doos

Salomons Oordeel

Salomons Oordeel

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen de stenen in de geheime opstelling van hun medespeler(s) te raden en zelf tot het einde van het spel één of meer stenen ongeopend te houden.

materiaal

30 spelstenen (in 5 kleuren de cijfers 1-5 en een joker)

spelstenen

begin

De 30 stenen worden gedekt neergelegd en geschud. Elke steen toont een cijfer (1-5) of een 'alziend oog' in één van de 5 kleuren.
In een spel met 4 spelers ontvangt elke speler gedekt 7 willekeurige stenen (9 stenen bij 3 spelers of 10 stenen bij 2 spelers). De overgebleven stenen blijven gedekt liggen.
Elke speler bouwt een geheime opstelling op een denkbeeldig rooster, waarbij de stenen in dezelfde kleur op dezelfde horizontale lijn komen te staan en dezelfde cijfers in dezelfde vertikale lijn. Het 'alziend oog' telt als joker en kan elke waarde aannemen.

verloop

fotospelsituatie

Salomons Oordeel wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt wijst de speler bij één van zijn medespelers een steen aan, en spreekt een vermoeden uit. De medespeler moet nu zeggen of het juist is.

  • Als het vermoeden niet juist is, moet de actieve speler één van zijn eigen stenen open neerleggen en deze vervolgens aan de betreffende medespeler geven, die de steen op de juiste plaats in zijn geheime opstelling moet neerleggen. Als hier een 'alziend oog' ligt, wordt deze open in het midden van het speelveld neergelegd. De beurt gaat naar de volgende speler.
  • Als het vermoeden wel juist is, legt de medespeler de aangewezen steen open neer. De actieve speler mag kiezen of hij nogmaals een vermoeden uitspreekt of dat de beurt naar de volgende speler gaat.

eind

Het spel eindigt als nog bij één speler één of meer stenen ongeopend zijn. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn simpel en zo uitgelegd. Voor de jongste spelers biedt het basisspel (zonder de stenen met het alziend oog) voldoende uitdaging, meer gevorderde spelers kunnen na een proefronde direct doorspelen met het volledige spel.
  • Het spelmateriaal is goed verzorgd: de plastic stenen zijn lekker groot, en blijven mooi rechtop staan.
  • Voor de liefhebbers van een kleine breinbreker is Salomons Oordeel een prima spel voor tussendoor.

negatief

  • Wat mist, is een soort legvel. Nu is niet altijd goed te zien welke stenen op één lijn staan.
  • Als een medespeler bij jou een steen fout raadt, moet je een steen van zijn opstelling in jouw opstelling plaatsen. Hiermee geef je wellicht informatie weg, die je liever geheim had willen houden. Als je dit erg vervelend vindt, kan je één van de varianten proberen.
  • Als al de stenen in je opstelling zijn onthuld, lig je direct uit het spel. Gelukkig duurt een spelronde niet lang: tijd voor revanche!

waardering van andere sites

AnderSpel6 / 9
56789
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

  1. Als het vermoeden niet juist is, moet de actieve speler één van zijn eigen stenen open neerleggen, waarna de beurt naar de volgende speler gaat. Hij geeft de steen dus NIET aan de betreffende medespeler.
  2. De speler mag in zijn beurt niet als eerste een vermoeden uitspreken bij de speler bij wie als laatste een steen werd geraden. Zo wordt voorkomen dat een speler heel snel uitvalt.

algemeen

In hetzelfde formaat heeft Identity Games ook het spel Bernini Mysterie en Da Vinci Code uitgebracht. De titel van dit spel is ook afkomstig van een boek van Dan Brown. Het boek is echter nog niet uitgebracht, maar het spel ligt alvast in de winkel!

Bernini MysterieDa Vinci Code

feitjes

verwijzingen

Identity Games