doos

Auf der Reeperbahn nachts um halb Zwei

Auf der Reeperbahn nachts um halb Zwei

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn eigenaar van een nachtclub en proberen de gangmakers Champagne Charlie of Brilli-Lilli naar hun nachtclub te lokken. Hierbij worden ze geholpen (of in de weg gezeten) door Rode Lola en Blonde Hans.

materiaal

1 spelbord, 6 spelfiguren, 55 kaarten

achterkantKaart bodyguardKaart Rode LolaKaart Brilli-LilliKaart Blonde HansKaart bodyguardChampagne Charlie en Brilli-Lillispelbord

begin

De kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt acht kaarten in zijn hand. Het spelbord toont een straat (de Reeperbahn), onderverdeeld in 17 velden. De straat ligt tussen twee nachtclubs, voor elke speler één. De nachtclubs zijn niet zichtbaar: alleen de ingangen zijn te zien. Eén ingang bevindt zich op de eerste velden van de straat, de andere ingang is te zien op de laatste velden. Het middelste veld toont een putdeksel. Hierop komt Brilli-Lilli (groene spelfiguur). Op de velden voor en achter haar komen Rode Lola en Blonde Hans (geel). De ene bodyguard (grijs) van Brilli-Lilli komt voor Rode Lola en de ander bodyguard komt na Blonde Hans. Champagne Charlie (groen) kan alleen op het donkere gedeelte van de velden lopen. Hij komt naast Brilli-Lilli te staan. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

De spelers zijn om en om aan de beurt. In zijn beurt speelt de speler één of meer kaarten van één soort uit zijn hand. Met behulp van zijn kaarten probeert de speler Brilli-Lilli en Champagne Charlie naar zijn nachtclub te lokken:

  • Met de rode kaarten wordt Rode Lola bewogen. De kaarten hebben waarde 1-5 en er is een kaart met een putdeksel (Rode Lola gaat naar het middelste veld).
  • Met de gele kaarten wordt Blonde Hans bewogen. De kaarten hebben waarde 1-3.
  • Met de grijze kaarten worden de bodyguards bewogen. Maar let op: Brilli-Lilli moet steeds tussen beide bodyguards blijven staan. Het maakt hierbij niet uit hoeveel velden zich tussen Brilli-Lilli en de bodyguards bevinden. De kaarten hebben waarde 1 (één bodyguard 1 veld), 1+1 (één bodyguard 2 velden of beide bodyguards 1 veld) of >< (beide bodyguards komen op de velden direct naast Brilli-Lilli).
  • Met de groene kaarten wordt Brilli-Lilli bewogen. Met één kaart loopt Brilli-Lilli 1 veld, met twee kaarten loopt de hele groep (Brilli-Lilli met haar beide bodyguards) 1 veld.
Rode Lola en Blonde Hans hebben elk nog een bijzondere eigenschap. Als Rode Lola zich op een veld bevindt tussen de eigen nachtclub en Brilli-Lilli, dan mogen rode kaarten worden ingezet als joker. De bijzondere eigenschap van Blonde Hans komt in de plaats van het uitspelen van kaarten: de speler zet een spelfiguur naar keuze op het veld van Blonde Hans. Alleen Rode Lola (en natuurlijk Champagne Charlie) kunnen niet op deze wijze worden verplaatst.
Aan het eind van zijn beurt wordt Champagne Charlie verzet: voor elk spelfiguur op de lichtgele velden bij de ingang van zijn nachtclub, komt Champagne Charlie 1 veld dichterbij. Als de groep rond Brilli-Lilli (Brilli-Lilli met haar beide bodyguards) zich compleet op zijn helft van het spelbord bevindt (op velden voor de putdeksel), komt Champagne Charlie 1 veld dichterbij.
De speler vult zijn hand aan tot 8 kaarten en de beurt gaat naar de andere speler

eind

Het spel eindigt zodra Brilli-Lilli of Champagne Charlie op de lichtgele velden van een speler komt te staan. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima uitgevoerd. De gangmakers Champagne Charlie en Brilli-Lilli zijn groter uitgevoerd dan de rest, waardoor je wordt herinnerd aan het doel van het spel: de gangmakers naar je nachtclub lokken!
  • De spelregels zijn duidelijk beschreven, maar het zijn wel veel regeltjes en uitzonderingen op regeltjes! Je moet het spel een aantal keer spelen om alle mogelijkheden te leren kennen.
  • Het thema is een beetje vreemd, maar helpt je wel om de regels te onthouden: de grijze figuren zijn bodyguards die Brilli-Lilli beveiligen. Natuurlijk moeten zij Brilli-Lilli aan beide zijden blijven flankeren! Blonde Hans lokt iedereen met zijn muziek. Behalve Rode Lola: zij heeft het te druk met haar eigen performance!

negatief

  • De geluksfactor schuilt weer in het trekken van kaarten van de trekstapel. Je mag weliswaar je beurt gebruiken om kaarten te ruilen, maar wie garandeert je dat je dan wel de kaarten trekt waar je op zit te wachten?
  • Planning op de lange termijn is lastig: voor je het weet is de situatie op het spelbord weer compleet anders. Dan staat Lola opeens op de putdeksel, of Lilli op het veld bij Blonde Hans. Je moet het beste zien te maken van de situatie op het spelbord en de kaarten in je hand.
  • Om de geluksfactor wat te compenseren kan je meerdere rondes spelen. De korte spelduur nodigt daar zeker toe uit!

waardering van andere sites

spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
AnderSpel7 / 9
56789
spelwereld6½ / 8
5678
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
spieleteufel6 / 10
5678910
spieleteufel (HOlg)6 / 10
567910
boardgamegeek6 / 8
67
kulkmanns gamebox6 / 10
456789
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

De titel van het spel geeft de plaats en het tijdstip van de handeling aan: twee uur 's nachts op de Reeperbahn. De Reeperbahn is 'het' uitgaansgebied in Hamburg, Duitsland.

feitjes

weetjes

19-10-2006 itemKosmos presenteert Auf der Reeperbahn op Spiel 2006 in Essen.

verwijzingen

Kosmos
Rio Grande Games