doos

Quizzle

Quizzle

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen de gekozen letters zodanig op hun spelbord te plaatsen, dat complete woorden ontstaan.

materiaal

Heel veel letters & spaties, 1 speciale dobbelsteen (1, 1, 2, 2, 3, en *) en voor elke speler een legbord.

letters

begin

Elke speler ontvangt een eigen legbord. Het legbord heeft 8 × 8 velden waarop in de loop van het spel letters of spaties (=zwarte stippen) worden gelegd.

verloop

Quizzle wordt gespeeld in de richting van de klok. De startspeler werpt de dobbelsteen. Hij noemt één voor één net zoveel letters en/of zwarte punten (=spaties) als de dobbelsteen aangeeft (1 - 3). Elke speler neemt de genoemde letter uit de voorraad en plaatst het op een leeg vak op zijn legbord. De spelers bepalen zelf op welk vakje ze de letter plaatsen. Een eenmaal geplaatste letter mag niet meer worden verlegd. Als elke speler de letter heeft geplaatst, wordt de volgende letter genoemd. Bij een joker mag de actieve speler kiezen: of hij kiest 3 letters of hij kiest een letter/spatie die hij wil verwijderen. Elke speler legt de genoemde letter terug in de voorraad. De actieve speler noemt een nieuwe letter, die de spelers op een willekeurig veld plaatsen.

eind

Het spel eindigt als alle vakjes van de legborden zijn gevuld. Nu worden de punten geteld. Alleen complete woorden (horizontaal en verticaal) leveren punten op. Elk compleet wordt moet beginnen en eindigen met de rand van het legbord of een zwarte punt. Elke letter telt voor 1 punt. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
  • Het spel heeft een leuke mix van geluk en inzicht. Je bent afhankelijk van de letters die je medespelers kiezen, maar je mag zelf bepalen waar je die neerlegt. En met een joker kan je die ene ongelukkige letter vervangen door een betere.

negatief

  • Naarmate je legbord voller wordt, neemt de frustratie toe. Hoe kan je nou deze letter kiezen? Nu loopt je hele plannetje in de war.
  • Het wordt op den duur wel wat eentonig. Om de spelduur wat te verkorten, kan je ook afspreken om niet met het hele legbord te spelen, maar met een speelveld van 7×7 of 6×6.

strategie

Stel: je bedenkt het woord 'zwaarden'. Zodra een speler een A of een andere letter uit dit woord kiest, leg je de letter op de juiste plaats. In één van je laatste beurten kies je zelf een Z. Grote kans dat je medespelers deze letter nergens kunnen plaatsen. Alleen: je medespelers halen waarschijnlijk dezelfde truc uit en kiezen ze een C of een U . . .

varianten

Je kunt het spel ook in je eentje spelen: probeer zo weinig mogelijk zwarte punten (=spaties) te gebruiken. Theoretisch is een score van 128 punten mogelijk.

algemeen

Het spel is niet meer in de winkel verkrijgbaar, maar een tweedehands exemplaar is wellicht wel te vinden.

Quizzle - Flamenco

feitjes

  • jaar van uitgave
    1978
  • uitgever