intro
De spelers proberen door het handig uitspelen van hun ridders zoveel mogelijk roem te vergaren. Alleen ridders die een land verdedigen tellen aan het eind van het spel als pluspunten, ridders die onderdeel uitmaken van een aanvalsleger zijn neutraal en niet ingezette ridders tellen als minpunten!
materiaal
6 dubbelzijdig bedrukte landschapskaarten, 5 sets van 12 ridderkaarten en 32 roemfiches
begin
Elke speler ontvangt een set ridderkaarten in zijn hand. Elke ridderkaart heeft een kleur en een waarde. Elke set bevat 12 kaarten met dezelfde verdeling over de waarde van de kaarten, maar met een andere kleurverdeling.
De 6 landenkaarten worden klaargelegd. De spelers kunnen per kaart beslissen of de zijde met het kroontje of juist de zijde zonder kroontje naar boven wordt gelegd. Elke landenkaart heeft een eigen kleur. Deze bepaalt door welke kleur ridders dit land kan worden aangevallen. Daarnaast staat linksonder aangegeven hoeveel roempunten de bezitter van dat land elke beurt verkrijgt, in het midden staat een speciale eigenschap die de bezitter van dat land kan gebruiken en rechtsonder staat een speciale eigenschap aangegeven die moet worden gevolgd bij de puntentelling aan het einde van het spel.
Vervolgens wordt een overgebleven set ridderkaarten over de landenkaarten verdeeld: bij elk land komen twee verschillend gekleurde ridders te liggen, waarbij de bovenste ridder dezelfde kleur moet hebben als het land. Dit zijn de verdedigingslegers van de landen en vormen de startopstelling.
verloop
Saga wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt voert de speler de volgende akties uit:
- Roempunten verkrijgen.
- Ridderkaart uitspelen.
- Land veroveren.
- Vrije ridder rekruteren.
Ad 1: Als de speler aan het begin van zijn beurt één of meer landen in bezit heeft, ontvangt hij daar het afgebeelde aantal roempunten voor.
Ad 2: De speler moet een kaart uit zijn hand uitspelen en daarmee een aanvalsleger opstarten of een aanvalsleger versterken. De kleur van de eerste kaart van een aanvalsleger bepaalt welk land wordt aangevallen. Elke volgende kaart, die dit leger komt versterken, moet een andere kleur hebben. In elk aanvalsleger kan dus maximaal één kaart van een bepaalde kleur voorkomen.
Ad 3: Zodra een speler een aanvalsleger heeft opgebouwd dat een hogere totaalwaarde heeft dan het verdedigingsleger, is het betreffende land veroverd. De speler ontvangt het land en zijn aanvalsleger is hiermee een verdedigingsleger geworden. Als het land uit de beginopstelling wordt genomen, worden de hierbij liggende ridderkaarten 'vrije ridders'. Deze kunnen door de spelers worden gerekruteerd. Als het land bij een medespeler wordt weggenomen, moet deze de ridderkaarten van zijn verslagen verdedigingsleger weer op hand nemen.
Ad 4: De speler mag een vrije ridder op handen nemen tegen betaling van de waarde in roempunten. Deze aktie mag voor of na aktie 2 worden uitgevoerd.
eind
Het spel eindigt direct nadat een speler zijn laatste ridderkaart uit zijn hand heeft gespeeld. Een eventuele verovering wordt nog uitgevoerd. Nu worden de punten geteld: elke speler telt zijn verkregen roempunten bij de waarde van de ridderkaarten in zijn verdedigingsleger(s). Let op: ridders van aanvalsleger(s) worden niet meegeteld! De waarde van zijn handkaarten tellen als minpunten. Sommige landen hebben een speciale eigenschap die extrra punten oplevert of juist minder. De speler met de meeste punten is de winaar van het spel.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]