doos

Schnapp, Land, Fluss!

Schnapp, Land, Fluss!

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
8,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers moeten zo snel mogelijk een woord noemen in de aangewezen categorie dat begint met één van de openliggende letters.

materiaal

55 letterkaarten en 33 categoriekaarten.

kaart01kaart02kaart03spelmateriaal

begin

De letterkaarten en de categoriekaarten worden geschud en als twee gedekte trekstapels neergelegd. Elke letterkaart toont een letter uit het alfabet (a-z) en op de categoriekaart staat een onderwerp. De bovenste 12 letterkaarten worden open neergelegd. De overige letterkaarten worden uit het spel genomen.

verloop

De bovenste categoriekaart wordt open gedraaid. Zodra een speler een woord weet in de betreffende categorie dat begint met één van de openliggende letters, dan slaat hij met zijn hand op de betreffende letterkaart en roept het woord. Als het fout is, mag de speler deze ronde niet meer meedoen. Als het goed is, neemt de speler de letterkaart voor zich. Hij draait de volgende categoriekaart open en de volgende ronde begint. Elke nieuwe ronde ligt er een letterkaart minder.

eind

Het spel eindigt als alle letterkaarten zijn vergeven. De spelers tellen hun punten: een blauwe letterkaart telt voor 1 punt en een rode kaart telt voor 2 punten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn simpel. Je kan direct met spelen beginnen.
  • Iedereen die een woord weet in de betreffende categorie mag op de betreffende letterkaart slaan, je hoeft dus niet te wachten tot je aan de beurt bent.
  • Ook de lastige letters zijn aanwezig, zoals de Q, X en Y. Verzin hier maar eens een beroep bij! Gelukkig leveren deze letters je twee keer zoveel punten op.

negatief

  • Het spelidee is niet echt origineel. Het is gewoon Pim Pam Pet in een ander jasje.
  • Het spel is verkrijgbaar in het Duits. De categoriekaarten tonen gelukkig ook een afbeelding van de betreffende categorie. Dit behoeft echter voor wat jongere kinderen nog wel wat uitleg.

strategie

Je moet gewoon snel zijn en je goed concentreren!

waardering van andere sites

hall90004 / 5
45
spieletest7 / 10
45678910
goodgameguide7 / 9
56789
spielephase4 / 6
345
hall9000 (bezoekers)4 / 6
3456
AnderSpel5 / 9
5678

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 5. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 5 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

De letterkaarten en de categoriekaarten worden geschud en als twee gedekte trekstapels neergelegd. De bovenste 12 letterkaarten en de bovenste categoriekaart worden open neergelegd. Zodra een speler een woord weet in de betreffende categorie dat begint met één van de openliggende letters, dan slaat hij met zijn hand op de betreffende letterkaart en roept het woord. Als het goed is, neemt de speler de letterkaart voor zich. Vervolgens wordt in dezelfde categorie doorgespeeld, tot alle letters zijn vergeven of als niemand meer een woord kan noemen. De eventueel nog openliggende letterkaarten worden aangevuld tot er weer 12 letterkaarten open liggen. De bovenste categoriekaart wordt open gedraaid en de volgende ronde begint. Het spel eindigt als de openliggende letterkaarten niet meer kunnen worden aangevuld. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

algemeen

In 2007 komt Amigo Spiele met een heruitgave van Schnapp, Land, Fluss!

feitjes

weetjes

18-10-2007 itemAmigo Spiele presenteert een heruitgave van Schnapp, Land, Fluss! op Spiel 2007 in Essen.
17-10-2002 itemAmigo Spiele presenteert Schnapp, Land, Fluss! op Spiel 2002 in Essen.

verwijzingen

Amigo Spiele