doos

Der Untergang von Pompeji

Der Untergang von Pompeji

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 26,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van de bewoners van Pompeï ten tijde van de vulkaanuitbarsting in 79 n.Chr. Lukt het om op tijd de stad te verlaten?

materiaal

1 spelbord, 1 vulkaan, 53 gebouwkaarten, 7 omenkaarten, 1 vulkaankaart, 45 lavategels, 1 stoffen zakje en voor elke speler: burgers in zijn spelerskleur

kaart02kaart03kaart05kaart01kaart04omenkaartvulkaankaartlava01lava02lava03

begin

Het spelbord toont de stad Pompeï met bovenin de vulkaan Vesuvius die op het punt van uitbarsten staat! Elke speler ontvangt de burgers in zijn spelerskleur.
De gebouwkaarten worden geschud. Elke speler ontvangt vier kaarten in zijn hand. Vervolgens wordt via een speciaal mechanisme de Vesuvius-kaart en de 'omen'-kaarten bij de overgebleven gebouwkaarten ingeschud. De kaarten worden als gedekte trekstapel neergelegd.

verloop

spelbord

'Der Untergang von Pompeji' verloopt in twee volledig gescheiden fasen. In fase 1 is er in Pompeï nog geen vuiltje aan de lucht: de bewoners stromen de stad binnen en nemen plaats in de verschillende gebouwen. In zijn beurt kiest de speler één van zijn kaarten uit zijn hand en plaatst een burger in het daarop aangegeven gebouw op het spelbord. In elk gebouw is plaats voor 1 tot 4 burgers.
Vervolgens vult de speler zijn handkaarten weer aan tot vier. Trekt de speler een Vesuviuskaart, dan schudt hij deze weer in de trekstapel en trekt een nieuwe kaart. In het vervolg van het spel mag de speler, indien zich in het gekozen gebouw reeds één of meer andere burgers bevinden, net zoveel burgers (verwanten) plaatsen in andere gebouwen van dezelfde soort of neutrale gebouwen. Trekt de speler een 'Omen'-kaart, dan mag hij een burger naar keuze van het spelbord verwijderen. Wordt de Vesuviuskaart voor de tweede maal getrokken, dan eindigt de eerste fase direct.
In fase 2 barst de vulkaan uit. Het lava stroomt door de straten van de stad en bedelft alle burgers die niet op tijd zijn weggekomen. Om de beurt nemen de spelers een lava-tegel en plaatsen die op de op het spelbord, tot er zes tegels zijn geplaatst. Elke lava-tegel toont een symbool dat aangeeft op welke plek in de stad de tegel passend moet worden neergelegd. Wordt de lava-tegel op een veld geplaatst waar zich één of meer burgers bevinden, dan worden deze burgers in de vulkaan gestort. Nu wordt het spel vervolgd.
In zijn beurt trekt de speler één lava-tegel en plaatst deze op het spelbord. De speler mag vervolgens twee verschillende burgers verplaatsen, en wel net zoveel velden als het aantal burgers dat op het startveld aanwezig was. Hoe groter de groep op dit veld, des te meer velden mag de burger worden verplaatst. Een burger die alleen op een veld staat, mag in plaats daarvan tweemaal een veld worden verplaatst. Elke burger die door een stadspoort buiten de stad terecht komt, is in veiligheid gebracht.

eind

Het spel eindigt na de beurt waarin de laatste lava-tegel is geplaatst. De speler die er in is geslaagd de meeste burgers in zijn spelerskleur in veiligheid te brengen, is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spel is leuk opgebouwd. In de eerste fase stroomt de stad vol burgers en in de tweede fase stroomt het lava door de straten en verjaagt de burgers door de stadspoorten. De vulkaanuitbarsting kondigt zich aan door de voortekenen van de omen-kaarten.
  • Je kunt elkaar lekker dwars zitten. Altijd leuk om een stadspoort door het plaatsen van een lava-tegel te blokkeren, als al jouw burgers zich aan de andere kant van de stad bevinden!

negatief

  • Het thema is een beetje luguber: je ziet echt het lava de burgers overspoelen. Nu heeft deze vulkaanuitbarsting eeuwen geleden plaatsgevonden, maar de Tsunami zit nog vers in ons geheugen.
  • Het geluk schuilt ook hier weer in het trekken van kaarten van een dichte stapel. Als je pech hebt, trek je in de tweede fase net die lava-tegel die je eigen burgers wegveegt. Als je geluk hebt, kan je in de eerste fase heel wat verwanten plaatsen. Aan de andere kant geldt bij dit spel vaak: hardlopers zijn doodlopers. Je medespelers zullen graag een paar van jouw burgers onder de lava laten verdwijnen!

waardering van andere sites

goodgameguide9 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
speelduivel4 / 6
3456
spieleteufel7 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
hall90004 / 6
345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
spellenclub137½ / 10
789
spiele-truhe4 / 6
3456

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

23-10-2004 itemAmigo Spiele presenteert Der Untergang von Pompeji op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Amigo Spiele
Mayfair Games
www.spellink.nl