doosbestel Risk - Bordspel bij bol.com

Risk

Risk

doosbestel Risk - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
60 - 240

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 33,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van legeraanvoerders en proberen als eerste de geheime opdracht die zij aan het begin van het spel hebben gekregen, te vervullen. De strijd tussen de verschillende legers wordt uitgevochten met behulp van de dobbelstenen.

materiaal

spelbord, dobbelstenen (drie rode en twee blauwe), opdrachtkaarten, 44 risk-kaarten en voor elke speler: 1 set legers in zijn spelerskleur

kaart01kaart02achterkant

begin

Het spelbord toont een kaart met de werelddelen onderverdeeld in 42 gebieden. Aan het begin van het spel krijgt elke speler enkele kaartjes met daarop gebieden waarop hij enkele legers in zijn spelerskleur mag plaatsen. Vervolgens ontvangt elke speler een geheim te houden opdracht die hij moet vervullen. Bijvoorbeeld: vernietig alle rode legers.

verloop

Risk wordt gespeeld in de richting van de klok.
Als de speler aan het begin van zijn beurt een compleet werelddeel bezit, ontvangt hij een aantal legers, afhankelijk van de grootte van het werelddeel. Bezit de speler bijvoorbeeld geheel Australië dan levert dit per beurt twee extra legers op.
In zijn beurt moet de speler één van de volgende akties uitvoeren:

 1. zijn legers versterken;
 2. aanvallen.
Ad 1. Per drie landen die de speler in bezit heeft, plaatst hij één leger in een eigen land naar keuze.
Ad 2. De speler geeft aan vanuit welk gebied hij aanvalt en met hoeveel legers. Het gebied dat wordt aangevallen moet grenzen aan het gebied van waaruit de aanval plaatsvindt (of er moeten stippellijnen lopen). Als de aanvaller met 3 of meer legers aanvalt, gooit hij met het maximale aantal van 3 dobbelstenen. De verdediger mag met maximaal 2 dobbelstenen verdedigen als hij meer dan 1 leger heeft staan in zijn gebied. Aanvallen met het gehele leger houdt in dat er altijd 1 leger moet blijven staan, een gebied kan niet onbeheerd achterblijven.
De aanvaller gooit eerst, de verdediger bepaalt hierna met hoeveel dobbelstenen hij verdedigt. Vervolgens worden beide worpen van hoog naar laag naast elkaar gelegd. De aanvaller moet voor elke dobbelsteen van de verdediger die gelijk of hoger is, een leger uit het aanvallende land verwijderen. En voor elke dobbelsteen van de verdediger die lager is, wordt een leger uit het verdedigende land verwijderd. Vervolgens bepaalt de aanvaller of hij stopt, nogmaals aanvalt of een ander gebied aanvalt.
Als de speler alle legers in een gebied heeft verslagen, mag hij met zijn legers het overwonnen gebied intrekken.
Wanneer de speler in zijn beurt minstens 1 gebied heeft gewonnen, dan ontvangt hij een kaart. De kaarten tonen afbeeldingen van de cavalerie, de artillerie of de infanterie. Aan het begin van zijn beurt ontvangt de speler bij het inleveren van 3 dezelfde kaarten of van 3 verschillende kaarten extra legers.

eind

Het spel eindigt als een speler aan het eind van zijn beurt zijn opdracht heeft vervuld. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • Risk geniet al tijdenlang een grote populariteit en kan ondertussen onder de klassiekers worden gerekend.
 • Je kunt elkaar behoorlijk dwarszitten en proberen onderling afspraken te maken. Maar of iedereen zich daar ook aan houdt …

negatief

 • De geluksfactor schuilt natuurlijk in de worpen met de dobbelsteen. Daarnaast kan je geluk hebben bij het verdelen van de landen, met het trekken van de kaarten en ook is de ene opdracht makkelijker te volbrengen dan de andere!
 • Als al je legers zijn verslagen lig je uit het spel. De speler die er het eerst uitligt moet dus even geduld hebben.

waardering van andere sites

spellengek (Wendy)4 / 5
2345
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
speelduivel3 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
spieleteufel5 / 10
5678910
spielephase3 / 6
3456
spelwereld5 / 8
5678
boardgamegeek5½ / 8
67
spieletest4 / 10
5678910

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het verdient aanbeveling van te voren de spelregels door te spreken om te voorkomen dat tijdens het spel misverstanden ontstaan. In de loop van de tijd hebben veel spelers eigen huisregels ontwikkeld, en ook de spelregels zijn bij nieuwe edities op sommige punten wat aangepast.

algemeen

Risk is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen, van luxe-edities met 'echte' legeronderdelen tot meer nostalgische edities met echte houten legers. Inmiddels is het populaire bordspel ook omgezet in een PC-spel. Regelmatig verschijnen nieuwe varianten op het basisspel zoals een 'Lord of the Rings'- of Starwars-editie. Een kleine greep:

 • Risk 2210 A.D. (2001, Avalon Hill): het spel speelt zich af in de verre toekomst.
 • Risk GodStorm (2004, Avalon Hill): gebaseerd op oude goden en de oude aarde.
 • Risk the Lord of the Rings (2002, Hasbro): het spel speelt zich af in Midden Aarde. De uitbreiding Lord of the Rings Expansion Set (2003, Hasbro) maakt het spel speelbaar voor twee personen.
 • Star Wars Risk (2005, Parker): het spel speelt zich af geheel in de stijl van Star Wars.

Risk Deluxebestel Risk (toys) bij bol.comRisk 2210 ADRisk Godstormbestel Risk Godstorm (toys) bij bol.comLord of the Rings RiskLord of the Rings Risk - uitbreidingRisk 2 - PC-spelbestel Risk 2 (computer) bij bol.comStarwars Riskbestel Star Wars Risk (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  1959
 • ontwerper
  Albert Lamorisse, Michael I. Levin
 • uitgever

verwijzingen

Veel links over Risk
Zoek Risk op eBay.nl
Hasbro
Parker
www.spellink.nl