doos

Pente

Pente

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen ieder voor zich als eerste vijf spelstukken op een rij te krijgen of 5×2 spelstukken van zijn medespeler te slaan.

materiaal

1 spelbord en voor elke speler: 1 set spelstukken in zijn spelerskleur

begin

Pente wordt gespeeld op een Go-bord van 19×19. Elke speler kiest een kleur en ontvangt de bijbehorende spelstukken. In de loop van het spel worden de spelstukken op de kruispunten van de lijnen op het spelbord geplaatst, en dus niet op de velden. De spelers zijn om en om aan de beurt.

verloop

In zijn beurt neemt de speler één van zijn spelstukken uit zijn voorraad en plaatst deze op een kruispunt op het spelbord.
Als hierdoor twee direct naast elkaar gelegen spelstukken van zijn medespeler zijn ingesloten door twee spelstukken van de actieve speler, worden de spelstukken van zijn medespeler van het spelbord genomen.
Vervolgens gaat de beurt naar zijn medespeler.

eind

Het spel eindigt als een speler vijf eigen spelstukken op een rij heeft geplaatst of als een speler 5×2 spelstukken van zijn medespeler heeft geslagen.

positief

 • De spelregels van Pente zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
 • Het materiaal is goed verzorgd. De spelstukken lijken glazen druppels en geven het spel een mooie uitstraling.
 • De factor geluk is geheel afwezig. Het is daarom het leukst als de spelers ongeveer hetzelfde niveau hebben.
 • Het spel vertoont grote gelijkenis met Gobang. Bij Gobang kunnen eenmaal geplaatste spelstukken niet meer van het bord worden genomen, terwijl bij Pente twee direct naast elkaar gelegen spelstukken van de medespeler kunnen worden geslagen als deze worden ingesloten tussen twee spelstukken van de actieve speler. Het spel eindigt niet alleen als een speler vijf eigen spelstukken op een rij heeft geplaatst, maar ook als een speler 5×2 spelstukken van zijn medespeler heeft geslagen. Dit geeft een extra dimensie aan het spel.

negatief

Wanneer je als beginneling tegen een speler met meer taktisch inzicht speelt, ben je vrijwel kansloos. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!

strategie

Probeer je medespeler in een dwangpositie te brengen: welke zet je medespeler ook doet, je wint altijd.
Zorg ervoor dat je niet alleen bezig bent om zelf te winnen. Dan kan het zomaar gebeuren dat je medespeler plotseling vijf op een rij blijkt te hebben!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Ten gelegenheid van de 20e verjaardag van de uitgave door Parker is een extra spelregel toegevoegd:
Ook drie direct naast elkaar gelegen spelstukken van de medespeler kunnen worden geslagen als deze door het plaatsen van een spelstuk door de actieve speler worden ingesloten tussen twee spelstukken van de actieve speler.

feitjes

 • jaar van uitgave
  1973
 • ontwerper
  Gary Gabrel
 • uitgever

verwijzingen

Parker
www.spellink.nl