doos

100keren

100keren

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
30 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers verzamelen punten door combinaties van fiches met dezelfde kleur en/of afbeelding om te keren.

materiaal

1 spelbord, 100 fiches (in 5 verschillende kleuren en 5 verschillende afbeeldingen), 2 tienkantige dobbelstenen, 25 spelstukken (in 5 verschillende kleuren en 5 verschillende afbeeldingen)

speelstuk01speelstuk02speelstuk03

begin

Het spelbord bestaat uit twee delen: het middenste deel heeft 25 vakjes voor 25 fiches en het buitenste deel heeft een parcour met velden, in de verschillende kleuren en de verschillende afbeeldingen en enkele velden met een # of een *. De 10-kantige dobbelsteen heeft op de zijden de nummers 1 t/m 8, een '<)' (oog) en een '?'.
De fiches worden geschud en 25 willekeurige fiches worden gedekt in het middenste deel van het spelbord geplaatst. De overige fiches blijven gedekt naast het spelbord liggen. Iedere speler kiest een spelstuk en plaatst dat op het overeenkomstige veld op het parcour. Het spel wordt met de wijzers van de klok mee gespeeld.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Gooit hij:

  • een cijfer: dan verplaatst de speler zijn spelstuk net zoveel velden op het parcour als de dobbelsteen aangeeft.
  • een vraagteken: dan verplaatst de speler zijn spelstuk net zoveel velden op het parcour als hij wil, minstens 1 en maximaal 8 velden.
  • een oog: dan mag de speler in het geheim 3 zelfgekozen fiches bekijken, dus zonder dat zijn medespelers ze zien.
Het verplaatsen van een spelstuk:
Een spelstuk wordt altijd met de wijzers van de klok mee verplaatst. Op een veld mogen meerdere spelstukken staan.
Eindigt het spelstuk op een veld met een * dan ontvangt de speler 10 punten en mag hij nog een keer de dobbelsteen werpen.
Eindigt het spelstuk op een veld met een # dan is zijn beurt direct voorbij.
Eindigt het spelstuk op een veld met een gekleurde productafbeelding dan mag de speler proberen een COMBI om te draaien. Zijn medespelers mogen de gedraaide fiches ook bekijken. Er zijn drie verschillende COMBI's mogelijk:
  • Kleurcombi: minimaal 3 fiches met dezelfde kleur. (Bijvoorbeeld drie rode)
  • Productcombi: minimaal 3 fiches met dezelfde productafbeelding. (Bijvoorbeeld drie faxen)
  • Supercombi: minimaal 3 exact dezelfde fiches, dus gelijke kleur en gelijke afbeelding. (Bijvoorbeeld drie rode faxen)
De punten van de combi worden genoteerd. Vervolgens wordt de combi van het spelbord genomen en de lege plaatsen worden opgevuld met fiches uit de voorraad. Als er geen fiches meer op voorraad zijn, wordt doorgespeeld tot er geen combi's meer te maken zijn.
Als de speler een combi van minimaal drie fiches heeft gekeerd, kan hij kiezen om te stoppen of om door te gaan met keren. Als de speler geen combi heeft of een fiche omdraait dat niet bij de combi hoort, is zijn beurt direct voorbij en ontvangt hij geen punten. De fiches worden weer gedekt neergelegd en de beurt gaat naar de volgende speler.

eind

Het spel is afgelopen als er geen combi's meer te maken zijn of als er een van te voren afgesproken periode is verstreken. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Puntentelling

Een combi van:
  • 3 fiches: 5 punten
  • 4 fiches: 15 punten
  • 5 fiches: 30 punten
  • 6 fiches: 50 punten, voor elk volgend fiche 50 punten.
Bonuspunten:
Een kleur- of productcombi met de kleur of afbeelding van:
  • het eigen spelstuk: 15 punten
  • het vak waar het eigen spelstuk staat: 25 punten
Superbonus:
Supercombi van:
  • 3 fiches: 25 punten extra
  • 4 fiches: 50 punten extra
(Voorbeeld: Saskia speelt met een blauwe fax en komt op een rode buzzer. Ze keert vervolgens 3 gele buzzers en 1 blauwe buzzer om. Dit levert haar op: 4 fiches met een buzzer (=productcombi) 15 punten, 3 exact dezelfde fiches (=supercombi) 25 punten, ze staat ook op een veld met een buzzer, 25 punten. In totaal heeft Saskia deze beurt 15+25+25=65 punten.)

positief

  • Ook als je niet aan de beurt bent, moet je goed opletten welke fiches worden gedraaid en welke fiches uit het spel worden genomen.
  • Het middelste gedeelte van het spelbord is zo gemaakt, dat de fiches makkelijk kunnen worden gekeerd.

negatief

  • De puntentelling zorgt de eerste keren voor heel wat problemen.
  • Je moet goed opletten met welk spelstuk je speelt. Er kunnen meerdere spelers zijn met een spelstuk in dezelfde kleur of product. En als je dan ook nog de variant voor experts speelt, is het helemaal opletten geblazen.

strategie

Probeer eerst de fiches te onthouden met het product of de kleur van je spelstuk om bonuspunten te verdienen. (of onthoud juist de kleur en productfiches van je medespelers zodat zij deze bonus steeds mislopen!)

varianten

Gevorderde: De actieve speler gooit met beide dobbelstenen en kiest vervolgens één worp uit die wordt uitgevoerd (om de factor geluk wat te verkleinen).
Expert: Eindigt een spelstuk op een #, dan is de beurt voor die speler weliswaar direct voorbij, hij mag wel zijn spelstuk omruilen met een ander spelstuk. Bijvoorbeeld op jacht naar bonuspunten als hij een combi weet te liggen (om de factor taktiek wat te vergroten).
Twee richtingen: De speler mag kiezen in welke richting hij zijn spelstuk verplaatst (om de factor geluk wat te verkleinen en de factor taktiek wat te vergroten).

algemeen

Het spel '100 keren, het verrassende spel van Primafoon' is uitgebracht ter gelegenheid van de opening van de 100e Primafoonwinkel. Klanten kregen het spel bij besteding van minimaal f 50,- cadeau en is dus niet in de winkel te verkrijgen.

feitjes

  • ontwerper
    Eric van den Arend
  • vormgeving
    Peters & Moest'l
  • uitgever
    TFL spellen

verwijzingen

TFL spellen