doos

Project X

Project X

doos

aantal spelers

spelers
2 - 8

speelduur

duur
15 - 40

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen binnen de tijd de afgebeelde objecten terug te vinden op het spelbord.

materiaal

9 dubbelzijdig bedrukte borddelen, opdrachtkaarten in drie kleuren, zandloper, 2 dobbelstenen.

afbeeldingenGroene kaartGroene kaartBlauwe kaartBlauwe kaartRode kaartRode kaart

begin

De 9 borddelen worden neergelegd in een rooster van 3×3. Dit vormt het spelbord. De borddelen staan vol met verschillende grote en kleine afbeeldingen.
De opdrachtkaarten worden in 3 gedekte trekstapels neergelegd, 1 trekstapel per kleur.

verloop

fotospelsituatie

Project X wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt werpt de speler met de kleurendobbelsteen. De kleur geeft aan van welke trekstapel een opdrachtkaart moet worden getrokken:

 • groen = zelf vinden: de speler moet het genoemde object binnen de tijd op het spelbord aanwijzen. Een worp met de cijferdobbelsteen bepaalt het aantal objecten (1-6). Vervolgens wordt de zandloper gedraaid. Als de speler slaagt, ontvangt hij de kaart.
 • blauw = het snelst: de speler die als eerste het genoemde object op het spelbord aanwijst, ontvangt de kaart.
 • rood = opbieden: de spelers bieden tegen elkaar op welk aantal van het genoemde voorwerp ze op het spelbord kunnen aanwijzen. De hoogste bieder moet zijn geboden aantal binnen de tijd aanwijzen. Als de speler slaagt, ontvangt hij de kaart.
Op sommige opdrachtkaarten staat aangegeven dat eerst een aantal borddelen moet worden gedraaid, omgekeerd of verwisseld.
Elke opdrachtkaart is 1 punt waard. Als de opdracht niet is vervuld, wordt de kaart afgelegd. De beurt gaat vervolgens naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler een van te voren afgesproken aantal kaarten heeft verzameld. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelbord is groot, dubbelzijdig en er staat een heleboel op afgebeeld! De afbeeldingen staan kris kras door elkaar, wat het zoeken nog lastiger maakt. De afbeeldingen lijken weggelopen uit een stripverhaal.
 • Weet je net een beetje waar bepaalde objecten staan, wordt het spelbord gedraaid of omgekeerd.
 • De spelregels geven allerlei mogelijkheden om het spel aan te passen aan de spelersgroep, en laten genoeg ruimte om de regels naar eigen inzicht aan te passen. Spelers die later aanschuiven, kunnen direct inspringen en meespelen.

negatief

 • Na een tijdje duizelt het voor je ogen. En het wordt op den duur ook wel een beetje saai. Niet te lang achter elkaar spelen dus.
 • Echt veel diepgang heeft het spel niet.

strategie

Je moet gewoon snel zoeken! Ook als je niet aan de beurt bent, kun je het spelbord goed bekijken. Misschien onthoud je iets dat je later moet vinden.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spieletest7 / 10
45678910
AnderSpel6 / 9
5678
hall90003 / 5
45
hall9000 (bezoekers)2 / 6
3456

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • In 2006 is Project X op de Italiaanse Spellenbeurs Lucca genomineerd in de categorieëen 'best board game' en 'best design for a game'. Het spel heeft uiteindelijk de onderscheiding 'best design for a game' ontvangen.
 • In het spel Project X staat de tekst op de opdrachtkaarten in verschillende talen, waaronder Nederlands.
 • In 2008 brengt Parker een nieuwe versie op de markt onder de naam Pictureka! De spelregels zijn hetzelfde gebleven. Alleen de voorkant van de doos en de naam van het spel zijn veranderd.

Pictureka! - ParkerPictureka Kaartspelbestel Pictureka Kaartspel (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2006
 • ontwerper
  Arne Lauwers
 • vormgeving
  Eugene
 • uitgever
  Hasbro, Lauwers Games, Parker

weetjes

23-10-2008 itemParker presenteert Pictureka! op Spiel 2008 in Essen.
19-10-2006 itemLauwers Games presenteert Project X op Spiel 2006 in Essen.

verwijzingen

Spelregels Pictureka!
Lauwers Games
Hasbro
Parker