doos

Pfeffersäcke

Pfeffersäcke

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn Middeleeuwse handelaren die hun handelsroute vergroten door het oprichten van nieuwe handelskantoren en het uitbreiden van bestaande kantoren om zo invloed te verkrijgen.

materiaal

1 spelbord, 25 stadszegels, 1 afdekfiche, 1 getallenlijst, 150 biljetten papiergeld in verschillende coupures en voor elke speler: 45 handelskantoren in zijn spelerskleur, 2 geleidebrieven en 1 +100-fiche

geleitbriefestadtmarke01stadtmarke02stadtmarke-achterkant

begin

Het spelbord toont een kaart van Duitsland aan het eind van de Middeleeuwen. De kaart is onderverdeeld in 10 gebieden met in totaal 25 grote steden en 20 kleine steden.
Op elke grote stad wordt in de loop van het spel een stadszegel geplaatst. Het getal in de grote steden geeft aan hoeveel kantoren hier maximaal kunnen worden geplaatst en hoeveel overwinningspunten hier te verdienen zijn.
In de kleine steden kan slechts één kantoor worden geplaatst. Hiervoor ontvangt de speler één overwinningspunt.
Alle steden zijn via handelswegen met elkaar verbonden. Het getal langs de weg geeft het bedrag aan dat de speler moet betalen om een kantoor in de naastgelegen stad te plaatsen.
Elke speler ontvangt gedekt een aantal stadszegels, een startkapitaal en alle kantoren in zijn spelerskleur. Elke speler, beginnend met de startspeler, plaatst een kantoor op het startveld van het scorespoor rond het spelbord en een kantoor in een kleine stad.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt voert de speler de volgende akties uit:

 1. Een stadszegel leggen.
 2. Kantoren uitbreiden.
 3. Ontvangsten innen.
 4. Basisinkomen innen.
 5. Een nieuw kantoor openen.
 6. Overwinningspunten ontvangen.
ad 1. Zolang de speler nog stadszegels op voorraad heeft, kiest hij een zegel uit zijn hand en plaatst deze in een grote stad met hetzelfde getal. Nu kunnen er in deze stad kantoren worden opgericht.
ad 2. In elke grote stad waar de speler reeds een kantoor heeft opgericht, mag de speler een kantoor bij plaatsen, om zo zijn invloed in deze stad te vergroten.
ad 3. In elke grote stad waar de speler reeds een kantoor heeft opgericht, waarin nog een stadszegel aanwezig is en waarin de speler deze ronde zijn invloed niet vergroot heeft, ontvangt de speler een bepaald inkomen voor elk vrij veld.
ad 4. Afhankelijk van het aantal spelers ontvangt de speler een bepaald basisinkomen.
ad 5. De speler mag een nieuw kantoor openen in een kleine stad of in een grote stad waar hij nog geen kantoor heeft geopend en waar nog een vrij veld is. Hij betaalt daarvoor het bedrag dat staat aangegeven langs de weg die loopt van een stad waar de speler reeds een kantoor heeft geopend naar de stad waar de speler het nieuwe kantoor wil plaatsen. Een kantoor in een kleine stad levert één overwinningspunt op.
ad 6. Zodra een speler de absolute meerderheid in een grote stad heeft, wordt het stadszegel verwijderd en de betreffende speler ontvangt het aantal overwinningspunten dat staat aangegeven op het zegel. Zodra het laatste veld in een stad is bebouwd, en geen enkele speler heeft de absolute meerderheid, dan ontvangt de speler met de meeste kantoren de helft van de punten. Heeft meer dan een speler de meeste kantoren, dan ontvangt de speler die het eerst een kantoor geopend heeft de helft van de punten.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler. Een speler mag in zijn beurt één van zijn geleidebrieven afgeven. Hij mag nu een aktie dubbel uitvoeren:
 • De speler mag in een grote stad waarin hij reeds een kantoor geopend heeft, zijn invloed vergroten door twee kantoren bij te plaatsen.
 • De speler slaat aktie 2 over, en voert aktie 3 en 4 dubbel uit (dubbel inkomen).
 • De speler opent in twee steden een nieuw kantoor.

eind

Het spel eindigt als:

 • Alle stadszegels van het bord zijn verwijderd.
 • In alle kleine steden een kantoor is geopend.
 • Een ronde lang geen van de spelers een nieuw kantoor heeft geopend.
Nu vindt de eindwaardering plaats: voor elk gebied waarin de speler minstens één kantoor heeft geplaatst, ontvangt de speler twee punten en voor elke 20 gulden ontvangt de speler één punt.
De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • In de korte samenvatting van de spelregels staan de belangrijkste regels nogmaals kort samengevat. De getallenlijst is erg handig om het aantal vrije kleine steden op bij te houden.
 • De regels zijn simpel. Het doorlezen van het bijgevoegde spelvoorbeeld geeft je inzicht in de het grote dilemma in dit spel: ga ik mijn invloed in deze stad vergroten of wil ik hier inkomsten innen? Je moet echt goed nadenken over je strategie. De factor geluk is vrijwel geheel afwezig. Op de stadszegels in de handen van je medespelers na, is alle informatie open.

negatief

 • Het spelbord is vrij druk. Hierdoor zie je de eerste keren dat je het spel speelt makkelijk bepaalde, goedkope, routes over het hoofd.
 • Het +100-fiche is natuurlijk overbodig. Het scorespoor loopt tot de 100. Slechts in hoge uitzondering zal een speler zoveel punten verkrijgen en dan alleen bij de eindafrekening. Hoe moeilijk is het om dan gewoon even door te tellen op het scorespoor?
 • Met twee spelers is het niet meer mogelijk om bepaalde gebieden voor je medespeler af te sluiten. Dit spelelement valt dus helemaal weg. Wat over blijft is niet genoeg om er een spannend spel van te maken.

strategie

Het plaatsten van het eerste kantoor luister nauw: dit bepaalt de richting waarin je kan gaan uitbreiden. Let hierbij goed op de stadszegels die je hebt ontvangen. Altijd handig om zelf de stadszegels in de naburige steden te kunnen plaatsen.
Speel je met meer spelers, dan kun je samenwerken om een bepaald gebied af te sluiten voor je medespelers. Zij zijn nu beperkt in hun mogelijkheden om uit te breiden en zullen nu een duurdere route moeten nemen of in een bepaald gebied geen kantoor meer kunnen openen, wat hen twee overwinningspunten per gebied had kunnen opleveren!

waardering van andere sites

spieletest9 / 10
5678910
goodgameguide8 / 9
56789
spieleteufel7 / 10
5678910
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
speelduivel3 / 6
3456
kulkmanns gamebox4 / 10
456789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Dit spel is te verkrijgen in het Duits en in het Engels.

feitjes

weetjes

1999 itemPfeffersäcke bereikt de tiende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1999.
22-10-1998 itemGoldsieber presenteert Pfeffersäcke op Spiel 1998 in Essen.

verwijzingen

Goldsieber
Rio Grande Games
www.spellink.nl