doos

Quips

Quips

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
10 - 15

leeftijd

leeftijd
3+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen als eerste de lege plekken op hun legbord te vullen met de gekleurde spelstukken.

materiaal

spelstukken in 6 verschillende kleuren, 1 zakje, 1 getallendobbelsteen en 1 kleurendobbelsteen en voor elke speler: 1 legbord

legbord02

begin

Elke speler ontvangt een eigen legbord. Elk legbord toont een vrolijk gekleurde afbeelding, met een aantal 'gaten'. In de loop van het spel worden deze gaten gevuld met spelstukken in de juiste kleur. Elk legbord heeft evenveel gaten, alleen de verdeling over de verschillende kleuren verschilt. De spelstukken worden op voorraad klaargelegd.

verloop

legbord01

Quips wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de kleurendobbelsteen en de getallendobbelsteen. Deze worp bepaalt het aantal spelstukken en de kleur van de spelstukken dat de speler van de voorraad mag nemen. De speler plaatst deze spelstukken op zijn legbord in de nog lege gaten in de overeenkomstige kleur. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler al zijn gaten met spelstukken heeft gevuld. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • De spelregels van Quips zijn simpel. Je kunt direct met spelen beginnen. In de spelregels staat een aantal varianten vermeld. Je kunt de moeilijkheidsgraad van het spel een beetje aanpassen aan de mogelijkheden van de spelers.
 • Het spelmateriaal is prima verzorgd: de gaten in de legborden zijn verdiept, zodat de spelstukken redelijk goed blijven liggen.
 • Spelenderwijs leren de kinderen kleuren benoemen en tellen.

negatief

 • Iedereen speelt voor zich, er is helemaal geen interactie.
 • Door de grote geluksfactor biedt het spel voor wat oudere kinderen al snel te weinig uitdaging.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
45678910
AnderSpel8 / 9
5678
vlaams spellenarchief3 / 4
234

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

De spelstukken worden in het bijgeleverde zakje gestopt. In zijn beurt gooit de speler met de getallendobbelsteen. De kleurendobbelsteen doet in deze variant niet mee. De worp bepaalt het aantal spelstukken dat de speler blind uit het zakje mag trekken. Als de speler de spelstukken niet op zijn spelbord kan plaatsen, doet hij ze terug in het zakje. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

feitjes

 • jaar van uitgave
  1989
 • ontwerper
  Theo Coster
 • uitgever

weetjes

02-02-2006 itemRavensburger presenteert de nieuwe look van Quips op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.

verwijzingen

Ravensburger
www.spellink.nl