doosbestel Robo Rally bij bol.com

RoboRally

RoboRally

doosbestel Robo Rally bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
60 - 120

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 43,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

Elke speler programmeert zijn robot om zo snel mogelijk de controlepunten in de fabriekshal te bereiken. De fabriekshal zit vol gevaren en de andere robots kunnen je danig in de weg zitten.

materiaal

4 spelborden, 84 programmeerkaarten, 6 checkpoints, 36 schadepunten en voor iedere speler 1 robot, 1 overzichtskaart, 1 back-up, 1 programmeerhulp en 3 levenspunten

draai01draai02terugvooruit01vooruit02veld-laserveld-muurveld-lopendebandveld-pusherveld-reparatie

begin

De spelers bepalen op welk spelbord wordt gespeeld en waar de controleposten worden neergelegd. Ook is het mogelijk het speelveld te vergroten door spelborden aan elkaar te plaatsen. Elke speler plaatst zijn robot op het aangewezen startveld. De programmeerkaarten worden geschud en op een gedekte stapel geplaatst.

verloop

spelbord

Het spel bestaat uit meerdere ronden en elke ronde bestaat uit 2 fasen: een programmeerfase en een uitvoeringsfase.

De programmeerfase

Elke speler ontvangt 9 programmeerkaarten. Op elke programmeerkaart staat aangegeven welke actie een robot moet uitvoeren: 1 of meer stappen naar voren, 1 stap naar achteren, een kwartslag naar links of juist naar rechts of 180 graden draaien. Ook staat op de kaart een waarde aangegeven. Elke speler kiest 5 kaarten en legt deze op een gewenste volgorde gedekt op tafel. De overige kaarten komen terug op voorraad.

De uitvoeringsfase

De uitvoeringsfase bestaat uit 5 beurten. In de eerste beurt draaien de spelers tegelijk hun eerste programmeerkaart om. De speler met de kaart met de hoogste waarde laat zijn robot als eerste het programma uitvoeren dat op de kaart staat aangegeven. De robot ondervindt nog geen invloed van elementen in de fabriek, die treden pas in werking als alle spelers de eerste beurt hebben uitgevoerd. Komt robot A onderweg robot B tegen dan duwt robot A robot B net zo lang voor zich uit, tot het programma van robot A helemaal is uitgevoerd. Valt de robot in een afvulput of van het bord dan is de robot vernietigd. Een muur stopt de beweging van de robot. Als alle spelers hun eerste programma hebben afgedraaid, komt de fabriekshal tot leven. De elementen worden één voor één uitgevoerd. Als een robot op een veld staat met een laser, dan ontvangt de speler 1 schadepunt.
Vervolgens wordt de tweede kaart omgedraaid en wordt de tweede beurt uigevoerd. Eindigt een speler aan het eind van 5 beurten op een reparatieveld, dan mag hij 1 of 2 schadepunten inleveren en de speler mag hier een back-up achterlaten. Als de robot vernietigd wordt, kan hij vanaf dit punt opnieuw vertrekken. Heeft een speler in totaal meer dan vier schadepunten, dan wordt het vijfde programmapunt geblokkeerd: deze kaart blijft liggen in de volgende programmeerfase! Daarnaast ontvangt de speler voor elk schadepunt een programmeerkaart minder, dus bij 3 schadepunten ontvang je nog maar 6 kaarten, waarmee je een programma van vijf kaarten moet neerleggen. Bij tien schade is de robot vernietigd. De programmeerkaarten worden geschud en elke speler ontvangt zijn kaarten. De volgende ronde kan beginnen.

eind

Het spel eindigt zodra een speler het laatste controlepunt heeft bereikt. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

De robotjes zien er erg grappig uit. Elke robot heeft een eigen karakter en gaat zijn eigen leven leiden. De verschillende spelelementen zijn afgestemd op het thema robot (back-up, shut-down, lasers) en fabriekshal (lopende band, afvalputten, shredders).
De elementen in een fabriekshal (spelbord) staan vast, maar door het aan elkaar leggen van meerdere spelborden en het anders plaatsen van de controlepunten, start elk spel met een nieuwe situatie.

negatief

Speel je met mensen die erg lang nadenken en alle mogelijkheden willen nagaan, dan kan de programmeerfase wel heel lang duren.
De eerste keer dat je het spel speelt is het lastig te zien wat het effect van een bocht in de lopende band voor effect heeft. En een vergissing met een draaikaart (oeps, de bedoeling was linksom) is zo gemaakt en kan desastreuze gevolgen hebben.
De factor geluk is wel erg groot. Als je pech hebt staat je robot een ronde lang rondjes te draaien. Ook is het lastig van te voren te bedenken wat je medespelers gaan doen. Voor je het weet wordt je robot weggeduwd en draait je programma in de soep.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
5678910
speljournaal5 / 5
2345
spiele-truhe6 / 6
3456
vlaams spellenarchief4 / 4
234
speelduivel5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek7 / 8
67
spellenclub139 / 10
789
spieleteufel8 / 10
5678910
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
hall90004½ / 6
345
truus en truus7½ / 9½
6789
spellengek (wendy)3 / 5
2345
AnderSpel6 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)1 / 5
2345

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

In de spelregels worden enkele varianten genoemd. Je kunt afspreken dat de robots van lasers worden voorzien waarmee ze de robots van medespelers beschieten en zo extra schade kunnen toebrengen. Daarnaast kunnen de robots tijdens een shut-down herstellen van hun schade.

algemeen

De uitvoering van Wizards of the Coast is veel uitgebreider dan de door Amigo Spiele en 999Games uitgebrachte versies. Zo bevat het spel standaard aktiekaarten. De spelborden zijn wel dubbelzijdig wat de mogelijkheden voor het samenvoegen van velden tot een groter parcours limiteert.
De remake van RoboRally Avalon Hill is uitgebracht. Het spel is geschikt voor 2 tot 8 spelers en bevat onder andere 4 dubbelzijdige fabriekshallen en 8 plastic Robots. Meer informatie hierover vind je op hun RoboRally webpagina's.

remake - Avalon Hill

feitjes

uitbreiding

Wizards of the Coast heeft een aantal uitbreidingen uitgebracht: Armed & Dangerous, Crash & Burn, Grand Prix en Radioactive met veel nieuwe fabriekshallen vol nieuwe gevaren en mogelijkheden. Meer informatie hierover vind je op hun RoboRally homepage.

uitbreiding Crash & Burn

weetjes

03-02-2000 itemAmigo Spiele presenteert de uitbreiding RoboRally - Crash & Burn op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.
21-10-1999 itemAmigo Spiele presenteert RoboRally op Spiel 1999 in Essen.

verwijzingen

Wizards of the coast - RoboRally homepage
Info nieuwe uitgave Roborally
Wizards of the Coast
999Games
Amigo Spiele
Avalon Hill
www.spellink.nl