doos

Expedition Pyramide

Expedition Pyramide

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het snel oplossen van puzzelopgaven zoveel mogelijk diamanten van één bepaalde kleur te verzamelen.

materiaal

1 zandloper, 1 spelbord, 78 diamanten in 6 verschillende kleuren, 36 dubbelzijdige puzzelkaarten, 1 speciale dobbelsteen en voor elke speler: 1 spelstuk, 1 set puzzelstukken en 1 diamanthouder

codekaartsleutelstuk03sleutelstuk02sleutelstuk01spelbord

begin

Het spelbord toont links een rij zeskantige velden. Naast elk van deze zes velden ligt een verdieping van de pyramide, met uitsparingen voor de diamanten. De diamanten worden willekeurig op deze 78 uitsparingen geplaatst.
Elke speler kiest een spelstuk en plaatst dit in het onderste veld. Daarnaast ontvangt elke speler een diamanthouder en een set puzzelstukken, bestaande uit 12 verschillende vormen. Voor de duidelijkheid heeft elke vorm een eigen kleur.
Afhankelijk van het spelersaantal wordt een aantal puzzelkaarten geschud en als een trekstapel neergelegd. Elke puzzelkaart toont links zes verschillende hiërogliefen, die overeenkomen met de zijden van de speciale dobbelsteen. Achter elk hiëroglief staat een aantal puzzelstukken afgebeeld. De rechterkant van de puzzelkaart toont het vlak dat moet worden gevuld met puzzelstukken, die door de dobbelsteen zijn aangewezen .

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes, en elke ronde bestaat uit twee fasen. De startspeler wisselt elke ronde, in de richting van de klok.
Aan het begin van de ronde ontvangt elke speler een puzzelkaart van de trekstapel.

Puzzelen

De startspeler gooit met de dobbelsteen. Vervolgens pakt elke speler aan de hand van de worp de afgebeelde puzzelstukken. De zandloper wordt gedraaid en elke speler begint te puzzelen. Zodra een speler zijn opgave heeft opgelost, moet hij dit melden. Als de tijd om is, wordt gecontroleerd of de spelers de puzzels juist hebben gelegd. Als niemand zijn puzzel heeft opgelost, wordt de zandloper nogmaals gedraaid.

Diamanten verzamelen

De speler die het eerst zijn puzzel correct heeft opgelost, mag zijn spelstuk naar keuze 0, 1, 2 of 3 velden omhoog of omlaag verplaatsen. Vervolgens neemt hij uit de rij naast dit veld de twee meest linkse diamanten en plaatst deze in zijn diamanthouder. Nu mag de tweede speler die zijn puzzel correct heeft opgelost zijn spelstuk 0, 1 of 2 velden verplaatsen. Ook hij neemt twee diamanten. De derde speler mag zijn spelstuk slechts 1 veld verplaatsen en de laatste speler moet zijn spelstuk laten staan.
Aan het einde van de ronde legt elke speler plaatst zijn puzzelkaart op de aflegstapel en een nieuwe ronde begint.

eind

Het spel eindigt als alle klaargelegde puzzelkaarten zijn gespeeld. De speler met de meeste diamanten in één bepaalde kleur is de winnaar van het spel. Dit is niet noodzakelijkerwijs de speler met de meeste diamanten in totaal! Bij gelijk spel wordt gekeken naar het aantal diamanten in de volgende kleur, etc.

positief

 • Het spelmateriaal ziet er prima verzorgd uit. Elke speler heeft zijn eigen setje puzzelstukken. Elk puzzelstukje heeft een eigen kleur, waardoor je snel de gevraagde stukken uit kunt selecteren.
 • De puzzelkaarten zijn van stevig, dik karton en dubbelzijdig bedrukt. De ene kant geeft puzzels met drie puzzelstukjes, de andere zijde heeft een puzzel met vier puzzelstukjes. Deze zijn wat moeilijker. Hierdoor kan je moeilijkheidsgraad van het spel aanpassen aan de mogelijkheden van de spelers.
 • De zandloper maakt het allemaal wat spannender: wie lost als eerste zijn puzzel op? En ook: is het binnen de tijd? Maar als je merkt dat de spelers door de tijdsdruk worden geblokkeerd, kan het spel ook prima worden gespeeld zonder de zandloper.
 • Kortom: een prima familiespel, dat kinderen onderling kunnen spelen of samen met volwassenen.

negatief

 • Eigenlijk bestaat Expedition Pyramide uit twee verschillende spellen, die grotendeels los van elkaar staan: ten eerste het puzzelen en ten tweede het diamanten verzamelen. Wel mag de speler die het eerste zijn puzzel heeft opgelost, als eerste kiezen, maar soms is het juist beter om als tweede te mogen kiezen!
 • Het is niet altijd de beste puzzelaar die wint. Aan de ene kant is het prettig dat elke speler een kans op de overwinning behoudt, aan de andere kant kan de geluksfactor ook als storend worden ervaren.
 • Het thema (kraak de code om in de pyramide diamanten te zoeken) komt terug in het spelmateriaal: de hiërogliefen, de diamanten, de afbeeldingen op de puzzelkaarten en het spelbord. Toch blijft het thema een beetje los hangen. De spelers zijn niet echt op zoek, de diamanten liggen voor het oprapen!

strategie

Allereerst moet je gewoon slim (en snel!) puzzelen. Daarnaast moet je niet alleen goed opletten welke kleur diamanten je zelf wil verzamelen, maar ook welke kleur diamanten je medespelers verzamelen. Als je geen diamanten in je eigen gewilde kleur kunt verkrijgen, kan je, als de kans zich voordoet, ervoor kiezen de kleur van je medespeler voor zijn neus weg te kapen!

waardering van andere sites

spellenclub138 / 8
45678
AnderSpel8 / 9
5678
boardgamegeek6½ / 7
6
spielephase5 / 6
345
hall90004½ / 5
45
speelduivel3 / 5
1234
hall9000 (bezoekers)5 / 6
3456
vlaams spellenarchief3 / 4
234
goodgameguide8 / 9
56789
truus en truus6½ / 8
5678
spellengek (wendy)3 / 4
1234
spieletest8 / 10
45678910
spieleteufel5 / 7
3567
spellenhoek4 / 5
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Niveauverschil overbruggen:
Als het puzzelniveau van de spelers te ver uit elkaar ligt, kan je ervoor kiezen de meer gevorderden de puzzel met vier stukjes te laten oplossen, en de beginnelingen met drie stukjes.

algemeen

 • De spelregels bij Expedition Pyramide (University Games) zijn bijgeleverd in het Nederlands en in het Frans.
 • Het spel is door Kosmos uitgebracht onder de naam Ubongo. De setting van het spel is veranderd van Egypte naar Afrika. Dit zie je terug in de uitvoering van het spelmateriaal. Het spelmechanisme is verder niet noemenswaardig gewijzigd.
 • In 2007 komt Kosmos met een nieuwe versie: Ubongo Extrem. Deze uitgave bevat moeilijkere opgaven met hexagonale spelstukken.
 • Inmiddels heeft ook University Games het spel in de Afrikaanse sferen gebracht. Daarnaast is een reisversie verschenen. Hierbij moeten de spelers alleen de puzzels maken, het spelbord met de diamanten is weggelaten.

Kosmos - UbongoKosmos - Ubongo ExtremUbongo Reisversie

feitjes

weetjes

18-10-2007 itemKosmos presenteert Ubungo Extrem op Spiel 2007 in Essen.
01-02-2007 itemKosmos presenteert Ubongo BMM op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.
15-09-2005 itemUbongo bereikt de vierde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2005.
23-08-2005 itemExpedition Pyramide is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2005 in de categorie Spiele für Familien.
10-02-2005 itemKosmos presenteert Ubongo op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
23-10-2004 itemUniversity Games presenteert Ubongo op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

University Games
Kosmos
Z-Man Games
www.spellink.nl