doosbestel Samurai bij bol.com

Samurai

Samurai

doosbestel Samurai bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 71,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers krijgen speelstukken in bezit door het tactisch plaatsen van fiches. Winnaar is degene die aan het eind van het spel van één soort speelstukken de meerderheid heeft en het grootste aantal andere speelstukken in zijn bezit heeft.

materiaal

een vierdelig spelbord, 39 speelstukken: 13 per soort, 80 fiches: voor elke speler: 1 set fiches (bestaande uit 20 fiches met verschillende symbolen) en 1 speelscherm

boedhahelmrijstveldsamuraikrijgersamurairuiterschipfiguurwisselkaartwisselachterkant

begin

Het spelbord bestaat uit vier eilanden die samen Japan vormen. Aan het begin van het spel kiezen de spelers 5 fiches en leggen die open achter het eigen speelscherm. De overige fiches liggen gedekt op tafel. De spelers plaatsten de speelstukken in de steden en dorpen. De speelstukken stellen de heersende machten in Japan voor ten tijde van de Samurai: de adel, de priesters en de rijstboeren, gesymboliseerd door resp. helmen, boedha's en rijstvelden.

verloop

fotospelsituatie

Tijdens het spel oefenen de spelers invloed uit op de speelstukken door het plaatsen van fiches (met kracht 1, 2, 3 of 4) op een vrij landveld grenzend aan een stad of dorp. Alleen fiches met een schip mogen op vrije zeevelden gelegd worden. Staat er op het fiche een speelstuk afgebeeld, dan beïnvloedt het fiche alleen dat speelstuk. Schepen, ruiters en samurai beïnvloeden elk aangrenzend speelstuk. Sommige fiches dragen een Japans teken: hiervan mag een speler in zijn beurt zoveel fiches neerleggen als hij wil. Van de overige fiches mag slechts één fiche per beurt worden neergelegd.
Naast de invloedfiches zijn er ook per speler twee wisselfiches: bij het uitspelen van het ene fiche mag de speler twee speelstukken op het bord met elkaar ruilen, het andere fiche legt de speler op het veld van een eigen invloedfiche en plaatst dit invloedfiche elders op het bord.
Aan het eind van zijn beurt vult een speler zijn open fiches aan tot vijf.
Wanneer van een stad of dorp alle aangrenzende landvelden zijn bezet wordt de invloed van elke betrokken speler per speelstuk geteld. De speler met de hoogste invloed krijgt het speelstuk en plaatst dit achter zijn speelscherm. Is de invloed gelijk, dan wordt het speelstuk neutraal naast het bord geplaatst.

eind

Het spel eindigt als het laatste speelstuk van een soort van het spelbord is genomen of als er vier speelstukken neutraal naast het bord staan. Winnaar is degene die aan het eind van het spel van één soort speelstukken de meerderheid heeft en het grootste aantal andere speelstukken in zijn bezit heeft.

positief

De speelstukken zijn gemaakt van zwart 'plexiglas', ze zien er prachtig uit.
De wisselfiches scheppen een totaal nieuwe situatie op het spelbord. Dit zorgt voor een heel spannend element.
Het bepalen van de winnaar is voor beginnende spelers wellicht ingewikkeld. Toch is het een belangrijk element in het spel. Het dwingt de spelers zich breed te ontwikkelen en zich niet te richten op een soort speelstuk. Je moet immers aan het eind van het spel niet alleen van één soort speelstukken de meerderheid hebben maar ook het grootste aantal overige speelstukken.

negatief

De factor geluk schuilt in het blind aanvullen van je open fiches na je beurt. Deze open fiches bepalen welke acties je in je beurt kan doen. Je zou eens kunnen proberen hoe het spel speelt als al je fiches bij het begin van het spel open liggen.
Het spel is vrij statisch, een eenmaal neergelegd fiche of speelstuk kan nooit meer weggespeeld worden, met uitzondering van de wisselfiches.
Er is weinig interactie. Het kan ondraaglijk worden als je medespelers te lang nadenken.
Het kost veel beurten voordat een stad geteld moet worden, omdat niemand het op één na laatste fiche wil plaatsen. Dit resulteert in een afwachtende houding.

strategie

Als je zeker weet dat je het spel gaat winnen of als je ziet dat er voor jou niks meer uit te halen valt, kun je het spel laten eindigen door het laatste speelstuk van een soort van het bord te spelen.
Onthoud goed hoeveel en welke soort speelstukken je medespelers verwerven. Je moet er immers voor zorgen dat jij in minstens één soort speelstukken de meerderheid bezit!

waardering van andere sites

jeux 2 rody5 / 5
345
hall90005½ / 6
345
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
boardgamegeek7½ / 8
67
spieletest9 / 10
5678910
spellenclub139 / 10
789
spieleteufel8 / 10
5678910
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
goodgameguide8 / 9
56789
truus en truus8 / 9½
6789
speelduivel4 / 6
3456
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spielephase4 / 6
3456
speljournaal3 / 5
2345
AnderSpel6 / 9
56789

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

  1. De factor geluk schuilt in het blind aanvullen van je open fiches na je beurt. Je zou eens kunnen proberen hoe het spel speelt als al je fiches bij het begin van het spel open liggen.
  2. In plaats van de verworven speelstukken achter de schermen te plaatsen, worden ze voor allen zichtbaar neergezet. Nu hoef je niet te onthouden wat je medespelers bezitten en kan de strijd om de meerderheid echt losbarsten!
  3. Bij gelijke stand wint degene die de meeste fiches over heeft. Blijft de strijd nog steeds onbeslist, dan geeft de totaalwaarde van de fiches de doorslag. Zo wordt de speler die minder fiches of fiches met een lagere waarde heeft ingezet om het resultaat te bereiken in het voordeel gezet.

feitjes

weetjes

05-02-2004 itemRio Grande Games presenteert de nieuwe uitgave van Samurai op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
1999 itemSamurai bereikt de vierde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1999.
15-11-1998 item999Games brengt de Nederlandstalige versie van Samurai op de markt.
22-10-1998 itemHans im Glück presenteert Samurai op Spiel 1998 in Essen.

verwijzingen

Uitgebreide recensie (Engels)
FAQ's en meer (Engels)
999Games
Hans im Glück
Rio Grande Games
www.spellink.nl