doos

De Kathedraal

De Kathedraal

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
90 - 120

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers zijn bouwmeesters die de opdracht hebben gekregen een kathedraal te bouwen. Door het handig inzetten van goud, arbeiders, bouwmeesters en ambachtslieden proberen ze zoveel mogelijk bouwmaterialen aan te leveren.

materiaal

spelbord, 1 stoffen zak, 1 zwarte arbeider, 4 grijze arbeiders, 82 bouwmaterialen (blokjes in 4 kleuren: 23× steen, hout en zand, 13× metaal), 36 ambachtskaarten, 9 bouwmateriaalkaarten, 16 voordeelkaarten, 10 gebeurteniskaarten, 1 zwarte kostensteen, 1 belastingdobbelsteen, 6 kathedraaldelen en voor elke speler: 1 overzichtskaart, 2 telstenen, 3 bouwmeesters, 1 grote arbeider en 7 kleine arbeiders in zijn spelerskleur.

Tom Builderkiesgrubeglockengiesser

begin

Het spelbord toont een middeleeuwse plattegrond met verschillende locaties die door een weg met elkaar zijn verbonden. De weg komt uit bij de bouwplaats van de kathedraal. Rondom loopt het scorespoor en onderaan is een goudspoor waarop de goudvoorraad van elke speler wordt bijgehouden.
Elke speler ontvangt 12 arbeiders en 3 bouwmeesters in zijn spelerskleur. De arbeiders worden ingezet om bouwmaterialen of goud te verkrijgen. De bouwmeesters worden ingezet om extra privileges te verkrijgen.
Daarnaast ontvangt elke speler 3 kaarten die ambachtslieden voorstellen. Deze ambachtslieden kunnen bouwmaterialen in overwinningspunten omzetten. Elke ambachtskaart toont het soort materiaal (zand, steen, hout of metaal), hoeveel overwinningspunten daarmee worden verdiend en hoe vaak het ambacht elke ronde kan worden ingezet. In de loop van het spel kunnen de spelers nog andere ambachtslieden verkrijgen.

verloop

fotospelsituatie

Het spel De Kathedraal verloopt over zes rondes. Aan het eind van elke ronde wordt een stuk aan de kathedraal gebouwd. Na zes stukken is de kathedraal voltooid en eindigt het spel.
Elke ronde is onderverdeeld in drie fasen:

  1. Bouwmaterialen en ambachtslieden uitkiezen.
  2. Bouwmeesters inzetten.
  3. Locaties op het spelbord langslopen.
Fase 1 De spelers zetten om de beurt arbeiders in om bouwmaterialen te verkrijgen. Arbeiders die deze ronde niet worden ingezet, leveren later 1 goudstuk op. Ook liggen er twee ambachtslieden die voor goud kunnen worden ingehuurd.
Fase 2 De spelers zetten hun bouwmeesters in bij de verschillende locaties op het spelbord. Deze bouwmeesters worden uit het stoffen zakje getrokken. Het inzetten van de eerste bouwmeesters kost goud. Als een speler dat niet kan of wil betalen, blijft de bouwmeester in de wachtrij staan. De kosten voor het inzetten dalen, tot de achtste bouwmeester wordt getrokken. Nu kunnen de bouwmeesters gratis worden ingezet. Nadat alle bouwmeesters uit het zakje zijn getrokken, worden de bouwmeesters in de wachtrij één voor één ingezet.
Fase 3 Nu wordt de weg op het spelbord afgelopen. Eerst wordt een gebeurteniskaart getrokken. Deze gebeurtenis kan positief of negatief zijn. De speler die hier een bouwmeester heeft ingezet, gaat vrijuit bij een negatieve gebeurtenis en ontvangt een bouwmateriaal naar keuze bij een positieve gebeurtenis. Vervolgens loopt de weg langs verschillende locaties waarbij de speler die hier een bouwmeester heeft ingezet, het privilege mag uitvoeren. Zo kunnen de spelers overwinningspunten, bouwmaterialen, extra ambachtslieden, extra arbeiders of voordeelkaarten verkrijgen. Het spoor leidt ook langs een markt (waar bouwmaterialen kunnen worden gekocht of juist verkocht) en langs het hof van de koning waar belasting wordt geheven. Een worp met de dobbelsteen geeft aan hoeveel goud elke speler moet betalen. De spelers die hier een bouwmeester hebben ingezet, gaan vrijuit.
Aan het eind van de rit worden de ambachtslieden actief, waarbij de verkregen bouwmaterialen in overwinningspunten worden omgezet. Tot slot wordt het kathedraaldeel aangebouwd en de volgende ronde begint.

eind

Het spel eindigt zodra het zesde kathedraaldeel is aangebouwd. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels lijken ingewikkeld, maar als je eenmaal aan het spel begint, vallen alle stukjes al snel op hun plaats.
  • Het spel loopt vlot door en na de zesde ronde eindigt het spel. Je ziet het einde aankomen. Hoe pak je nog snel even die laatste punten?
  • Voor dit spel geldt bij uitstek: er zijn meer wegen die naar Rome leiden! In elke fase moeten weer nieuwe keuzes worden gemaakt. Welke bouwmaterialen kies ik? Hoeveel goud heb ik ervoor over om mijn bouwmeesters als eerste te plaatsen? Verpats ik mijn metaal op de markt voor goud of hoop ik op een klokkengieter zodat ik mijn metaal kan omzetten in overwinningspunten?
  • Kortom, De Kathedraal is een spel waarbij zowel gelegenheidsspelers als veelspelers veel plezier aan kunnen beleven.

negatief

  • Het blind trekken van de bouwmeesters kan voor irritatie zorgen. Soms wil je graag als eerste getrokken worden om de eerste keuze te maken en heb je daar wel zoveel goud voor over, soms zit je bijna op zwart zaad en word je juist als eerste getrokken, waardoor de prijs voor je medespelers zakt.
  • Het spel speelt het best met 3 of 4 spelers. In een spel met 2 spelers zit je elkaar niet genoeg in de weg.

strategie

Zorg ervoor dat je niet zonder goud komt te zitten bij aanvang van de tweede fase. Alleen de dreiging dat je gaat betalen om je bouwmeesters in te zetten, kan ervoor zorgen dat je medespelers diep in de buidel tasten.
Weersta de verleiding je metaal op de markt te verkopen en probeer die laatste punten te pakken.
Wees niet bang je Schreiner of Steinmetz te vervangen door een andere ambachtsman. Hoe vaak komt het nou voor dat je hout of steen op de markt wil kopen of verkopen?

waardering van andere sites

AnderSpel9 / 9
56789
spellenhoek6 / 6
3456
spieletest10 / 10
5678910
goodgameguide9 / 9
56789
hall90005 / 6
345
spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
spellenclub138½ / 10
789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

algemeen

Het spel De Kathedraal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ken Follett. In 2007 is het langverwachte vervolg verschenen: Brug naar de Hemel. Tegelijkertijd is het eerste boek opnieuw uitgebracht, maar nu met de titel: Pilaren van de aarde.

De kathedraal, Ken Follettbestel De kathedraal, Ken Follett (books-nl) bij bol.comBrug naar de hemel, Ken Follettbestel Brug naar de hemel, Ken Follett (books-nl) bij bol.comPilaren van de aarde, Ken Follettbestel Pilaren van de aarde, Ken Follett (books-nl) bij bol.com

feitjes

uitbreiding

In 2007 komt Kosmos met een uitbreiding voor Die Säulen der Erde. Hiermee kan het spel ook met zes personen worden gespeeld. Daarnaast worden nog meer personages uit het gelijknamige boek ten tonele gevoerd.

Die Saulen der Erde - Erweiterung

weetjes

18-01-2008 itemPiliers de la Terre, les is genomineerd voor de As d'Or-verkiezing 2008.
03-03-2008 itemDe Kathedraal is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2007 in de categorie The Best Advanced Game.
18-10-2007 itemKosmos presenteert de uitbreiding voor Die Säulen der Erde op Spiel 2007 in Essen.
08-10-2007 itemDe Kathedraal bereikt de tweede plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
17-09-2007 itemDie Säulen der Erde bereikt de eerste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2007.
21-08-2007 itemDe Kathedraal is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2007 in de categorie Spellen voor experts.
15-08-2007 itemDie Säulen der Erde is genomineerd voor de International Gamers Awards 2007 in de categorie General Strategy Games - Multi-Player.
13-08-2007 itemDe Kathedraal is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
20-05-2007 itemDie Säulen der Erde staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2007.
19-10-2006 itemKosmos presenteert Die Säulen der Erde op Spiel 2006 in Essen.

verwijzingen

Kosmos
999Games
Mayfair Games
Filosofia Editions