doosbestel Section X bij bol.com

Section X

Section X

doosbestel Section X bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel legspel

prijsindicatie

prijs
17,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers zijn gevangenen die proberen van het gevangeneneiland te vluchten naar de vrije zones. De spelers bouwen tunnels, waarbij ze hun medegevangenen zoveel mogelijk dwarszitten om zelf zo snel mogelijk de vrijheid te bereiken.

materiaal

1 spelbord, 54 tunneltegels en voor elke speler: 1 sleutel, 2 deuren en 8 gevangenen in zijn spelerskleur

sleutelTunneltegels

begin

Het spelbord toont een gevangeneneiland in de Atlantische Oceaan met daar omheen zes vrije zones. De oceaan is onderverdeeld in verschillende zeshoekige velden. Hier worden in de loop van het spel de tunneltegels op gelegd.
Elke speler ontvangt 2 deuren en 8 gevangenen in zijn spelerskleur. De gevangenen komen op het eiland. De tunneltegels worden geschud en op gedekte stapels geplaatst.

verloop

fotospelsituatie

Section X wordt gespeeld over verschillende ronden. Een ronde eindigt zodra een speler twee (of drie) gevangenen in vrijheid heeft gebracht.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. Elke beurt bestaat uit drie fases:

  1. Een tunneltegel nemen.
  2. Een tunneltegel (ver)plaatsen, verwisselen of draaien.
  3. Gevangenen of een deur in een tunnel (ver)plaatsen.
Ad 1: De speler trekt een nieuwe tegel. Als een speler reeds drie tegels in bezit heeft, slaat hij deze fase over.
Ad 2: De speler plaatst een tegel uit zijn voorraad op een willekeurige vrije plek op het spelbord. Als de tegel aan één of meer tegels grenst, moet de tegel passend worden aangelegd. De speler kan er ook voor kiezen twee reeds geplaatste tegels te verwisselen, een tegel te verplaatsen of te draaien. Draaien mag alleen als er op de tegel geen gevangenen staan en de tegel geen deel uitmaakt van een tunnel van een medespeler. Daarover later meer. Verplaatsen of verwisselen mag alleen als er geen gevangenen op staan, of als het gaat om een schuilplaats met alleen eigen gevangenen. Bij het verplaatsen of verwisselen van een schuilplaats met eigen gevangenen, geldt de afstandsregel: de tegel mag niet dichter bij een vrije zone worden geplaatst dan hij oorspronkelijk lag.
Ad 3:Vervolgens kiest de speler of hij gevangenen of een deur (ver)plaatst. Bij het plaatsen van een deur in een tunnel, neemt de speler de tunnel in bezit. Alleen hij mag gevangenen door deze deur bewegen en alleen hij mag tegels die deeluitmaken van deze tunnel verplaatsen, draaien of verwisselen. Een tunnel kan slechts één deur bevatten. Komen twee tunnels samen, dan behoudt de speler van het langste deel de deur. De andere deur komt terug bij zijn eigenaar. Kiest de speler ervoor gevangenen te bewegen, dan mag hij zijn gevangenen in totaal vijf stappen verplaatsen, maximaal twee stappen per gevangene. Gevangenen kunnen zowel heen als terug bewegen. Op een tegel is per tunneldeel ruimte voor één gevangene, met uitzondering van schuilplaatsen, waar ruimte is voor twee gevangenen. Een gevangene die een vrije zone bereikt, eigent zich deze zone toe. Hier is geen plaats meer voor andere gevangenen.
Zodra een speler twee (of drie) gevangenen in vrijheid heeft gebracht, eindigt de ronde. De tunnels storten in en alle gevangenen in de tunnels worden onder het puin bedolven. Alleen schuilplaatsen met gevangenen zijn veilig. Deze blijven op het spelbord liggen. Alle overige tunneltegels worden geschud en komen terug op voorraad. De omgekomen gevangenen worden uit het spel genomen. De gevangenen op de vrije zones worden op het vrije land geplaatst.

eind

Het spel eindigt zodra een speler vijf gevangenen in vrijheid heeft gebracht. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • De afbeelding op de voorkant van de doos lijkt weggelopen uit een spannend jongensboek: vlucht naar de vrijheid!
  • Je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen. Je medespelers zullen het niet laten je flink de pas af te snijden of je tegels te verwisselen. Plaats hier maar snel een deur. Nu is de tunnel in jouw bezit en kan alleen jij tegels draaien of verwisselen.
  • Je moet goed opletten of je niet door het draaien, verplaatsen of verwisselen van een tegel aan een passende tegel kan komen, die je nodig hebt om je doel te bereiken. Zul je net zien dat je medespeler hier een deur op heeft geplaatst!

negatief

  • Het eiland is verdeeld in verschillende secties. Dit is eigenlijk overbodig: elke gevangene kan vanaf elke kant van het eiland in een tunnel vluchten.
  • Je kan ook een tunnel bouwen die (nog) niet grenst aan het eiland. Dat is thematisch gezien wat lastig. Hoe start je een tunnel midden in de Atlantische Oceaan?
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van een tegel van de dichte stapel. Als je geluk hebt, trek je net een schuilplaats waar je in kan vluchten, voordat de tunnel instort. Heb je pech dan trek je steeds niet die tegel die je nodig hebt om de vrije zone te bereiken.
  • In een spel met vier spelers zijn er te weinig vrije zones. De spelers kunnen elkaar zo in de weg zitten, dat het spel vrijwel dood valt. Een spel kan dan eindeloos lang duren. In een spel met twee spelers is dit minder het geval. Wordt de ene route afgesloten door het taktisch plaatsen van een tegel of wordt verder werken aan deze tunnel bemoeilijkt door het plaatsen van een deur, dan is er altijd wel een andere vrije zone waar je naar toe kan vluchten.

waardering van andere sites

spellengek (Wendy)3 / 5
2345
truus en truus6½ / 9½
6789
AnderSpel5 / 9
56789
spellenclub135½ / 10
789

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

feitjes

weetjes

19-10-2006 itemThe Game Master presenteert Section X op Spiel 2006 in Essen.

verwijzingen

The Game Master