doos

Rat Hot

Rat Hot

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig aanleggen en bedekken van kaarten zoveel mogelijk punten te scoren en te voorkomen dat dat hun medespeler lukt. Maar pas op: als er aan het eind van je beurt drie ratten zichtbaar zijn, verlies je so wie so!

materiaal

43 kaarten met specerijen en ratten, 15 grijze en 15 gele houten schijven.

kaart01kaart02kaart03kaart04

begin

De startkaart wordt open in het midden van het speelveld klaargelegd. De overige kaarten worden gedekt neergelegd. Elke kaart toont drie kisten. Sommige kisten bevatten een specerij, andere een rat of de kist is leeg. De specerijen en ratten zijn er in twee kleuren: de ene speler scoort punten met de rode inhoud van de kisten, de andere speler scoort met groen.

verloop

fotospelsituatie

De spelers zijn om en om aan de beurt. In zijn beurt draait de speler twee kaarten open (uitgezonderd de eerste speler: deze mag slechts één kaart opendraaien). De speler legt de kaarten één voor één op het speelveld neer. De speler mag zelf weten welke kaart hij eerst plaatst.
Bij het plaatsen van een kaart moeten de volgende regels in acht worden genomen:

 • De kaart moet met minstens één kist grenzen aan een reeds geplaatste kaart.
 • De kaart mag boven op reeds geplaatste kaarten worden gelegd. Hierbij moet elke kist op de geplaatste kaart op een reeds eerder geplaatste kist liggen.
 • De kaart mag niet precies één eerder geplaatste kaart bedekken.
Na elke nieuw geplaatste kaart volgt een waardering: als door het plaatsen van de kaart een groep van gelijke specerijen is ontstaan of wordt veranderd, ontvangt de speler punten: een groep van twee gelijke specerijen levert 1 punt op, een groep van drie of meer gelijke specerijen levert 2 punten op. Het maakt hierbij niet uit of de specerijen op hetzelfde niveau liggen. De ene speler scoort punten met de rode specerijen, de andere speler scoort met groen. Een speler kan dus ook punten krijgen in de beurt van zijn medespeler!

eind

Het spel eindigt voortijdig als een het eind van een beurt van een speler drie ratten in zijn spelerskleur zichtbaar zijn. Zijn medespeler is dan de winnaar van het spel. Anders eindigt het spel na het plaatsen van de laatste kaart. Nu volgt de eindwaardering: alle zichtbare specerijen worden nogmaals gewaardeerd. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is sober, maar doeltreffend. De score wordt bijgehouden met de houten schijven. De kaarten zijn van stevig karton, die je prima kunt oppakken en stapelen.
 • De spelregels zijn simpel en snel uit te leggen. Wel is het even de vraag wat er wordt bedoeld met: 'Indien daarbij een goep van aan elkaar grenzende gelijke specerijen ontstaan is of veranderd werd'. Als door het plaatsen van een kaart een groep gelijke specerijen wordt gesplitst in twee groepen, is hiermee dan een groep veranderd? Of moet je echt een groep vergroten? Dit moet je even van te voren afspreken.
 • Je kunt elkaar lekker dwars zitten door de specerijen van je medespeler te bedelven onder jouw kisten en een kaart met een rat zo te plaatsen dat het lastig wordt deze te bedekken!
 • De opduikende ratten zorgen voor lastige dilemma's: waag je de gok en ga je voor punten of doe je alle mogelijke moeite om je ratten te bedekken? Als er aan het eind van je beurt drie ratten in je spelerskleur liggen, is al je moeite voor niets geweest!
 • Kortom: een prima spelletje voor twee personen voor even tussendoor.

negatief

 • De factor geluk schuilt natuurlijk in het blind trekken van de kaarten. Als hier geen eigen specerijen op staan, is het lastig scoren! En waarom trekt je medespeler altijd jouw ratten?
 • De prijs is wat hoog voor wat je er aan spelmateriaal voor terug krijgt.
 • Vergeet de eindwaardering niet!

waardering van andere sites

jeux 2 rody4 / 5
345
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
hall90004 / 6
345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
spielephase3 / 6
3456
spelwereld5 / 8
5678

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is een herziene uitgave van het spel: Dschunke, das Legespiel. Dit spel is te downloaden van de site van Michael Schacht. Met wat geduld knutsel je zo je eigen exemplaar in elkaar.

Dschunke, das Legespiel - KaartDschunke, das Legespiel - KaartDschunke, das Legespiel

feitjes

verwijzingen

Spelregels Dschunke, das Legespiel
Queen Games
Rio Grande Games