doosbestel Rolit Classic bij bol.com

Rolit

Rolit

doosbestel Rolit Classic bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
16,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het taktisch plaatsen van Rolit-ballen aan het eind van het spel de meeste Rolit-ballen in hun spelerskleur op het spelbord te hebben liggen.

materiaal

spelbord, 64 Rolit-ballen

begin

Het spelbord toont een rooster van 8×8 vakken. In de middelste vier vakken worden vier Rolit-ballen met de verschillende kleuren naar boven geplaatst. Elke speler kiest een spelerskleur. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt plaatst de speler een Rolit-bal met zijn kleur naar boven op een leeg vak op het spelbord. Hij mag een Rolit-bal op een vak plaatsen als hij daarmee één of meer Rolit-ballen van zijn medespeler(s) insluit tussen een eigen Rolit-bal en de zojuist geplaatste Rolit-bal. Alle ingesloten Rolit-ballen worden nu gedraaid, zodat de kleur van de actieve speler boven ligt.
Als een speler volgens deze regel geen Rolit-bal kan plaatsen, mag hij een Rolit-bal op een vak naar keuze plaatsen, naast een willekeurige andere Rolit-bal. De beurt gaat nu naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als alle vakken zijn bezet. De speler die de meeste Rolit-ballen met zijn kleur boven op het spelbord heeft liggen, is de winnaar van het spel.

positief

  • De regels zijn simpel. Je kan direct met spelen beginnen. Maar het spel winnen is heel wat minder simpel.
  • Net zo als Exago kan worden omschreven als Vier op 'n rij voor meer spelers, zo kan Rolit worden omschreven als Othello voor meer spelers. Het spelmateriaal zit vernuftig in elkaar. Elke Rolit-bal heeft vier kleuren en past zodanig in een vak op het spelbord, dat deze in elke gewenste kleur kan worden gedraaid.

negatief

  • Je moet er even aan wennen dat je door het plaatsen van een Rolit-bal, Rolit-ballen in verschillende andere kleuren kunt insluiten en draaien. Hierdoor zal je niet zo snel een Rolit-bal in een posititie krijgen, die je niet meer kan worden afgenomen. De vier hoeken vormen hierop een uitzondering, die daarmee een uiterst sterke positie innemen.
  • Speel je met vier spelers, dan verloopt het spel chaotisch. Je moet maar afwachten of er in je beurt nog wel Rolit-ballen in jouw kleur op het spelbord liggen! Speel je met twee spelers, dan komt het daarentegen meer aan op inzicht en taktiek. Wanneer je als beginneling tegen een meer ervaren speler speelt, ben je kansloos. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!

waardering van andere sites

speelduivel3 / 5
1234
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Wendy)3 / 4
1234
spellengek (dagmar)3 / 4
1234
AnderSpel7 / 9
5678
spieletest7 / 10
45678910
spellenhoek3 / 5
345
spielephase3 / 6
345

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

  • De reisuitvoering bevat een handige klep aan de onderkant voor de rolit-ballen.
  • Rolit is ook verkrijgbaar voor de jongste spelers: rolit junior. Nu nog leuker met de vrolijke beestenboel van apen olifanten, leeuwen en krokodillen!

Rolit Travel Luxe (reisuitvoering)Rolit Prestigebestel Rolit Prestige (toys) bij bol.comRolit Juniorbestel Rolit Junior (toys) bij bol.com

feitjes

verwijzingen

Goliath Games
Piatnik
Parker
www.spellink.nl