achterstand. De score wordt genoteerd en de volgende etappe begint. Aan het eind van het afgesproken aantal etappes wint de speler met de minste achterstand.

positief

 • Het thema van het spel (wielrennen) is tot in de details terug te vinden. Hierbij ontbreekt ook de humor niet! Elke kaart toont een stripachtige wielrenner, die in grappige situaties verzeild is geraakt. Gedurende het spel wordt een wedstrijd gereden, waarbij sprake is van een peloton, gele trui, beklimmingen en sprints.
 • De Pedaalridders is een eenvoudig, ongecompliceerd spel. Geen moeilijke keuzes, niet al te veel taktische overwegingen, maar een prima spel voor tussendoor.

negatief

 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van je kaarten van de dichte stapel. Als je pech hebt, trek je net een tegenwind als je toch al met achterstand te kampen hebt.
 • Aan het begin van het spel maakt het niet zoveel uit als je achterstand oploopt, zolang je die aan het eind van de etappe maar hebt kunnen inlopen. Alleen deze stand wordt genoteerd! Dit maakt het geheel wat willekeurig.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellenclub138 / 10
789
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456
hall90003½ / 6
345
spieletest3 / 10
5678910

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

 • jaar van uitgave
  1989
 • ontwerper
  Pierre Jacquot
 • vormgeving
  Michael Ryba
 • uitgever
 • ook bekend als
  Der Ausreisser (Duitsland), Breakaway Rider (USA)

verwijzingen

Pedaalridders NL spelregels (PDF)
PS Games
Pro Ludo
www.spellink.nl