doosbestel ThinkFun Brainteasers - River Crossing bij bol.com

River Crossing - The Perilous Plank Puzzle

River Crossing - The Perilous Plank Puzzle

doosbestel ThinkFun Brainteasers - River Crossing bij bol.com

aantal spelers

spelers
1

speelduur

duur
5 - 15

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 31,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De speler probeert door het handig verleggen van planken de wandelaar naar de overkant van de rivier te brengen.

materiaal

1 spelbord, 1 opbergzakje, 40 opdrachtkaarten, 20 boomstronken, 5 magnetische planken en 1 mannetje met magnetische voeten.

kaart

begin

De speler kiest één van de 40 opdrachtkaarten en legt deze op het spelbord. Vervolgens wordt een boomstronk in elke zichtbare uitsparing geplaatst, en een plank op de aangegeven plaats tussen twee boomstronken. De overige stronken en planken worden terzijde gelegd. Deze worden bij deze opdracht niet gebruikt. Het mannetje staat op de rivieroever met het opdrachtnummer.

verloop

fotospelsituatie

De speler probeert het mannetje over de aanwezige planken naar de overkant van de rivier te brengen. Hierbij gelden de volgende regels:

 • Het mannetje kan alleen via een plank van de ene boomstronk naar de andere boomstronk lopen. Het mannetje kan dus niet springen of zwemmen.
 • Het mannetje kan maximaal één plank tegelijk oppakken en meenemen vanaf een aangrenzende boomstronk.
 • Het mannetje kan deze plank weer passend tussen twee boomstronken plaatsen, maar alleen vanaf een aangrenzende boomstronk. De planken kunnen niet diagonaal of over elkaar heen worden geplaatst.

eind

Als het mannetje de overkant van de rivier heeft bereikt, kan een volgende opdracht worden gekozen.

positief

 • De moeilijkheidsgraad van de opdrachten loopt langzaam op. Je kunt dus met eenvoudige opdrachten beginnen.
 • Voor elke opdracht staat één van de mogelijke oplossingen in het spelregelboekje, voor het geval dat je er echt niet uitkomt! Maar het begrijpen van de code waarin de oplossingen worden gegeven is een puzzel op zich!
 • Het spelmateriaal is zo gemaakt, dat de stronken, planken en de wandelaar makkelijk kunnen worden opgepakt om op een andere plek te worden neergelegd.

negatief

Het zou makkelijk zijn geweest als er een schuif onder het spelbord zou zitten, waar de opdrachtkaarten handig in kunnen worden opgeborgen, net zoals dat bij Rush Hour mogelijk is. Ook een deksel op het spelbord zou handig zijn geweest. Nu komt al het spelmateriaal los in het bijgeleverde zakje te zitten.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
56789
spellenhoek5 / 6
3456
speelduivel4 / 6
3456
spieletest8 / 10
5678910

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

ThinkFun heeft een junior versie uitgebracht. Deze versie bevat veertig opdrachtkaarten voor zowel beginners als experts. Het mannetje is vervangen door een jongen en meisje, die een kat moeten redden!

River Crossing Jr.

feitjes

 • jaar van uitgave
  2002
 • ontwerper
  Andrea Gilbert
 • vormgeving
  Spence Snyder
 • uitgever

uitbreiding

ThinkFun heeft een uitbreiding uitgebracht: River Crossing 2 aanvulset. Deze aanvulset bevat veertig nieuwe opdrachtkaarten. Niet alleen de wandelaar moet naar de overkant van de rivier, maar ook zijn hond moet de overkant zien te bereiken. Prijsindicatie: 16 Euro.

Uitbreiding River Crossing 2bestel River Crossing aanvulset (toys) bij bol.com

weetjes

01-06-2004 itemRiver Crossing is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2004 in de categorie 8 jaar - 12 jaar.

verwijzingen

Online Plank puzzels spelen
Online River Crossing spelen
ThinkFun
www.spellink.nl