doos

Piratenbaai

Piratenbaai

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van onverschrokken piraten en proberen door het juist optuigen van hun schip, het leveren van zeegevechten en het begraven van goud en schatten de meeste roem te vergaren.

materiaal

spelbord, 60 schatkaarten, 6 'legendarische piraat'-kaarten, 42 kroegkaarten, 44 munten, 50 schatkisten, 6 dobbelstenen en voor elke speler: 1 stuurrad, 1 scheepsoverzichtskaart, 4 krachtringen, 1 schip en 1 telsteen in zijn spelerskleur.

achterkant van een legendarische piraatlegendarische piraat - kapitein Haakachterkant van een schatkaartschatkaart met afgebeelde schattenachterkant van een kroegkaartkroegkaart met papaegaaikroegkaart voor een zeegevechtMunt met waarde 1Munt met waarde 5

begin

Het spelbord toont de eilandengroep van de Pirtatenbaai, bestaande uit een Kroeg-, Romp-, Zeilen-, Kanonnen-, Bemanning-, Schateiland en de eigenlijke Piratenbaai. Elk eiland heeft zijn eigen voordelen voor de piraat die hier voet aan wal weet te zetten.
De schatkaarten worden geschud en op de eerste vijf eilanden komen in een dichte stapel 12 schatkaarten te liggen. Eén legendarische piraat (een neutraal schip) wordt bij het Kroegeiland geplaatst. In een spel met slechts 3 spelers wordt een tweede legendarische piraat bij het Kanonneneiland geplaatst.
Elke speler ontvangt een scheepsoverzichtskaart, een stuurrad, 9 goudstukken, en vier krachtringen, een schip en een telsteen in zijn spelerskleur. Het stuurrad toont een afbeelding van de verschillende eilanden en een wijzer. Op de scheepsoverzichtskaart houdt elke speler de toestand van zijn schip bij: wat is de kracht van zijn zeilen, zijn bemanning, zijn kanonnen en zijn romp. Bij aanvang van het spel leggen de spelers een krachtring bij elke sectie op de tweede positie.

verloop

fotospelsituatie

Het spel verloopt over 12 ronden (de 12 maanden van een jaar) en elke ronde bestaat uit 6 fasen.

 1. Schat: Op elk eiland wordt de bovenste schatkaart open neergelegd. Deze kaart geeft aan wat er deze ronde op dit eiland te verdienen is.
 2. Navigatie: De spelers kiezen een eiland met hun stuurrad en maken tegelijkertijd hun keuze bekend. Elke speler plaatst zijn schip op het eiland van zijn keuze.
 3. Zeegevecht/Salvo: Als er op een eiland meer dan twee schepen voor anker liggen, volgt een gevecht dat wordt uitgevochten met de dobbelstenen. De speler met de snelste zeilen begint. Hij kan kiezen of hij een salvo afvuurt of naar de Piratenbaai vlucht. Als de speler kiest voor een salvo, kondigt hij aan welke medespeler en welk sectie van het schip hij aanvalt. Vervolgens gooit hij met de dobbelstenen. Het aantal dobbelstenen hangt af van de kracht van zijn kanonnen en de kracht van zijn bemanning. Een 5 of een 6 betekent een voltreffer. Het aangevallen schip moet kracht inleveren. Vervolgens gaat de beurt naar het tweede snelste schip, en zo verder tot alle schepn op één na hebben besloten te vluchten of gedwongen zijn te vluchten omdat hun schip in een bepaalde sectie geen kracht meer heeft. Een legendarische piraat kan alleen op de romp worden geraakt. Verdere bijzonderheden van het schip van de legendarische piraat staan vermeld op zijn kaart.
 4. Plundering: Nu is er op elk eiland nog maar één schip over. De speler ontvangt de op de openliggende schatkaart afgebeelde schatkisten, goudstukken, kroegkaarten of roempunten.
 5. Verbetering: Elke speler mag enkele verbeteringen doorvoeren, afhankelijk van het eiland waar het schip zich bevindt. Op Kroegeiland kunnen kroegkaarten worden gekocht, die de spelers kunnen inzetten voor extra mogelijkheden of bescherming. Op Romp-, Zeilen-, Kanonnen- en Bemanningeiland kan de betreffende sectie worden opgewaardeerd. Op schateiland kunnen schatkisten en goudstukken worden begraven om roempunten mee te verkrijgen. In de Piratenbaai kan gekozen worden voor het opwaarderen van het schip of het verkrijgen van kroegkaarten/goudstukken.
 6. Legendarische Piraat: De schepen van de legendarische piraten worden één eiland verplaatst, in westelijke richting, waarbij de Piratenbaai wordt overgeslagen. Als een legendarische piraat in het zeegevecht is gesneuveld, wordt een nieuwe kaart getrokken.
Nu start de volgende ronde.

eind

De speler die aan het eind van de 12e ronde de meeste roempunten heeft verzameld is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Het thema van het spel is tot in de details terug te vinden. Zo zijn er kroegkaarten met een papegaai, die zijn meester wat speciale taktieken leert. De legendarische piraten zijn beruchte zeerovers die bekend zijn uit verhalen, zoals kapitein Haak en Zwartbaard.
 • Je komt voor heel wat keuzes te staan. Elke ronde begint met het kiezen van het eiland waar je je schip voor anker laat gaan. Als je schip zwaar gehavend is, wil je graag eerst op krachten komen voor je weer een gevecht ingaat. Zorg dat je niet te voorspelbaar wordt!

negatief

 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in de worp met de dobbelstenen en het draaien van de kaarten van een dichte stapel. Heb je pech dan is je schip beschadigd, voordat je zelf een salvo hebt kunnen vuren! En niet alle kroegkaarten zijn even sterk, of kun je even goed gebruiken.
 • Daarnaast is het niet mogelijk er zeker van het zijn dat je geen vijandelijke schepen tegenkomt. Soms is je schip zo verzwakt, dat het je echt niet uitmaakt of je nu je kanonnen of je bemanning opwaardeert. Maar je weet van te voren niet zeker voor welk eiland je medespelers zullen kiezen.
 • Het spel kan aardig lang duren. De kaartjes bevatten veel tekst en je zult de eerste keren nog heel wat door de spelregels moeten bladeren.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
jeux 2 rody4 / 5
345
spellenclub138½ / 10
789
boardgamegeek6½ / 8
67
spellengek (wendy)3 / 5
2345
speelduivel3 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is een bewerkte heruitgave van het spel Piratenbucht van Amigo Spiele. Het eerste wat opvalt is de andere vormgeving van het spelmateriaal. Daarnaast zijn wat spelregels aangepast.

Piratenbucht - Amigo Spiele

feitjes

weetjes

10-02-2005 itemDays of Wonder presenteert de Duitstalige versie van Piratenbaai op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
15-09-2002 itemDe oorspronkelijke uitgave Piratenbucht bereikt de negende plaats bij de Deutscher Spiele Preis 2002.
31-01-2002 itemAmigo Spiele presenteert de oorspronkelijke uitgave Piratenbucht op Spielwarenmesse 2002 in Nürnberg.

verwijzingen

Officiële website van Piratenbaai
Days of Wonder
Hodin
Asmodée
www.spellink.nl