doos

Reibach & Co.

Reibach & Co.

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Door het openen en uitbreiden van verschillende zaken proberen de spelers zoveel mogelijk geld te verdienen.

materiaal

90 businesskaarten in 10 kleuren, onderverdeeld in 9 kaarten per kleur, 5 multitalent-kaarten, 5 risico-kaarten, 10 Reibach-kaarten

kaart-achterkantkaart-reibachkaart-onroerendgoedkaart-contantenkaart-risico

begin

De businesskaarten zijn onderverdeeld in 10 verschillende kleuren, 9 kaarten in elke kleur. Daarnaast zijn er nog 5 multitalent-kaarten (= jokers), 5 risicokaarten en 10 Reibach-kaarten. De 10 Reibach-kaarten worden even terzijde gelegd. De overige 100 kaarten worden goed geschud en elke speler ontvangt 4 kaarten in zijn hand. Vervolgens worden er 3 kaarten in een open etalage neergelegd. In de rest van de kaarten worden de tien Reibach-kaarten ingeschud en als een gedekte stapel neergelegd.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt staan een speler 3 actiepunten (AP) ter beschikking. Hij kan zelf kiezen hoe hij deze aktiepunten gaat inzetten:

 • 2 AP: Kaart trekken van de dichte stapel.
 • 1 AP: Kaart trekken uit de etalage en de lege plaats direct opvullen met de bovenste kaart van de dichte stapel.
 • 1 AP: Kaart uit zijn hand dicht neerleggen (nieuwe zaak starten).
 • 1 AP: Kaart uit zijn hand open aanleggen (zaak uitbreiden).
Elke speler bouwt zijn eigen zaken op. De speler opent een nieuwe zaak door het neerleggen van een dichte kaart. De speler moet de kaart aan zijn medespelers tonen voordat hij deze gedekt voor zich neerlegt. Een speler mag niet meer dan 10 verschillende zaken openen, één voor elke kleur. De kleur van de gedekte kaart hoeft niet overeen te komen met de kleur van de kaarten die hier in de loop van het spel worden aangelegd.
De speler kan een zaak uitbreiden door er open kaarten van één bepaalde soort bij te leggen. De eerste open kaart moet altijd een businesskaart zijn. Elke volgende kaart mag een multitalent-kaart zijn. Deze jokerkaart telt mee voor het aantal kaarten in een zaak. Elke volgende kaart mag ook een risico-kaart zijn. Bij een telling ontvangt de speler voor deze zaak dubbele punten. De risico-kaart telt echter niet mee voor het aantal kaarten in een zaak èn de speler mag de zaak niet meer uitbreiden. De risico-kaart is de laatste kaart in een zaak!
Zodra een Reibach-kaart getrokken wordt, wordt deze terzijde gelegd. Bij de 4e, 7e en 10e Reibach-kaart wordt het spel direct onderbroken voor een telling.

Telling

 1. Elke speler die monopolie in een kleur heeft, ontvangt hiervoor 4 miljoen. De lengte van de rij speelt hierbij geen rol.
 2. Hebben twee of meer spelers dezelfde kleur, dan ontvangt de speler met de meeste kaarten in deze kleur 3 miljoen en de speler met de op één na langste rij 1 miljoen.
 3. Een risico-kaart verdubbelt de ontvangen geldsom voor de desbetreffende rij.
Bij de derde telling moet elke speler voor elke kaart in zijn hand 1 miljoen boete betalen en elke dichte kaart zonder open kaarten levert een boete van 2 miljoen.

eind

Het spel eindigt na de derde telling. De speler met het meeste geld is winnaar van het spel.

positief

 • De regels zijn simpel, het spel spelen is heel wat minder simpel. Elke beurt sta je voor de moeilijke keuze: zet je je 3 aktiepunten in om kaarten die je wilt hebben uit de etalage te nemen, of denk je dat de volgende telling snel komt en leg je nog gauw wat kaarten uit je hand voor je neer?
 • Altijd spannend wanneer de volgende Reibach-kaart getrokken gaat worden. Als je pech hebt, valt de telling steeds net voor je aan de beurt bent.

negatief

 • De afbeeldingen op de kaarten zijn niet echt flitsend. Ze zijn gewoon een beetje gedateerd. Daarnaast staat het thema (if any) helemaal los van de rest van het spel.
 • De geluksfactor schuilt in het trekken van kaarten van de dichte stapel. Aan de ene kant verhoogt dit de spanning: wanneer vindt de volgende telling plaats? Aan de andere kant kan de ene speler veel jokers en risicokaarten verkrijgen, terwijl de andere speler steeds naast het net vist. Kijk bij de varianten voor een mogelijke oplossing.
 • Het trekken van een kaart van de dichte stapel kost 2 AP. Dit is relatief veel: je weet van te voren niet welke kaart je gaat trekken. Voor hetzelfde aantal AP kun je twee kaarten uit de open etalage nemen. Kijk bij de varianten voor een mogelijke oplossing.

strategie

Kaarten in je hand leveren geen punten op, alleen de kaarten die open op tafel liggen worden bij een telling meegenomen. Zorg ervoor dat je bij de eerste telling(en) 1 of meer monopolieposities hebt.
Bewaar eventuele jokers tot na de tweede telling. Gebruik ze om de langste rij te verkrijgen.
Zorg ervoor dat je na de tweede telling zo snel mogelijk je kaarten uit je hand op tafel legt. Kaarten in je hand gaan je geld kosten!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
goodgameguide7 / 9
56789
spieletest7 / 10
5678910
speelduivel3 / 6
3456

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Probeer ook eens 1 of meer van de volgende varianten:

 1. Om de geluksfactor te verkleinen:
  Elke speler ontvangt 1 multitalent-kaart en 1 risico-kaart in zijn hand. Eventueel overgebleven multitalent-kaarten en risico-kaarten worden uit het spel genomen.
 2. Om de spanning verder op te voeren:
  Bij minder dan 5 spelers: Verwijder alle kaarten van (5 - het aantal spelers) kleur(en).
 3. Andere verdeling van de aktiepunten:
  Het trekken van een kaart van de dichte stapel kost 1 AP ipv 2 AP.
 4. Extra score-mogelijkheid:
  Bij een telling ontvangt de speler met de minste zaken 3 miljoen, de speler met de op een na minste zaken onvangt 1 miljoen. Bij gelijke stand wordt op dezelfde manier gehandeld als bij de andere score-mogelijkheden.
 5. Om de tellingen wat te spreiden:
  Voordat de Reibach-kaarten in de trekstapel worden geschud, wordt de stapel in 3 gelijke delen verdeeld. In het bovenste deel worden 3 Reibach-kaarten geschud, in het tweede deel komen ook 3 Reibach-kaarten, en in het laatste deel komen 4 Reibach-kaarten. Op deze manier komt de eerste telling nadat eenderde deel van de kaarten getrokken is.

algemeen

In 1997 brengt US Games Systems het kaartspel Reibach & Co. op de markt onder de naam Get the Goods.
In 2007 brengt Zoch zum Spielen het kaartspel Gloria Picktoria op de markt. Dit spel is een herziene uitgave van het kaartspel Reibach & Co., met prachtige tekeningen van Doris Matthäus. Het spelsysteem is grotendeels gelijk gebleven. Het spel wordt door 999Games op de Nederlandse markt gebracht onder de naam Hippe Kippen.

Get the Goods - US Games Systems

feitjes

weetjes

1996 itemReibach & Co. bereikt de vierde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1996.
1996 itemReibach & Co. bereikt de tweede plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1996.