doosbestel Puerto Rico Kaartspel bij bol.com

Puerto Rico, het kaartspel

Puerto Rico, het kaartspel

doosbestel Puerto Rico Kaartspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
18,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers kruipen in de huid van kolonisten in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Door het bebouwen van plantages en het oprichten van gebouwen proberen ze de beste bouwmeester van de 'nieuwe wereld' te worden.

materiaal

110 kaarten, 1 blocnote met potlood, 5 handelshuisstroken, 5 rollenkaarten en 1 startspelerskaart.

bouwmeesterhandelaarstrook01strook02indigotabakmarkthalbibliotheekgildehal

begin

Elke speler ontvangt een indigoververij die hij open voor zich legt. De overige spelkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Iedere speler ontvangt vier kaarten in zijn hand.
De handelshuisstroken worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. De vijf rollenkaarten worden open neergelegd.

verloop

fotospelsituatie

De startspeler ontvangt de gouverneurskaart (=startspelerskaart). Hij kiest een rol en voert de bijbehorende aktie uit. Elke rol heeft een privilege, die alleen door de speler die de rol heeft gekozen, mag worden uitgevoerd. Eerst voert de startspeler de aktie uit, gevolgd door de overige spelers, waarbij wordt gespeeld in de richting van de klok. Nu kiest de volgende speler een rol uit, en weer voeren alle spelers de bijbehorende aktie uit, tot alle spelers een rol hebben gekozen. De gespeelde rollen worden weer klaargelegd. De gouverneurskaart wordt doorgegeven en een nieuwe ronde begint.
De speler kan kiezen uit de volgende rollen:

 1. Bouwmeester: hiermee komen nieuwe gebouwen in het spel.
 2. Opzichter: hiermee komen nieuwe goederen in het spel.
 3. Handelaar: hiermee worden de goederen verkocht aan het handelshuis.
 4. Raadsheer: hiermee komen nieuwe kaarten in het spel.
 5. Goudzoeker: hiermee verkrijgt de speler een kaart van de bank.
ad 1. Elke speler mag één gebouw bouwen. Dit kan zowel een paars gebouw als een productiegebouw zijn. De bouwkosten staan aangegeven op de kaart. De speler legt dat aantal kaarten uit zijn hand op de aflegstapel. De bouwmeester zelf betaalt één kaart minder. Elk paars gebouw heeft zijn eigen eigenschap, die voordelen oplevert voor de bezitter. Daarnaast levert elk gebouw aan het eind van het spel overwinningspunten op.
ad 2. Elke speler mag één goed produceren. Hiertoe legt de speler een kaart van de trekstapel dicht op één van zijn lege productiegebouwen. De opzichter zelf mag in twee productiegebouwen een goed produceren.
ad 3. Elke speler mag één goed verkopen. Hiertoe wordt de bovenste handelshuisstrook open gedraaid. Hierop staat aangegeven hoeveel kaarten elk goed oplevert. De speler voegt de kaarten toe aan zijn handkaarten. De goederen komen op de aflegstapel. De handelaar zelf mag twee goederen verkopen.
ad 4. Elke speler mag uit twee kaarten van de trekstapel één kaart uitzoeken. De speler voegt de kaart toe aan zijn handkaarten. De raadsheer zelf kan kiezen uit vijf kaarten.
ad 5. De goudzoeker voegt de bovenste kaart van de trekstapel toe aan zijn handkaarten.

eind

Het spel eindigt als na de bouwmeester-fase een speler 12 gebouwen voor zich heeft liggen. Elke speler telt zijn winstpunten. Dit is de som van de punten van zijn gebouwen en eventuele bonuspunten.

positief

 • De spelregels zijn niet al te moeilijk, zeker als je het bordspel al kent.
 • Het spelmateriaal ziet er prima verzorgd uit. De informatie op de kaarten is duidelijk: bouwkosten, winstpunten, en de speciale eigenschap is kort aangegeven. Voor meer informatie over de eigenschappen kan je de regels nalezen in het spelregelboekje. Deze staan alleen niet op alfabetische volgorde, dus je moet even zoeken.
 • Gedurende het spel kom je steeds weer voor moeilijke afwegingen te staan: plaats je nu dat goedkope gebouw, of spaar je de kaarten in je hand om later dat duurdere gebouw te plaatsen?

negatief

 • Het spel heet in Duitsland 'San Juan' en dat is op verschillende manieren nog terug te vinden in het spelmateriaal. Zo staat op de achterkant van de kaarten nog met grote letters 'San Juan'. Waarom in de Nederlandse uitgave gekozen is voor de naam Puerto Rico, het kaartspel, is mij niet echt duidelijk.
 • De factor geluk schuilt ook hier weer in het aanvullen van je handkaarten met kaarten van de dichte stapel. Met een beetje geluk kun je mooie combinaties van gebouwen neerzetten. En kaarten die je niet zo goed kunt gebruiken, kan je inzetten als betaalmiddel.
 • Je moet het spel een aantal keer gespeeld hebben om de mogelijkheden van alle rollen te doorzien en om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van de paarse gebouwen.

strategie

Ook voor het kaartspel Puerto Rico geldt: er zijn meer wegen die naar Rome leiden! Het verdient aanbeveling een goede mix te maken van paarse gebouwen, productiegebouwen en de rollen die je kiest. Met twee productiegebouwen en een paars Handelsstation zul je bijvoorbeeld minder snel de Handelaar-rol kiezen, aangezien je met een Handelsstation al 1 goed extra mag verkopen. Hier kun je goed een Aquaduct of Marktstand aan toevoegen (meer tips).
Daarnaast is het handig tegen het eind van het spel genoeg kaarten op je hand te hebben om een groot gebouw te bouwen. Deze kunnen aan het eind van het spel mogelijk veel bonuspunten opleveren, afhankelijk van de gebouwen die je reeds hebt gebouwd.

waardering van andere sites

speelduivel6 / 6
3456
AnderSpel9 / 9
56789
spieletest10 / 10
5678910
goodgameguide9 / 9
56789
vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase6 / 6
3456
kulkmanns gamebox9 / 10
456789
hall90005 / 6
345
truus en truus8½ / 9½
6789
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spieleteufel8 / 10
5678910
spellengek (Dagmar)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
jeux 2 rody4 / 5
345
spellenclub138½ / 10
789
spellenhoek4 / 6
3456

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

algemeen

Puerto Rico, het kaartspel, is gebaseerd op het bordspel Puerto Rico. Veel elementen uit het bordspel komen terug in het kaartspel: het kiezen van de rollen, het bebouwen van plantages en het oprichten van gebouwen. Maar veel andere elementen zijn verdwenen: het verschepen van goederen, het plaatsen van kolonisten. Het kaartspel wordt wel beschouwd als een makkelijke instap voor spelers die het bordspel nog niet kennen. Kijk voor meer informatie over dit spel bij de recensie.

Puerto Rico, het bordspelbestel Puerto Rico (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

02-03-2005 itemPuerto Rico, het kaartspel is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2004 in de categorie The Best Japanese Game.
28-10-2004 itemSan Juan bereikt de eerste plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2004.
04-10-2004 itemPuerto Rico, het kaartspel bereikt de tweede plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2004.
15-09-2004 itemSan Juan bereikt de tweede plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2004.
17-08-2004 itemPuerto Rico, het kaartspel is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2004 in de categorie Spellen voor twee.
19-07-2004 itemPuerto Rico, het kaartspel is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2004.
22-05-2004 itemSan Juan staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2004.
05-02-2004 itemAlea Spiele presenteert San Juan op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
23-10-2003 itemAlea Spiele presenteert een prototype van San Juan, onder de naam Puerto Rico, das Kartenspiel San Juan op Spiel 2003 in Essen.

verwijzingen

Resultaat van een kaarten-ontwerpwedstrijd
Alea Spiele
Ravensburger
Rio Grande Games
www.spellink.nl