doosbestel Carcassonne - De Rivier II bij bol.com

Carcassonne, De Rivier


Uitbreiding op Carcassonne

Carcassonne, De Rivier


Uitbreiding op Carcassonne

doosbestel Carcassonne - De Rivier II bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
4,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De 12 tegels uit deze kleine uitbreiding vormen samen een rivier en vervangen de starttegel. Het spel verloopt verder volgens de regels van het basisspel.

materiaal

12 tegels met een rivier, waaronder een bron en een meer

riviertegel01riviertegel02riviertegel03

begin

De bron fungeert als starttegel; leg deze open in het midden van het speelveld. Het meer is de eindtegel, deze wordt apart gehouden. De overige riviertegels worden gedekt op een stapel gelegd. De spelers pakken om de beurt een tegel van de stapel, leggen deze aan en kunnen hierop een spelstuk plaatsen. Op de rivier zelf kan geen spelstuk worden geplaatst. En de rivier kan niet van richting veranderen, dat wil zeggen als de rivier van boven naar beneden stroomt, kan hij of naar links of naar rechts stromen maar niet meer omhoog of de andere kant op.

verloop

Als de rivierkaarten op zijn, wordt het meer aangelegd en gaat het spel met de basisset verder. De starttegel kan hierbij als eerste worden aangelegd.

positief

  • Door het spel te beginnen met de Rivier ontstaan meer mogelijkheden om de eerste kaartjes aan te leggen. Dit geeft weer een heel andere dimensie aan het spel.
  • Op enkele tegels wordt de rivier overkruisd door een straat. Hierdoor wordt het weiland in kleinere weilanden verdeeld, zodat de kans op één groot weiland wordt verkleind.
  • Deze uitbreiding beïnvloedt het spelverloop niet zo sterk als bijvoorbeeld de uitbreiding De Graaf van Carcassonne. Net als bij deze uitbreding heb je aan het begin van het spel meer mogelijkheden om de eerste tegels aan te leggen.

negatief

Deze uitbreiding voegt niet echt veel toe. Voor spelers die vaak Carcassonne op tafel leggen, kan deze uitbreding echter een leuke afwisseling vormen.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)6 / 6
345
jeux 2 rody4 / 5
345
hall90004½ / 6
345
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
speelduivel3 / 6
3456
truus en truus4 / 9½
6789

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

  • Deze kleine uitbreiding hoort bij het spel Carcassonne.
  • De uitbreiding De Rivier was verkrijgbaar op het 10e Spellenspektakel in 2001. Daarnaast bevat de uitbreidingset van Carcassonne van 999Games ook de tegels van De Rivier. Maar je kunt ook de tegels downloaden en in elkaar knutselen. Dat de zo geknutselde rivierkaartjes te onderscheiden zijn van de basisset is geen bezwaar, want de sets worden na elkaar neergelegd.
  • Tijdens het Spellenspektakel 2005 in Eindhoven was de uitbreiding Carcassonne Rivier II te verkrijgen als je een aantal spellen in hun stand had gespeeld. De uitbreiding bevat 12 nieuwe tegels. Enkele tegels komen overeen met de tegels van De Rivier. Sommige tegels bevatten een element uit één van de volgende uitbreidingen, zoals een weiland met varkens, bekend uit de uitbreiding Kooplieden & Bouwmeesters. Daarnaast bevat de set een tegel waardoor de rivier zich splitst in twee afzonderlijke rivieren. Deze uitbreiding kan in combinatie met alle andere uitbreidingen worden gespeeld.

Basisspel Carcassonnebestel Carcassonne (toys) bij bol.comUitbreiding Carcassonnebestel Carcassonne; Uitbreiding (toys) bij bol.comKooplieden & Bouwmeestersbestel Carcassonne; Uitbreiding Kooplieden en Bouwmeester (toys) bij bol.comHeruitgave Der Fluss II

feitjes

weetjes

28-10-2005 item999Games presenteert Carcassonne - De Rivier II op Spellenspektakel 2005 in Eindhoven.
13-10-2005 itemHans im Glück presenteert Carcassonne - Der Fluss II op Spiel 2005 in Essen.
02-11-2001 item999Games presenteert Carcassonne - De Rivier op Spellenspektakel 2001 in Eindhoven.
18-10-2001 itemHans im Glück presenteert Carcassonne - Der Fluss op Spiel 2001 in Essen.

verwijzingen

Hans im Glück
Rio Grande Games
999Games
www.spellink.nl