doosbestel Rozenkoning bij bol.com

Rozenkoning

Rozenkoning

doosbestel Rozenkoning bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
25 - 30

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
19,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen met het uitspelen van kaarten op het bord zo groot mogelijke aaneengesloten gebieden te creëren.

materiaal

1 spelbord, 1 kroonsteen, 52 spelstenen (dubbelbedrukt), 24 machtkaarten (=richtingkaarten) , voor elke speler: 4 heldenkaarten (=overnamekaarten)

machtkaart01machtkaart02machtkaart03lancasteryorkstenen

begin

De richtingkaarten worden geschud, elke spelers krijgt 5 richtingkaarten die open worden neergelegd, de overige richtingkaarten vormen een gedekte stapel. De spelers krijgen hun 4 overnamekaarten. De spelstenen worden klaargelegd. De ene speler gebruikt de rode zijde, de andere speler de witte. De gele kroon wordt op het midden van het spelbord geplaatst.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt moet de speler één van de volgende acties uitvoeren:

  1. Richtingkaart uitspelen en de kroon verplaatsen naar een leeg vakje op het bord.
  2. Nieuwe kaart trekken.
  3. Overnamekaart uitspelen en de kroon verplaatsen naar een door de medespeler bezet vakje op het bord.
Kan de speler geen van bovenstaande acties uitvoeren dan moet hij zijn beurt voorbij laten gaan. Kunnen beide spelers geen actie uitvoeren dan is het spel ten einde.
  1. Richtingkaart uitspelen: Op een richtingkaart staat aangegeven in welke richting de kroon bewogen moet worden, en hoeveel vakjes. De speler kiest een richtingkaart en legt die open op de aflegstapel. Vervolgens beweegt hij de kroon in de aangegeven richting, precies het aangegeven aantal vakjes. De plaats van bestemming moet op het bord liggen en nog onbezet zijn. Hier plaatst de speler een spelsteen met zijn kleur naar boven en de kroon wordt hierop geplaatst.
  2. Nieuwe kaart trekken: Als een speler minder dan 5 richtingkaarten bezit, mag hij een nieuwe kaart trekken. Zijn de richtingkaarten op, dan wordt de aflegstapel geschud en in een nieuwe gedekte stapel gelegd.
  3. Overnamekaart uitspelen: Een overnamekaart wordt samen met een richtingkaart uitgespeeld. Nu mag de kroon wel op een door de medespeler bezet vakje eindigen. De daar aanwezige steen wordt omgedraait, zodat de eigen kleur boven komt te liggen. De gespeelde overnamekaart wordt uit het spel genomen.

eind

Het spel eindigt als geen van beide spelers een actie kan uitvoeren of zodra alle spelstenen op zijn. Vervolgens worden de punten geteld. Voor elk aaneengesloten gebied ontvangt de speler een aantal punten gelijk aan het kwadraat van het aantal spelstenen in dat gebied. Winnaar is degene met de meeste punten.

strategie

Eén groot gebied levert meer punten op dan veel kleine. Probeer daarom kleinere gebieden met elkaar te verbinden tot één grote.
Maak gebruik van het feit dat je de richtingkaarten van je medespeler kunt zien. Probeer bijvoorbeeld te voorkomen dat jouw actie je medespeler in staat stelt twee van zijn gebieden met elkaar te verbinden. Daarnaast kan je proberen de kroon zo op het bord te plaatsen dat je medespeler gedwongen wordt zijn overnamekaarten uit te spelen op vakjes die voor jou toch niet interessant zijn, zodat hij ze later in het spel niet kan gebruiken voor vakjes die voor jou wel cruciaal zijn.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
goodgameguide8 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
speelduivel4 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellenclub138 / 10
789
spellenhoek4 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
truus en truus7 / 9½
6789
spelwereld6 / 8
5678
spieleteufel5 / 10
5678910

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

  1. Gedekte richtingkaarten: De spelers houden hun richtingkaarten voor elkaar verborgen door ze in hun hand te nemen. Op deze manier moet je er rekening mee houden dat de kroon naar alle richtingen verplaatst kan worden. Zo kom je nog eens voor verrassingen te staan!
  2. Vier spelers variant: De spelers die tegen over elkaar zitten vormen een team. De teamgenoten spelen met dezelfde kleur. Ze hebben elk hun eigen richtingkaarten maar delen de overnamekaarten. De spelers ontvangen elk 3 richtingkaarten die open worden neergelegd. Voor het overige gelden dezelfde spelregels als bij een spel voor 2 spelers, maar nu is het absoluut niet toegestaan te overleggen.

algemeen

  • Rosenkönig is een heruitgave van het spel Texas, ook van de hand van Dirk Henn en uitgegeven onder het db Spiele label.
  • Rosenkönig is in 2007 bij Kosmos verschenen in een nieuwe look. Het spelmateriaal en de regels lijken niet veranderd.

nieuwelook

feitjes

weetjes

21-10-1999 itemKosmos presenteert Rosenkönig op Spiel 1999 in Essen.

verwijzingen

999Games
Kosmos
Tilsit
www.spellink.nl