doosbestel SCHOTTEN TOTTEN bij bol.com

Schotten Totten

Schotten Totten

doosbestel SCHOTTEN TOTTEN bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
9,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De leiders van North-Tottenbury en South-Tottenbury strijden met elkaar om de grens tussen hun dorpen. Zij proberen hun inwoners tot sterke teams te formeren, om zo grensstenen te veroveren.

materiaal

54 kaarten, 10 aktiekaarten en 9 grenssteen-kaarten

achterkantkaart-groen6kaart-blauw6kaart06Grenssteenkaart08kaart-geel9

begin

De negen grensstenen worden op een rijtje gelegd, zodat het speelveld in twee helften wordt verdeeld. In het basisspel blijven de 10 aktiekaarten buiten het spel. De 54 kaarten worden geschud en als een gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt zes kaarten in zijn hand. Op elke kaart is een Schot afgebeeld, met in de hoekpunten een waarde (1-9) in één van de zes kleuren.

verloop

fotospelsituatie

In Schotten Totten zijn de spelers om en om aan de beurt. In zijn beurt kiest de speler een kaart uit zijn hand en legt deze bij een grenssteen naar keuze op zijn eigen helft van het speelveld. Vervolgens vult hij zijn hand aan met de bovenste kaart van de trekstapel.
Bij elke grenssteen kunnen per speler maximaal drie kaarten worden aangelegd. Deze drie kaarten vormen een team (van hoog naar laag):

  1. Geordende clan: Drie kaarten in dezelfde kleur met opeenvolgende waarde.
  2. Schotten-Totten-Team: Drie kaarten met dezelfde waarde.
  3. Clan: Drie kaarten in dezelfde kleur.
  4. Schotten-Totten-Staffel: Drie kaarten met opeenvolgende waarde.
  5. Wilde horde: Drie willekeurige kaarten zonder bovengenoemde combinaties.
Als een speler drie kaarten bij een grenssteen heeft liggen, kan hij die grenssteen claimen als zijn team sterker is dan het team van zijn medespeler, of de speler moet aan de hand van de reeds gespeelde kaarten kunnen aantonen dat zijn medespeler nooit een sterker team meer kan vormen. De geclaimde steen wordt een stuk opgeschoven in de richting van het sterkste team.
Bijvoorbeeld: een speler heeft een 'Schotten-Totten-Team' bij een grenssteen liggen. Zijn medespeler kan deze grenssteen alleen claimen als hij een Schotten-Totten-Team met een hogere waarde of een 'Geordende clan' kan vormen.

eind

Het spel eindigt zodra een speler drie aangrenzende grensstenen of vijf grensstenen in totaal heeft geclaimd. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • De regels van Schotten Totten zijn snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
  • Hoewel de keuze per beurt beperkt is, is er voldoende diepgang. Elke beurt kom je weer voor een moeilijke keuze te staan. Zodra je een tweede kaart bij een grenssteen aanlegt, beperk je de mogelijke combinaties die je kan maken. Gok je erop dat je nog een zeven in deze kleur gaat trekken om zo je geordende clan te completeren? Je moet elke beurt een kaart aanleggen!
  • Een spelletje Schotten Totten duurt aangenaam kort. Tijd voor revanche?

negatief

  • Het overzichtskaartje met de mogelijke teams lijkt te suggereren dat er twee groene zevens in het spel zijn. Dat is echter niet zo. Elke waarde komt maar één keer voor in elke kleur. Er is ook een klein foutje geslopen in de paarse 6. De afgebeelde Schot hoort bij waarde 9!
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van een kaart van de dichte stapel. Soms heb je pech en trek je steeds niet de kaart die je zo hard kan gebruiken. Maar je medespeler heeft hier net zo veel last van!

waardering van andere sites

jeux 2 rody5 / 5
345
vlaams spellenarchief4 / 4
234
hall90005½ / 6
345
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spieletest9 / 10
5678910
boardgamegeek7 / 8
67
speelduivel4 / 6
3456
spellenclub138½ / 10
789
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
truus en truus6½ / 9½
6789

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Schotten Totten is in 1999 uitgebracht door ASS. In 2004 brengen PS Games en Pro Ludo het spel in een nieuwe uitvoering op de markt. In deze versie zijn 10 aktiekaarten toegevoegd, waarmee een taktische variant kan worden gespeeld.

feitjes

uitbreiding

De versie van PS Games bevat 10 aktiekaarten. Deze kunnen aan het spel worden toegevoegd voor een meer taktisch spel.
Extra regels: De aktiekaarten worden geschud en als een aparte, gedekte trekstapel neergelegd. In zijn beurt kan de speler kiezen of hij een gewone kaart of een aktiekaart speelt. Sommige aktiekaart moeten bij een grenssteen op de eigen helft van het speelveld worden aangelegd. De speler kan bijvoorbeeld een leider-kaart aan een grenssteen leggen. De leider fungeert als Joker. Pas als de grenssteen wordt geclaimd, geeft de speler aan welke kleur en waarde de leider heeft. Een speler mag slechts 1 tactiek-kaart meer uitspelen dan zijn medespeler. Bij het trekken van een kaart kan de speler kiezen van welke stapel hij zijn hand aanvult.

tactiekkaart

weetjes

19-10-2005 itemSchotten Totten bereikt de zevende plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2005.
04-02-1999 itemASS presenteert Schotten Totten op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.

verwijzingen

Schotten Totten spelregels Nederlands (PDF)
PS Games
Schmidt Spiele
Pro Ludo
www.spellink.nl