doos

Project Kells

Project Kells

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
9+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 23,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig plaatsen van hun spelstenen aan het eind van het spel zo min mogelijk gebieden (aaneengesloten spelstenen) te bezitten.

materiaal

spelbord, 6 varianttegels en voor elke speler: 30 forten, 40 bruggen en 3 koningen in zijn spelerskleur

tegel-sacredhillstegel-koninkrijkentegel-knotsfort-roodfort-blauwbrug-blauwbrug-rood

begin

Met het spelmateriaal kunnen verschillende spellen worden gespeeld: Sacred Hill en High Kings of Tara. Hieronder volgt een beschrijving van Sacred Hill.
Elke speler kiest een kleur en ontvangt de bijbehorende forten en bruggen. Het spelbord toont een rooster van 7×7 velden, met uitzondering van de hoeken. Op de velden worden in de loop van het spel de forten geplaatst. Naast elkaar gelegen forten in één kleur worden met een brug in die kleur met elkaar verbonden. Een verbonden groep forten wordt een koninkrijk genoemd.

verloop

fotospelsituatie

Het spel bestaat uit twee fases: Manoeuvres en Battle.
Manoeuvres: In de eerste fase plaatsen de spelers om de beurt een eigen fort op een leeg veld op het spelbord. Elk volgend fort moet minstens een paardensprong van een eigen fort vandaan liggen. Als een speler volgens deze regel geen fort meer kan plaatsen, begint voor hem de tweede fase. Als zijn medespeler nog een fort kan plaatsen, moet hij dit nog eenmaal doen. In zijn volgende beurt begint voor hem ook de tweede fase.
Battle: In zijn beurt plaatst de speler een fort naast een eigen fort. Naast elkaar gelegen forten in één kleur worden direct met een brug in die kleur met elkaar verbonden. Op deze manier ontstaan verschillende koninkrijken. Als aan het begin van zijn beurt een fort van zijn medespeler helemaal is omsingeld door eigen forten, dan is dit vijandelijke fort overwonnen. Het wordt van het bord verwijderd en vervangen door een fort in zijn eigen spelerskleur. Vervolgens gaat de beurt naar zijn medespeler.

eind

Het spel eindigt als alle velden bezet zijn. Nu worden de koninkrijken geteld. De speler met de minste koninkrijken is de winnaar van het spel. Hij ontvangt twee punten plus het verschil in het aantal koninkrijken.

positief

 • Het spelmateriaal ziet er prachtig uit. Naarmate er meer bruggen worden geplaatst, onstaat een ingewikkeld Keltisch patroon.
 • Met het spelmateriaal kunnen verschillende spellen worden gespeeld: Sacred Hill en High Kings of Tara. Je kunt eenvoudig beginnen en als je het spelprincipe door hebt, overstappen op een variant. Met de varianttegels kan je aangeven welke variant je hebt gekozen, zodat daar later geen discussie over kan ontstaan!
 • De spelregels zijn simpel en snel uitgelegd. Het spel spelen is echter heel wat minder simpel. Het is lastig te overzien hoe de knopen zullen komen te liggen. De website van de Tailten Games geeft een aantal handige aanknopingspunten.

negatief

 • Aangezien de faktor geluk geheel afwezig is, speelt het spel het best als de spelers aan elkaar gewaagd zijn.

strategie

Probeer de mogelijkheid om twee koninkrijken met elkaar te verbinden zo lang mogelijk open te houden. Als je medespeler je via de ene kant de pas probeert af te snijden, kan je nog reageren door via de andere kant je koninkrijken met elkaar te verbinden. Zolang je medespeler je echter niet in de weg zit, kan je je richten op andere velden op het bord.
Probeer het veroveren van geïsoleerde forten van je medespeler zo lang mogelijk uit te stellen. Aangezien passen niet is toegestaan, moet één van beiden hier op den duur een fort plaatsen. Als je medespeler hier een fort plaatst, heeft hij er een koninkrijk bij!

varianten

Als je het basisspel onder de knie hebt, kan je in plaats van koninkrijken ook spelen om het aantal knopen te tellen. Ook nu wint de speler met het laagste aantal.

algemeen

In 2006 is het spel onder de naam 'Project Kells - Tara' door Abacus Spiele op de markt gebracht.

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • ontwerper
  Murray Heasman
 • vormgeving
  Rachel Arbuckle
 • uitgever
  Abacus Spiele, PS Games, Tailten Games

weetjes

19-10-2006 itemAbacus Spiele presenteert 'Project Kells - Tara' op Spiel 2006 in Essen.

verwijzingen

Project Kells Spelregels NL (WORD)
Tailten Games
Abacus Spiele
PS Games