doos

Ra

Ra

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers proberen door tactisch te bieden op speelfiches die gedurende het spel op het spelbord worden gelegd, zoveel mogelijk macht en aanzien te verwerven.

materiaal

150 verzamel/ramp/wisselfiches, 30 biedfiches, 16 biedstenen, 1 spelbord

beschavingfaraogodgoudmonumentnijlraficheramp-faraoramp-monumentvloed

begin

Elke speler ontvangt biedstenen met verschillende waarden. De biedsteen met waarde 1 ligt op het spelbord. Een gedekte stapel fiches bevat verzamelfiches en rampfiches in verschillende categorieƫn, wisselfiches en biedfiches. Het spelbord heeft een rij voor de biedfiches en een rij voor de verzamel/wissel/rampfiches.

verloop

fotospelsituatie

Een biedronde: De spelers zetten na elkaar eenmaal een biedsteen in of passen. De hoogste bieder ontvangt de eventuele verzamel/wissel/rampfiches en ruilt zijn biedsteen met de steen op het bord. De ontvangen steen wordt de volgende spelronde weer ingezet. De biedfiches blijven liggen.
Spelbeurt: Een speler kan een fiche van de gedekte stapel neerleggen of een wisselfiche uitspelen of zelf een biedronde starten. De speler die een biedronde start mag passen als minstens één andere speler een biedsteen heeft ingezet. In alle andere gevallen kan door iedereen gepast worden.
Biedfiche: Een omgedraaid biedfiche activeert direct een biedronde. Een volle rij verzamel/wissel/rampfiches activeert ook een biedronde; indien iedereen past, wordt deze rij fiches uit het spel genomen.
Rampfiche: Als een speler door een biedronde een rampfiche van een bepaalde categorie verkrijgt moet hij direct twee verzamelfiches van die categorie inleveren.
Wisselfiche: Bij het uitspelen van een wisselfiche pakt de speler een verzamelfiche van zijn keuze van het spelbord. Het wisselfiche verdwijnt uit het spel. De zo ontstane lege plaats is weer beschikbaar voor een ander gedraaid verzamel/ramp/wisselfiche.
Spelronde: Een spelronde eindigt wanneer alle biedstenen zijn gebruikt of wanneer de rij met biedfiches vol is. De biedfiches worden verwijderd, de biedsteen op het spelbord blijft liggen en de punten worden geteld: een goede score levert punten op, een slechte score in een bepaalde categorie kost punten. Verzamelfiches van bepaalde categorieën blijven liggen tot het eind van het spel, andere categorieën worden na elke spelronde uit het spel verwijderd.

eind

Het spel eindigt na de derde ronde. De eindstand wordt opgemaakt. Winnaar is degene die de meeste punten heeft. Bij gelijke stand wint degene met de hoogste biedsteen.

positief

Het spel blijft van begin tot einde spannend. Na elk gedraaid fiche moet je de kansen opnieuw wegen. Wat bied je voor deze rij en wat zullen je medespelers er voor over hebben?
Het inwisselen van de winnende biedsteen voor de steen op het spelbord is een goed gevonden spelmechanisme. Niet de punten van de verkregen verzamelfiches bepalen de kansen in een volgende biedronde, maar de biedstenen die je hebt verkregen! Een niet te onderschatten element in het spel.

negatief

De fiches passen op geen enkele manier allemaal in de vakjes van de plastic binnendoos: Gooi deze zo snel mogelijk weg! Knutsel wat handige zakjes en klaar ben je.
Ik heb een soort placemat gemaakt waar je de verkregen fiches op kunt sorteren/neerleggen. De fiches links van de vertikale lijn worden na elke ronde verwijderd, de fiches rechts van deze lijn blijven liggen. Erg handig en voor de beginnende speler eigenlijk onmisbaar.
De factor geluk zit ook hier weer in het trekken van de fiches, maar is niet storend omdat het voor elke speler evenveel nadeel/voordeel oplevert. Het fiche dat je trekt is namelijk nog niet in jouw bezit, hier moet eerst nog op geboden worden!

strategie

Tip 1: Bij het inzetten van de hoogste biedsteen is de verzamelrij zeker voor jou. Je wacht dus tot de rij lekker vol is met fiches die je nodig hebt om combinaties te maken die punten opleveren. Maar let op: wacht je te lang dan loopt de rij met biedfiches vol en is de spelronde afgelopen voor je je slag hebt kunnen slaan.
Tip 2: Heb je alleen lage biedstenen, start dan zodra je aan de beurt bent een biedronde om strategie 1 te dwarsbomen: de verzamelrij is nog erg leeg, dus spelers met hoge biedstenen willen nog niet inzetten. Je hebt kans althans nog iets binnen te krijgen, zonder dat je tegenstanders je overbieden.

waardering van andere sites

AnderSpel9 / 9
56789
boardgamegeek7½ / 8
67
spellenclub139½ / 10
789
spielephase5 / 6
3456
spellengek (wendy)4 / 5
2345
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
goodgameguide8 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
spieleteufel7 / 10
5678910
spieletest8 / 10
5678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
speljournaal3 / 5
2345

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

varianten

Vrije vertaling van een variant overgenomen van revue.jeudesociete.org:
Vergroten van de interactie:
De volgende vier aanpassingen op de spelregels vormen een eenheid. Met deze variant wordt een beetje interactie in het spel gebracht:

  • De fiches 'godheid', 'overstroming', 'beschaving' en 'goud' worden niet meer verwijderd na een tussentelling, maar blijven net als de 'farao', 'nijl' en 'monument' tot de eindtelling liggen.
  • Met een godheid kan een speler een fiche van het spelbord pakken, maar ook een fiche dat reeds in bezit is van een medespeler, met uitzondering van een andere godheid.
  • De fiches 'godheid' en de fiches 'goud' worden net zo geteld als de fiches 'farao': de speler met de minste verliest 2 punten, de speler met de meeste krijgt 5 punten.
  • Een ramp treft niet automatisch de speler die ze verkrijgt. Als de speler nog een biedsteen heeft, kan hij een medespeler met de ramp treffen, ook als deze medespeler geen biedsteen meer heeft. Heeft de speler geen biedsteen meer, dan wordt hijzelf door de ramp getroffen.

algemeen

Op Spiel '04 presenteert Amigo Spiele het kaartspel Razzia. Dit spel is gebaseerd op Ra, maar heeft een totaal ander thema. De setting van Egyptische farao's is veranderd in Maffiosi die de buit van de afgelopen nacht verdelen.
In 2005 heeft Uberplay een Engelstalige heruitgave van Ra op de markt gebracht.

Razzia - Amigo SpieleHeruitgave van Ra

feitjes

weetjes

23-10-2004 itemAmigo Spiele presenteert het kaartspel Razzia op Spiel 2004 in Essen.
04-02-1999 itemAlea Spiele presenteert Ra op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
1999 itemRa bereikt de tweede plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1999.

verwijzingen

spelregels (Engels)
Info over de spelontwerper Reiner Knizia (Engels)
Online Ra spelen (Duits)
Varianten (Frans)
999Games
Alea Spiele
Uberplay
Rio Grande Games
www.spellink.nl