doosbestel Rummikub Original bij bol.com

Rummikub

Rummikub

doosbestel Rummikub Original bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 3

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 33,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het maken van reeksen en combinaties als eerste al hun spelstenen op het speelveld te plaatsen.

materiaal

106 spelstenen (onderverdeeld in twee sets met waarde 1-13 in de kleuren rood, geel, blauw en zwart en twee jokers) en voor elke speler: 1 opzetplankje

spelstuk01spelstuk02spelstuk03

begin

De 106 spelstenen worden gedekt op voorraad gelegd. Elke speler trekt 14 stenen en plaatst deze op zijn opzetplankje. Elke steen toont een kleur (rood, geel, blauw of zwart) en een waarde (1 - 13). Daarnaast zijn er twee jokers, die elke waarde en elke kleur kunnen aannemen.

verloop

fotospelsituatie

Elke speler moet in zijn eerste beurt voor minstens 30 punten neerleggen, door één of meer rijtjes of series neer te leggen. Een serie bestaat uit ten minste drie spelstenen met dezelfde waarde in verschillende kleuren. Een rijtje bestaat uit ten minste drie stenen in dezelfde kleur en met oplopende waarde. Als hij dat niet kan, moet hij een spelsteen van de voorraad nemen.
Na zijn eerste zet, mag de speler in zijn beurt ook combinaties maken met stenen die reeds zijn gespeeld. Daarbij moet hij ervoor zorgen dat aan het eind van zijn beurt weer alleen toegestane series en rijtjes op het speelveld liggen. In zijn beurt moet de speler ten minste één spelsteen passend neerleggen. Als hij dat niet kan, moet hij een spelsteen van de voorraad nemen.

eind

De speler die het eerst al zijn stenen passend heeft neergelegd, is de winnaar van het spel.

positief

 • De spelregels van Rummikub zijn eenvoudig en snel te leren. Iedereen kan gelijk meedoen.
 • De spelstenen zijn sober uitgevoerd, passend bij het abstracte karakter van het spel. De spelstenen zijn van stevig en kunnen makkelijk worden opgepakt.
 • De factor geluk ligt in het trekken van een spelsteen van de voorraad. Als je pech hebt is dit precies dezelfde steen die je al op plankje hebt staan. Heb je geluk, dan kan je in je volgende beurt een aantal mooie combinaties maken. Maar om te zien welke combinaties je kunt leggen, heb je wel wat inzicht nodig.
 • Kortom, het spel biedt een leuke mix van inzicht en geluk. Een prima spel voor de hele familie

negatief

 • Bij slecht licht zijn de kleuren zwart en blauw niet goed van elkaar te onderscheiden. Vervelend als je hier halverwege het spel achterkomt.
 • Op de speldoos staat aangegeven dat het spel vanaf 6 jaar kan worden gespeeld. Toch denk ik dat het voor kinderen van deze leeftijd nog knap lastig kan zijn om goed overzicht te hebben. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!
 • Om te voorkomen dat een speler wel erg veel tijd neemt voor zijn beurt, kan je met een zandloper werken.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
56789
spieletest8 / 10
5678910
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456
spielephase3 / 6
3456

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Rummikub is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: van luxe-editie tot reisuitvoering.

Rummikub - reisuitvoeringbestel Rummikub (reisuitvoering) (toys) bij bol.comMy First Rummikubbestel Rummikub My First dierenfiguren (toys) bij bol.comRummikub Sesamstraatbestel Rummikub Sesamstraat (toys) bij bol.comzandloperscoreblokRummikub XPbestel Rummikub XP (toys) bij bol.comRummikub De Luxebestel Rummikub De Luxe (toys) bij bol.comRummi - Clown games

feitjes

 • jaar van uitgave
  1980
 • ontwerper
  Ephraim Hertzano
 • uitgever

verwijzingen

Goliath Games
www.spellink.nl