doosbestel Piratissimo bij bol.com

Piratissimo

Piratissimo

doosbestel Piratissimo bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
25 - 45

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 36,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van piraten die met hun schepen uitvaren om schatten te verzamelen. Maar pas op: onderweg kunnen ze worden overvallen door vijandige piraten of door de wervelwind!

materiaal

1 spelbord, 1 speciale dobbelsteen, 64 schatten, 1 mand, 1 wervelwind, en voor elke speler: 1 schip

spelmateriaal

begin

De schatten worden in het mandje gelegd. Het spelbord toont een vaarroute met diverse eilanden. In het midden van het spelbord is een draaischijf. Dit stelt de wind voor. Op de hoekpunten van het spelbord is er voor elke piraat een thuishaven. Hier is plaats voor 10 schatten, die de piraten gedurende het spel oppikken en thuisbrengen. Elke speler kiest een schip en plaatst dat in zijn thuishaven. De houten wervelwind wordt op een eiland naar keuze geplaatst. De schepen volgen de blauwe pijlen (met de klok mee) en de wervelwind volgt de witte pijlen (tegen de klok in).

verloop

fotospelsituatie

Piratissimo wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbesteen. Afhankelijk van de worp zet hij zijn eigen schip net zoveel eilanden verder als de dobbelsteen aangeeft (1-4). Eindigt het schip op een eiland:

 • zonder schat of schip: dan gebeurt er niets.
 • met een groene schatkist: dan mag de speler kiezen hoeveel schatten hij op zijn schip laadt. Het getal op de schatkist geeft aan hoeveel schatten maximaal mogen worden geladen.
 • met een rode schatkist: dan moet de speler net zoveel schatten inladen als het getal op de schatkist aangeeft.
 • zonder schat maar met een ander schip: dan mag de actieve speler één of twee schatten afpakken of juist afgeven.
Elk schip heeft ruimte voor 7 schatten. Als op een schip meer dan zeven schatten worden geladen, kapseist het schip en verliest het alle lading. De schatten worden terug in het mandje gelegd.
Gooit de speler een '1', dan mag de speler eerst kiezen of hij zijn schip één eiland verder zet en vervolgens mag hij de wervelwind 1, 2 of 3 eilanden verder zetten. Eindigt de wervelwind op een eiland met één of meer schepen dan geeft de actieve speler een draai aan de windroos. De pijl bepaalt wat de eigenaren van de schepen op het eiland met de wervelstorm moeten doen. Wijst de pijl naar:
 • aanlegsteiger: het schip vaart meteen naar de aanlegsteiger. Hier kunnen de eventuele schatten veilig worden gesteld.
 • het doodshoofd: de eigenaar van het schip moet al zijn medespelers een schat geven, die zij in hun schip moeten laden.
 • het eiland: het schip wordt een eiland verder geblazen. Hier kunnen volgens de regels schatten worden geladen en gelost.
 • schatten met een rood kruis: het schip verliest twee schatten. De schatten worden terug in het mandje gelegd.
Als een schip bij de aanlegsteiger van zijn thuishaven is beland, worden de schatten van schip geladen en veilig gesteld.

eind

Het spel eindigt zodra een speler 10 schatten in zijn thuishaven heeft verzameld. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is uitstekend verzorgd. Het houten spelmateriaal geeft het spel een degelijke uitstraling. De schepen blijven stevig staan en bieden precies genoeg ruimte voor 7 schatten. Eigenlijk had het mandje een schatkist moeten zijn! Dat past beter bij het thema.
 • Natuurlijk speelt het geluk een grote rol in het spel. Je kunt geen invloed uitoefenen op de dobbelsteen of op de windroos. Maar je moet niet te gretig zijn: voor je het weet heeft je schip teveel lading en kapseist je boot!
 • Kortom: een prima spel voor jonge kinderen (6/8 jaar) met een leuke mix van spanning en geluk.

negatief

 • De dobbelsteen is wel erg groot. Dit maakt dat de dobbelsteen niet altijd even makkelijk rolt of juist van de tafel afrolt.
 • Je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen. Als je pech hebt, moet je al je medespelers een schat geven en ben je je net verworven lading zo weer kwijt. Het kan gebeuren dat een speler 10 schatten heeft verzameld en jij nog niet 1 schat hebt weten veilig te stellen!
 • De keuzes in het spel zijn eigenlijk te eenvoudig. Je moet een beetje gokken of je schip niet te zwaar beladen is en wat de wervelwind voor je in petto heeft, maar dat wordt niet zozeer door jouw keuzes beïnvloed: dat bepaalt het lot. Door de hoge geluksfactor biedt het spel voor wat oudere kinderen al snel te weinig uitdaging.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
AnderSpel7 / 9
5678
spieletest7 / 10
45678910
hall90003½ / 5
45

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Speel je het spel met jonge kinderen, dan kan je ook afspreken om minder schatten te verzamelen voor de overwinning, of om zonder de wervelwind en de windroos te spelen.
Met oudere kinderen kan je afspreken dat de windroos naar beide richtingen kan worden verzet. Dat verhoogt de spanning!

feitjes

weetjes

22-08-2006 itemPiratissimo is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2006 in de categorie Spellen voor kinderen.
28-05-2006 itemPiratissimo is genomineerd voor de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2006.
13-10-2005 itemSelecta Spielzeug presenteert Piratissimo op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Selecta Spielzeug