doos

Der Schattendieb

Der Schattendieb

doos

aantal spelers

spelers
3 - 7

speelduur

duur
20 - 40

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers kruipen in de huid van hotelgasten die hun sieraden in veiligheid proberen te brengen. Wie lukt het zijn kluis te sluiten voor de nacht aanbreekt?

materiaal

80 sieradenkaarten in vier kleuren in de waarde 1 - 10, 20 'kluis-dicht'-kaarten, 5 diefkaarten, en voor elke speler een 'kluis-open'-kaart

openkluiskaartachterkantsieraadkaart01sieraadkaart02schaduwdiefgeslotenkluiskaart

begin

Elke speler legt een 'kluis-open'-kaart voor zich neer. De sieradenkaarten worden met de diefkaarten en 'kluis-dicht'-kaarten geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt vier kaarten in zijn hand:

 • Sieradenkaarten: De kaarten tonen een sieradensoort. Elke sieradensoort heeft een kleur (blauw, geel, groen of rood) en een waarde van 1 - 10.
 • Diefkaarten:Voor elke sieradensoort is er één dief. De schaduwdief (zwart) kan elk sieraad stelen.
 • 'Kluis-dicht'-kaarten: Deze kaarten hebben een waarde van 4 - 15.

verloop

fotospelsituatie

Der Schattendieb wordt gespeeld over verschillende ronden. Elke ronde bestaat uit zeven fasen:

 1. De spelers kiezen een kaart uit hun hand en leggen deze tegelijk open neer.
 2. Alle sieradenkaarten met gelijke waarde worden op de aflegstapel gelegd.
 3. Als er één of meer dieven zijn gespeeld, mogen deze een sieradenkaart nemen en in hun kluis leggen. De schaduwdief mag als eerste een kaart naar keuze nemen. De andere dieven mogen alleen een sieraad nemen in de soort waarin zij zijn gespecialiseerd. Daarna worden de dieven op de aflegstapel gelegd.
 4. Spelers die nu nog een sieradenkaart voor zich hebben liggen, mogen kaarten in dezelfde kleur uit hun hand bijleggen.
 5. De spelers leggen hun sieradenkaart(en) in hun kluis. Deze kaarten zijn in veiligheid gebracht en blijven hier liggen tot het eind van het spel.
 6. De spelers die een 'kluis-dicht'-kaart hebben gespeeld, mogen hun kluis sluiten als ze minstens één sieraadkaart in hun kluis hebben liggen èn als het aantal sieraden in hun kluis gelijk of lager is dan de waarde van de 'kluis-dicht'-kaart. Als niet aan deze voorwaarden is voldaan, wordt de kaart op de aflegstapel gelegd. Spelers die hun kluis hebben gesloten, leggen hun handkaarten op de aflegstapel. Zij spelen de rest van het spel niet meer mee.
 7. De spelers die nog in het spel zijn, vullen hun hand aan tot vier kaarten.

eind

Het spel eindigt als de trekstapel op is. Het spel eindigt voortijdig als alle spelers tegelijk een 'kluis-dicht'-kaart hebben gespeeld. Deze spelers ontvangen geen punten. Het spel eindigt ook als er nog maar één speler is die zijn kluis nog niet heeft gesloten. Deze speler ontvangt geen punten. De overige spelers tellen de waarde van hun sieradenkaarten in hun kluis. De punten worden genoteerd. De speler die na drie ronden de meeste punten heeft, wint het spel.

positief

 • Het klinkt spannend: sieraden in veiligheid brengen, dieven in de schaduw van de nacht .... De afbeeldingen op de kaarten sluiten prima aan bij het thema. Op de 'kluis-dicht'-kaarten is het silhouet van de schaduwdief te zien: hij vist naast het net!
 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Op de kaarten staat de waarde in alle vier de bovenhoeken aangegeven, zodat het niet uitmaakt hoe je de kaarten in je hand houdt.
 • Op het einde wordt het spannend: lukt het je je kluis op tijd te sluiten?

negatief

 • De geluksfactor ligt ook hier weer in het aanvullen van je hand. Als je pech hebt, trek je steeds geen 'kluis-dicht'-kaart met een goede waarde, of zit je juist met een hand vol 'kluis-dicht'-kaarten! Aangezien je maar vier kaarten in je hand hebt, is de keuze per beurt beperkt.
 • Hebben twee of meer spelers een sieradenkaart met dezelfde waarde gespeeld, dan worden deze kaarten op de aflegstapel gelegd. Van te voren is echter helemaal niet in te schatten welke kaarten je medespelers zullen spelen. Het zal je echt niet veel uitmaken of je een kaart met waarde 5 of 6 gaat spelen, maar als iemand toevallig een kaart met dezelfde waarde speelt, lig je er beiden uit. Kwestie van pech.
 • Kortom, het toeval speelt een te grote spel om echt te kunnen boeien.

waardering van andere sites

spieletest6 / 10
5678910
spielephase3 / 6
3456
AnderSpel5 / 9
56789
spiele-truhe3 / 6
3456
hall90002½ / 6
345
hall9000 (bezoekers)1½ / 6
345

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

feitjes

weetjes

01-02-2001 itemAmigo Spiele presenteert Der Schattendieb op Spielwarenmesse 2001 in Nürnberg.

verwijzingen

Amigo Spiele