doos

Pirates of the Spanish Main

Pirates of the Spanish Main

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van bevelhebbers over een piratenvloot die op de Spaanse wateren schatten verzamelen en in zeeslagen verwikkeld raken.

materiaal

Per booster: 2 schepen, 1 speelmat, 1 schat- of bemanningskaart, 3 dobbelstenen.

Raven's Neck & HMS Gallowglass

begin

Elke speler stelt een vloot samen bestaande uit schepen en bemanningsleden. Elk bemanningslid en elk schip vertegenwoordigt een bepaalde puntenwaarde. Elke speler maakt een vloot van 30 punten. Met de gekleurde vlaggen wordt aangegeven bij welke speler een schip hoort.
Elk schip heeft een aantal eigenschappen, zoals een snelheid, schietsafstand van de kanonnen en een laadruimte voor schatten en bemanningsleden. Een samenvatting van deze eigenschappen staat op de scheepsdekkaart van het bijbehorende schip. Hierop staat ook de speciale eigenschap van het schip. Ook de bemanningsleden hebben bepaalde eigenschappen, die het schip waarop ze meevaren sterker maken.
Het speelveld toont een rooster dat de zee voorstelt met daarop een schateiland en twee thuiseilanden. Elke schat toont een waarde. Negen schatten worden geschud en gedekt op het schateiland neergelegd.
Elke speler plaatst de schepen van zijn vloot op zijn thuiseiland.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt kan de speler met zijn schepen varen. Op de scheepsdekkaart van het schip staat aangegeven met welke dobbelsteen moet worden gegooid. De speler verplaatst zijn schip net zoveel velden als het aantal ogen op de dobbelsteen aangeeft. De speler bepaalt in welke richting het schip vaart. Het schip vaart in een rechte lijn. Sommige schepen kunnen tweemaal bewegen. Het schip kan dan tussentijds van richting veranderen.
Als een schip aanmeert op het schateiland kunnen in een volgende beurt schatten worden ingeladen. Het aantal schatten hangt af van de laadruimte van het schip. Deze schatten moeten naar het thuiseiland worden gebracht.
Als een schip zich binnen schietsafstand van een vijandig schip bevindt, kan de speler een mast van dit schip aanvallen. De speler gooit met de zwarte dobbelsteen. Als het resultaat hoger is dan het getal op de aangevallen mast, is het raak. De aangevallen mast wordt uit het schip genomen. Als het resultaat lager is, dan is het mis.
In zijn beurt kan de speler eenmaal met elke mast van elk van zijn schepen schieten, zolang er maar een mast binnen schietsafstand ligt. Als alle masten van een schip zijn verwijderd, is het schip stuurloos geworden. Elk volgend raak schot is fataal. Het schip zinkt en de schatten kunnen worden overgenomen, zolang het maar in de laadruimte past.

eind

Het spel eindigt voortijdig als een speler geen schepen meer heeft. Hij is de verliezer. Anders eindigt het spel als alle schatten op de thuiseilanden van de spelers liggen. De speler met de hoogste waarde aan schatten wint het spel.

positief

 • Het bouwen van de schepen is een spel op zich! Elk schip ziet er weer anders uit en is gebaseerd op historische schepen. (Of legendarische verhalen?)
 • Je kunt je vloot steeds verder aanvullen of veranderen. Zo is elk spel weer anders.

negatief

 • Als een mast is geraakt, moet deze uit het schip worden genomen. Dat kan wel een beetje gepriegel worden. Ook de dobbelstenen zijn wel erg klein en daardoor makkelijk kwijt te raken.
 • Je kunt het spel spelen met één set, maar echt spannend is het niet. Dat is eigenlijk alleen geschikt om het spelprincipe een beetje te leren kennen.
 • Het is een echt verzamelspel: als je verschillende sets samenvoegt, kan je een eigen vloot met eigen bemanning samenstellen. Tja, dat is toch echt iets meer voor liefhebbers.

waardering van andere sites

hall90005 / 6
345
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
goodgameguide7 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Bovenstaande samenvatting van de spelregels is van toepassing op de vernieuwde versie die op de markt is gebracht. Elke booster bevat nu ook een speelmat en Nederlandstalige spelregels. De speelmat vervangt de losse eilanden en het is niet meer nodig de schietsafstand te meten met de zijden van de kaarten.

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • ontwerper
  Mike Selinker, James Ernest, Jordan Weisman
 • uitgever
  Fantasy Productions, PS Games, Wizards of the Coast
 • ook bekend als
  Piraten der Spanischen Meere (Duitsland)

uitbreiding

Naast Pirates of the Spanish Main is een aantal vervolgedities uitgebracht: Pirates of the Crimson Coast, Pirates of the Barbary Coast en Pirates of the Revolution. In februari 2006 wordt de editie Pirates of the South China Seas verwacht.

weetjes

07-06-2005 itemPirates of the Spanish Main is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2005 in de categorie 8 jaar - 12 jaar.
23-10-2004 itemFantasy Productions presenteert Piraten der Spanischen Meere op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

PS Games
Fantasy Productions
Wizards of the Coast