doosbestel QUARTO CLASSIC bij bol.com

Quarto!

Quarto!

doosbestel QUARTO CLASSIC bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 36,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen als eerste vier spelstukken op een rij te plaatsen. Jij bepaalt de plek waar het spelstuk komt te staan, maar je medespeler bepaalt welk stuk je moet plaatsen!

materiaal

spelbord, 16 houten spelstukken

spelstuk01spelstuk02

begin

Het spelbord bestaat uit 4×4 velden. De 16 spelstukken worden naast het spelbord geplaatst. Elk spelstuk heeft een unieke combinatie van vier eigenschappen: donker/licht, hol/vol, klein/groot, rond/vierkant.

verloop

Om de beurt kiezen de spelers een spelstuk, dat de andere speler op een leeg veld op het spelbord moet plaatsen.

eind

Zodra een speler door het plaatsen van een spelstuk, vier spelstukken op een rij heeft staan, die één of meer eigenschappen gemeenschappelijk hebben, eindigt het spel. De stukken mogen horizontaal, verticaal of diagonaal een rij vormen.

positief

  • Het spelmateriaal ziet er prachtig uit. De vormgeving van de houten spelstukken is eenvoudig en duidelijk. Daar kunnen geen misverstanden over bestaan.
  • De regels zijn simpel. Iedereen kan gelijk meedoen. Maar het spel winnen is heel wat minder simpel.
  • Het bijzondere van dit spel is, dat je medespeler bepaalt welk stuk je op het bord moet plaatsen.
  • Je moet wel even geconcentreerd blijven, anders zie je gemakkelijk iets over het hoofd! Voor je het weet trap je in de val, die je voor je medespeler had opgezet.

negatief

  • Wanneer je als beginneling tegen een speler met net wat meer inzicht speelt, ben je kansloos. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!

strategie

Je moet alle eigenschappen goed in de gaten houden. Zorg ervoor dat je in ieder geval je medespeler geen spelstuk geeft, waarmee hij kan winnen! De grote vraag is natuurlijk: hoe creëer je een situatie waarbij jij een winnende rij kan vormen met elk van de overgebleven stukken!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
56789
spieletest9 / 10
5678910
speelduivel4 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
spielephase4 / 6
3456
truus en truus6 / 9½
6789

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Je kunt het spel ook alleen spelen. Kan je alle stukken op het spelbord plaatsen, zonder dat er een winnende rij ontstaat?

algemeen

Quarto is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: van luxe-editie met fraaie houten stukken tot een eenvoudige reisuitvoering.

Quarto Travelbestel Quarto Travel (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

1993 itemQuarto! is winnaar van de Mensa Select-verkiezing 1993.
1992 itemQuarto! is winnaar van de As d'Or-verkiezing 1992.

verwijzingen

Gigamic
www.spellink.nl